Search

Minimalistička oaza na zelenim obroncima Zagreba

Minimalistička oaza na zelenim obroncima Zagreba

Zagrebački stan kojeg potpisuje studio Geci


Image: PR

Prilikom uređenja i opremanja ove luksuzne rezidencije misao vodilja bila je kako uz pomoć dovoljno svjetla unijeti toplinu i ugodnu atmosferu u interijer

Jednostavne linije, mnogo svjetla te velike minimalističke površine recept su za ugodan životni prostor suvremenog čovjeka. Jedan takav luksuzan stan smjestio se na osmom katu rezidencijalne kuće podno Medvednice u sjevernom djelu grada. Interijer stana Z1 potpisuje uspješan zagrebački Studio Geci u vlasništvu arhitektice Edite Geci, a radovi su započeli još u prvoj fazi izgradnje objekta. Time je dobivena prilika da se osmisli najbolji mogući dizajnerski rezultat tzv. total dizajna, koji uključuje arhitekturu, prilagođenu infrastrukturu stana u vidu instalacija i dizajn interijera. "Projekt završava useljenjem, ne prije", tvrdi Edita Geci i napominje da je odnos s klijentima od najveće važnosti kako bi se proces uređenja kvalitetno priveo kraju.

Trostrano orijentiran stan segmentiran je u tri zasebne cjeline čiju okosnicu čini centralni prostor komunikacije. Na jugu se nalazi velik dnevni otvoreni prostor koji uključuje kuhinju, blagovaonicu i ugodan dnevni boravak s kaminom. Na ovaj dio stana nadovezuje se velika terasa za opuštanje orijentirana u smjeru jugoistoka s pogledom na šumu.

Minimalistička oaza na zelenim obroncima Zagreba (фото 1)

Izuzetno suvremen pristup kuhinjskom prostoru u 'open space' kuhinjama primijenjen je i ovdje, u kuhinji s potpisom Modulnova gdje visoki elementi otvaranjem vrata omogućavaju pristup funkcionalnim detaljima izvedenim u inoksu s ugradbenim Miele kuhinjskim aparatima. Otok iste tvrtke s izlivenom radnom površinom od kerocka i ugradbenim sudoperom pruža prostor za radnu površinu kao i okupljanje. Blagovanje ispred prostora kuhinje nadopunjeno je stolom Molteni Diamond te stolcima Moroso dizajnerice Patricije Urquiole. Itama viseća lampa iznad blagovanja zrcalnom oblogom savršeno se uklopila u ravan minimalistički prostor čija je jedna cijela strana skrivena zavjesama.

Dnevni boravak sadrži Minotti garniture za sjedenje kao i fotelje, dok je stol vječno poznat Poliformov stol. Sve ugradbene elemente, uključujući i zidnu stijenu koja se otvara daljinskim upravljačem i skriva TV, dizajn je Studija Geci. "Kvalitetan interijer gotovo se nikad ne može izvesti bez posebno prilagođenih proizvoda, poput primjerice elementa Loewe televizora, a na arhitektima i dizajnerima je da ih osmisle i prilagode projektu." tvrdi Edita Geci, vlasnica ureda koji potpisuje ovaj stan.

Minimalistička oaza na zelenim obroncima Zagreba (фото 2)

Istočni dio stana osmišljen je za roditeljsku spavaću sobu s izdvojenim toaletom, otvorenom kupaonicom i 'walk-in' garderobom. Arhitektonski gledano ovo je bio izazov za osmisliti jer postoji svega jedan izvor svjetlosti. Kako bi se dobilo više svjetla u kupaonici osmišljena je tuš kabina s velikim staklenim stijenama koja dijeli prostor spavaće sobe i kupaonice te omogućuje jedinstven doživljaj tuširanja s pogledom na maksimirsku šumu. Za posebne potrebe postoji nepropusna zavjesa koja zatvara prostor tuširanja, a sanitarije Boffi upotpunile su minimalistički koncept kupaonice. Zanimljiv je segment toaleta skriven iza staklene stijene na ulasku spavaćeg trakta. Kamena obloga zida vapnencem s potpisom tvrtke Pietra Antica uvjerljivo je bio jedan od najzahtjevnijih dijelova uređenja.

Minimalistička oaza na zelenim obroncima Zagreba (фото 3)

Zapadni segment stana uključuje dječji kutak s dvije spavaće sobe, kupaonicu i garderobni predprostor. Jedan od najzanimljivijih detalja uređenja ovog stana bio je sistem grijanja i hlađenja koji je integriran unutar podova i zidova te elektronički povezan sa smart sistemom stana; integriranim ozvučenjem i Gira opremom. Ono se kontrolira pomoću pametnog daljinskog upravljača povezanog s centralnim serverom i računalom koje prati vremenske uvjete, u koji su pohranjene datoteke s fotografijama, filmovima i glazbom. Tehnološki gledano, stan je vrhunski opremljen najsuvremenijim uređajima.

Stan je maksimalno prilagođen korisnicima i njihovim navikama. Suvremen način opremanja i dizajna prati tehnološka jezgra stana jer se projektu pristupilo na vrijeme u fazi roh bau izvedbe stana. Na taj način prilagodba konačnom rješenju je maksimalna i bez kompromisa.

Minimalistička oaza na zelenim obroncima Zagreba (фото 4)

Minimalistička oaza na zelenim obroncima Zagreba (фото 5)

Minimalistička oaza na zelenim obroncima Zagreba (фото 6)

Minimalistička oaza na zelenim obroncima Zagreba (фото 7)

Minimalistička oaza na zelenim obroncima Zagreba (фото 8)

Minimalistička oaza na zelenim obroncima Zagreba (фото 9)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više