Traži

Minimalistička oaza na zelenim obroncima Zagreba

Minimalistička oaza na zelenim obroncima Zagreba

Zagrebački stan kojeg potpisuje studio Geci


Fotografija: PR

Prilikom uređenja i opremanja ove luksuzne rezidencije misao vodilja bila je kako uz pomoć dovoljno svjetla unijeti toplinu i ugodnu atmosferu u interijer

Jednostavne linije, mnogo svjetla te velike minimalističke površine recept su za ugodan životni prostor suvremenog čovjeka. Jedan takav luksuzan stan smjestio se na osmom katu rezidencijalne kuće podno Medvednice u sjevernom djelu grada. Interijer stana Z1 potpisuje uspješan zagrebački Studio Geci u vlasništvu arhitektice Edite Geci, a radovi su započeli još u prvoj fazi izgradnje objekta. Time je dobivena prilika da se osmisli najbolji mogući dizajnerski rezultat tzv. total dizajna, koji uključuje arhitekturu, prilagođenu infrastrukturu stana u vidu instalacija i dizajn interijera. "Projekt završava useljenjem, ne prije", tvrdi Edita Geci i napominje da je odnos s klijentima od najveće važnosti kako bi se proces uređenja kvalitetno priveo kraju.

Trostrano orijentiran stan segmentiran je u tri zasebne cjeline čiju okosnicu čini centralni prostor komunikacije. Na jugu se nalazi velik dnevni otvoreni prostor koji uključuje kuhinju, blagovaonicu i ugodan dnevni boravak s kaminom. Na ovaj dio stana nadovezuje se velika terasa za opuštanje orijentirana u smjeru jugoistoka s pogledom na šumu.

Izuzetno suvremen pristup kuhinjskom prostoru u 'open space' kuhinjama primijenjen je i ovdje, u kuhinji s potpisom Modulnova gdje visoki elementi otvaranjem vrata omogućavaju pristup funkcionalnim detaljima izvedenim u inoksu s ugradbenim Miele kuhinjskim aparatima. Otok iste tvrtke s izlivenom radnom površinom od kerocka i ugradbenim sudoperom pruža prostor za radnu površinu kao i okupljanje. Blagovanje ispred prostora kuhinje nadopunjeno je stolom Molteni Diamond te stolcima Moroso dizajnerice Patricije Urquiole. Itama viseća lampa iznad blagovanja zrcalnom oblogom savršeno se uklopila u ravan minimalistički prostor čija je jedna cijela strana skrivena zavjesama.

Dnevni boravak sadrži Minotti garniture za sjedenje kao i fotelje, dok je stol vječno poznat Poliformov stol. Sve ugradbene elemente, uključujući i zidnu stijenu koja se otvara daljinskim upravljačem i skriva TV, dizajn je Studija Geci. "Kvalitetan interijer gotovo se nikad ne može izvesti bez posebno prilagođenih proizvoda, poput primjerice elementa Loewe televizora, a na arhitektima i dizajnerima je da ih osmisle i prilagode projektu." tvrdi Edita Geci, vlasnica ureda koji potpisuje ovaj stan.

Istočni dio stana osmišljen je za roditeljsku spavaću sobu s izdvojenim toaletom, otvorenom kupaonicom i 'walk-in' garderobom. Arhitektonski gledano ovo je bio izazov za osmisliti jer postoji svega jedan izvor svjetlosti. Kako bi se dobilo više svjetla u kupaonici osmišljena je tuš kabina s velikim staklenim stijenama koja dijeli prostor spavaće sobe i kupaonice te omogućuje jedinstven doživljaj tuširanja s pogledom na maksimirsku šumu. Za posebne potrebe postoji nepropusna zavjesa koja zatvara prostor tuširanja, a sanitarije Boffi upotpunile su minimalistički koncept kupaonice. Zanimljiv je segment toaleta skriven iza staklene stijene na ulasku spavaćeg trakta. Kamena obloga zida vapnencem s potpisom tvrtke Pietra Antica uvjerljivo je bio jedan od najzahtjevnijih dijelova uređenja.

Zapadni segment stana uključuje dječji kutak s dvije spavaće sobe, kupaonicu i garderobni predprostor. Jedan od najzanimljivijih detalja uređenja ovog stana bio je sistem grijanja i hlađenja koji je integriran unutar podova i zidova te elektronički povezan sa smart sistemom stana; integriranim ozvučenjem i Gira opremom. Ono se kontrolira pomoću pametnog daljinskog upravljača povezanog s centralnim serverom i računalom koje prati vremenske uvjete, u koji su pohranjene datoteke s fotografijama, filmovima i glazbom. Tehnološki gledano, stan je vrhunski opremljen najsuvremenijim uređajima.

Stan je maksimalno prilagođen korisnicima i njihovim navikama. Suvremen način opremanja i dizajna prati tehnološka jezgra stana jer se projektu pristupilo na vrijeme u fazi roh bau izvedbe stana. Na taj način prilagodba konačnom rješenju je maksimalna i bez kompromisa.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više