Search

Maslinik na Krku je pretvoren u atraktivnu villu. Pogledajte kako izgleda Villa Margari

Maslinik na Krku je pretvoren u atraktivnu villu. Pogledajte kako izgleda Villa Margari

Urednik: A.P.


Image: PR

U unutrašnjosti otoka Krka, točnije u malenom mjestu Linardići, smjestila se divna kuća za odmor – Villa Margari. Ova jedinstvena kuća predstavlja unikatan spoj tradicije, prirode i najsuvremenijih arhitektonskih rješenja, a jedna od njenih posebnosti što je smještena u samome središtu maslinika koji je zadržao sva svoja stabla.

Maslinik na Krku je pretvoren u atraktivnu villu. Pogledajte kako izgleda Villa Margari (фото 1)

Villa Margari spaja jednostavnost i funkcionalnost te nudi poseban ugođaj haciende s niskim prizemljem, zidovima i dvorištem koje „curi“ na sve strane u zelenilo i druge dijelove parcele. Ona priča svoju priču – izmiče se maslinama, stvara džepove mirisnog bilja uz spavaće sobe, osigurava različite pozicije za boravak na otvorenom, u natkrivenom i nenatkrivenom prostoru.

Maslinik na Krku je pretvoren u atraktivnu villu. Pogledajte kako izgleda Villa Margari (фото 2)

„Jedan od ključnih ciljeva bio je taj da smo željeli aktivirati čitavu parcelu koja nas se jako dojmila veličinom i predivnim starim maslinama koje smo željeli zadržati, te ih u potpunosti uklopiti u novom okruženju.“, ističe Vuković. Kako su se „kućice“ izmicale maslinama, tako su ujedno definirale i svoju prostornu logiku te su spojene preko uglova. Time su se „negirali“ uglovi koji u interijerima inače često budu nezanimljivi, a sve spavaće sobe su dobile svoje terase i privatne mirisne vrtove koji provjetravaju svaku sobu. „Okoliš je sastavni dio ove vile. Sav biljni materijal je autohtoni, lokalni i karakterističan za Krk. Za mini zelene mirisne oaze korištena je lavanda, smilje, bosilje i slično, dok se na krovu saune nalaze agave.“

Maslinik na Krku je pretvoren u atraktivnu villu. Pogledajte kako izgleda Villa Margari (фото 3)

Dvorište vile popločano je prirodno crvenim betonskim opločnicima, složenima u rimski vez, koji prate kružnu geometriju središnjeg dvorišta. Atraktivan bazen u njegovom središtu napravljen je od posebnog materijala koji je nalik sitnom bijelom kuliru, bez fuga, spoja i s lijepim, nježno zaobljenim rubovima, dok je njegova posebnost u tome što se prelijeva po kraćoj strani.

Maslinik na Krku je pretvoren u atraktivnu villu. Pogledajte kako izgleda Villa Margari (фото 4)

Interijer je maksimalno funkcionalan, jednostavan i obogaćen s puno prirodnih detalja, koji su postali sastavni dio identiteta kuće. Zajednički je naglasak na prirodnim materijalima i ugođaju. Posebnost je i da su sve klizne staklene stijene skrivene na način da „kližu u zid“, tako da kada su potpuno otvorene kao da i ne postoje. „Željeli smo stvoriti novi osjećaj luksuza, koji se ne očituje kroz razmetanje, već kroz suptilnu mogućnost mira, odmora i uživanja. Investitorice su kasnije kući dodale i naziv – quiet living. I zaista to tiho življenje definira odmor koji je rasterećen od svakog napora i drugog podražaja, osim prirode, maslina, mirisnog bilja i neba.“, rekao je Vuković.

Maslinik na Krku je pretvoren u atraktivnu villu. Pogledajte kako izgleda Villa Margari (фото 5)

Ova predivna vila još je jedaan uspješan projekt međunarodnog arhitektonskog ureda ARHIV, kojeg je 2014. godine osnovao renomirani arhitekt Pero Vuković. Njihova svježina pristupa projektu omogućuje stvaranje jedinstvenih, atraktivnih projekata i pomicanje granica suvremene arhitekture.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više