Traži

Moderan dizajn pametne kuće koja štedi energiju

Moderan dizajn pametne kuće koja štedi energiju

Nagrađena kuća Plus House Larvik


Fotografija: Plus House Larvik

Skandinavski stil gradnje i uređenja doma oduvijek je bio izrazito pročišćen, unikatan i poželjan u domovima diljem svijeta...

Toplina i funkcionalnost temeljne su karakteristike tog stila, a kada se spoje vrsni arhitekti i dizajneri interijera tada nastaje zdanje čija je arhitektonska vrijednost vrlo visoka. Arhitektonska tvrtka Snøhetta, najveća nezavisna istraživačka tvrtka Sintef te građevinska tvrtka Zero Emission Building napravila je odličan projekt koji je nagrađen kao najbolji u kategoriji samoodržive gradnje na svjetski priznatom natječaju WAN Award 2015.

Plus House Larvik prekrasno je zdanje u čijoj se osnovi dizajna nalazi generiranje viška energije, a posebnost leži u tome što se taj višak energije koristi kako bi se punili električni automobili tijekom cijele godine. Ova izvanredna obiteljska kuća velik je arhitektonski pothvat koji obilježava skandinavski stil i funkcionalnost. Ideja ovakve gradnje bila je pokazati zanimljiva rješenja u uređenju doma, a da se pri tom okoliš iskoristi na najbolji mogući način s minimalnim utjecajem.

Smanjeni utrošak energije utječe na mnogo jeftinije održavanje jer je izvor energije zapravo sama kuća. Ovo zdanje slijedi norveške standarde gradnje kuća od drveta, a skandinavska tradicija vidljiva je u svakom kutku eksterijera i interijera. Zahvaljujući zaobljenom krovu koji naginje prema jugoistoku i koji je opremljen solarnim panelima i kolektorima u kombinaciji s geotermalnom energijom koja se koristi iz tla, ova kuća dobiva dovoljno energije kako bi normalno funkcionirala bez uobičajenih pomagala za prenošenje struje. 

Minimalizam doma zapravo je prikaz prave skandinavske tradicije uređenja. Drvo i kamen su dominantni materijali koji su u odličnoj komunikaciji s dizajnerskim detaljima koji svakoj sobi daju notu urbanog. Prostorije su otvorenog plana, a bijeloj nijansi zidova interijeru je dana veća količina svjetlosti koja ulazi kroz velike staklene stijene.

Ispred kuće nalazi se vrt i veliki bazen koji se grije izravno iz termalnih bačvi koje se nalaze u zemlji. Ovo je zdanje u apsolutnom doticaju s prirodom i služi kao podsjetnik da je priroda sve što imamo i da njezine resurse možemo koristiti na pametan način. Ovim su projektom stručnjaci željeli uputiti arhitekturu budućnosti prema prirodi i onime što još imamo, ali trebamo i čuvati.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više