Search

Mistična vinarija u srcu Španjolske

Mistična vinarija u srcu Španjolske

Escuela del Vino

Image: David Frutos

Jedinstvena ljepota prošlosti bez imalo napora osvaja svojom tradicijom i toplinom interijera

Upravo jedan takav povijesni podrum ispunjen litrama finog vina, od 17. stoljeća gosti one koji u ovom prostoru i proizvodima mogu uživati bez zadrške. Sam podrum postoji od stoljeća sedmog, a nalazi se u španjolskoj pokrajini Murcia u gradu Cehegin. Slikovit gradić ovo blago vrijedno čuva i obnavlja, a važnost ovog zdanja prepoznala je i Europska unija koja pomaže obnovu vinskog podruma.

Mistična vinarija u srcu Španjolske (фото 1)

Mistična vinarija u srcu Španjolske (фото 2)

Podrum čine velike bačve od opeke i drveta koje su pomoću bočnih kanala bivale ispunjene vinom, koje se pripremalo u današnjoj kuhinji ovog prostora. Bačve su svojom površinom bile vidljive vani, ali se zapravo nalaze u zemlji kako bi vino zadržalo sobnu temperaturu idealnu za proizvodnju. Inmat arhitektonski studio s velikim oduševljenjem prihvatio je ovaj projekt i od starog vinskog podruma napravio centar za vinoljupce gdje se održavaju razni seminari, svečanosti i zabave. "Bili smo oduševljeni prostorom i odmah smo u svojim mislima skovali plan kako ćemo oživjeti ovaj prostor", prisjeća se jedan od voditelja projekta te nastavlja "Ovaj smo zanimljiv prostor odlučili predstaviti kao galeriju pa smo od samog ulaza pa sve do zadnjeg dijela prostorije odlučili prekriti staklom. Tako da se ne izgubi niti jedan dio kamenog prostora te da gosti mogu upiti prostor.", kazao je Juan. 

Mistična vinarija u srcu Španjolske (фото 3)

Prostorom dominira bež boja zidova koja je u savršenom skladu sa sirovim čelikom i drvetom. Rustikalni netaknuti zidovi otkrivaju tajnu svog postojana, a vrijeme koje se zadržalo u zraku ovog podruma zavest će svakoga tko uživa u opisima prošlosti. Drvo i čelik su elementarni materijali koji dobro surađuju s povijenom strukturom podruma te jednako tako poštuju vremenski karakter ovog zdanja.  

Mistična vinarija u srcu Španjolske (фото 4)Mistična vinarija u srcu Španjolske (фото 5)

Ovdje posjetitelji mogu uživati i u izložbi. Sastoji se uglavnom od panela pomno biranih i postavljenih na zidnim bokovima koji su ispunjeni ilustracijama i citatima uzetih iz knjige koju je napisao ceheginski sommelier, Pedro Martinez. U ovom prostoru možete uživati u koncertima, finoj kuhinji te naučiti ponešto o španjolskim vinima. Ako vas put u skoro vrijeme odvede u ove sunčane krajeve, posjetite povijesni podrum i pokušajte otkriti tajnu njegova dugog postojanja.

Mistična vinarija u srcu Španjolske (фото 6)Mistična vinarija u srcu Španjolske (фото 7)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više