Search

Mediteran u svojem najboljem izdanju: Ova kuća na Formenteri poziva na prepuštanje sporom životu

Mediteran u svojem najboljem izdanju: Ova kuća na Formenteri poziva na prepuštanje sporom životu

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Formentera je predivan španjolski otok na koji dolaze svi clubberi umorni od beskrajnog party života na Ibizi kako bi odahnuli i napokon se istinski odmorili i uživali u prirodi koja ostavlja bez daha. Zapravo, ovaj otok je totalna suprotnost šest kilometra udaljenoj Ibizi - Formentera se ponosi svojim sporim ritmom, uspavanim selima do kojih se stiže prašnjavim vijugavim putevima, ali kada stignete tamo dočekat će vas prava mala arhitektonska remek djela. Upravo jedna takva kuća je ova koju je projektirao arhitektonski biro GCA Architects iz Barcelone. Konkretno radi se o tri odvojene građevine u istom stilu, a jedna od najbitnijih stavki koju su vlasnici zahtijevali od arhitekata je da se sve uklopi u prirodu koja okružuje kuće te da se eksterijer ne naruši bespotrebnim detaljima.

Mediteran u svojem najboljem izdanju: Ova kuća na Formenteri poziva na prepuštanje sporom životu (фото 1)
Mediteran u svojem najboljem izdanju: Ova kuća na Formenteri poziva na prepuštanje sporom životu (фото 2)

Sve je građeno u tradicionalnom, sasvim jednostavnom, mediteranskom stilu, a fasada je obojena u toplu bež nijansu koja zbog toga djeluje osunčano tijekom čitavog dana. Ta nijansa nije slučajno izabrana, već su kao inspiracija poslužile stijene koje se nalaze u blizini. Čak je i bazen ispred kuće popločen tamnoplavim pločicama kako bi boja vode djelovala što prirodnije i nalikovala nijansi mora na koje vrt gleda.

Mediteran u svojem najboljem izdanju: Ova kuća na Formenteri poziva na prepuštanje sporom životu (фото 3)
Mediteran u svojem najboljem izdanju: Ova kuća na Formenteri poziva na prepuštanje sporom životu (фото 4)
Mediteran u svojem najboljem izdanju: Ova kuća na Formenteri poziva na prepuštanje sporom životu (фото 5)

Također, ono na čemu se inzistiralo je naglašavanje karaktera otoka na kojem se imanje nalazi i zato je zadržan snažan utjecaj autentičnosti, nesavršenosti i povezanosti s prirodom (i u interijeru). Prije turističkog booma, Formentera je bio otok koji se mogao pohvaliti visokim stupnjem balansa s okolinom; izoliran položaj, relativno mali teritorij te društvena i kulturna fuzija doveli su do toga da tamo postoje odlično projektirane kuće koje su u potpunom skladu s mjestom na kojem su sagrađene.

Mediteran u svojem najboljem izdanju: Ova kuća na Formenteri poziva na prepuštanje sporom životu (фото 6)
Mediteran u svojem najboljem izdanju: Ova kuća na Formenteri poziva na prepuštanje sporom životu (фото 7)

I interijer je uređen po istom ključu, namještaj je masivan i udoban, ali i vrlo jednostavnog izgleda u svim nijansama bež boje. Detalji su malobrojni i imaju ulogu malo razbiti tu koloritnu monotoniju. Glavna ideja je da se vrijeme provodi u dvorištu ili pokraj bazena dok su sobe stvorene za maksimalno odmaranje. Baš zato su oslobođene bilo kakvog viška, tekstil koji je korišten je prirodan i ostavlja dojam harmonije, mjesto u kojem je lako zaboraviti na nesanicu i svjetla grada. Zaista sjajno mjesto koje nas izaziva da usporimo i prepustimo se trenutku.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više