Traži

Moderan i vedar stan u beogradskom stambenom kompleksu

Moderan i vedar stan u beogradskom stambenom kompleksu

Projekt Studija: Sinestezia


Fotografija: PR

Otvorena dnevna zona za obiteljska okupljanja, kao i miran te izoliran spavaći trakt bile su glavne želje investitora, koje su su arhitekti ispunili te stvorili moderan i ugodan obiteljski stan s odličnim i praktičnim rješenjima

Stan se nalazi u luksuznom stambenom kompleksu "Central garden" u samom srcu Beograda koji na svega nekoliko minuta hoda u svom okruženju nudi veliki izbor društvenog i kulturnog sadržaja, rekreacije i svih ostalih elemenata koji su sastavni dio svakodnevice života ljudi u metropolama. Riječ je o stanu površine oko 60 četvornih  metara, a čine ga otvorena dnevna zona koja uključuje dnevni boravak, blagovaonicu, kuhinju, dok su spavaća soba, kupaonica i balkon zasebni segmenti. Ovaj moderan stan dvostrano je orijentiran, a čiji se pogled pruža na dvije beogradske ulice. Kako kažu iz arhitektonskog studija Sinestezia, koji potpisuje ovaj projekt, želja investitora je bila spomenuta otvorena dnevna zona koja pruža mogućnost okupljanja velike obitelj na jednom ugodnom mjestu. Spavaća zona pak, za razliku od nje jest privatni kutak, dok je dizajn cjelokupnog prostora podređen ovom zahtjevu, a izabrani materijali podržavaju ovaj stav.


Kao primarni materijal dnevne zone izabrano je drvo koje kao materijal od svakog doma napravi udobno i čarobno mjesto, a u ovom prostoru upotrebljava se kao obrađeno, čime se pojačava taj efekt koji daje dodatni karakter interijeru. Projektanti se isto tako odlučuju da i kompletan zid dnevnog boravka oblože intenzivno toniranim drvetom. Blagovaonica koja je ujedno i centralna točka okupljanja, točka prijelaza i kontaktna točka, obložena je pak prirodnim drvetom. Izabran je hrast koji je kako ističu arhitekti simbol snage, moći, dugovječnosti, čvrstoće, duhovnog i materijalnog bogatstva. Upravo hrast obiluje pozitivnom energijom koju svatko može osjetiti kada se nađe u njegovoj neposrednoj blizini. Ovaj materijal se u spomenutoj zoni koristi i kao pregrada na ulazu, koja ograđuje vlasnika i njegove posjetitelje, te kao polica za knjige koja po potrebi može biti klupa za sjedenje, kao i u vidu tzv. coffee stolića te kao glavni materijal u samoj kuhinji.


Oblaganje zidova drvetom u ovom stanu upotrebljeno je na kontaktnoj točki, formirajući u prostoru svojevrsni drveni box. Sav dizajnirani namještaj je jednostavnog oblika, nenametljivog kolorita, a važan element projektiranja ovog interijera jest bilo i osvjetljenje. Upotrebljene su jednostavne svjetiljke, međusobno povezane i postavljene na različite visine, formirajući tako jedinstvenu kompaktnu strukturu koja može funkcionirati zasebno u kontekstu paljenja-gašenje.

Modra - boja povjerenja, poštenja i lojalnosti, asocira na nebo i more, a s psihološkog aspekta smanjuje stres i stvara osjećaj smirenosti, pomaže boljoj koncentraciji. Boja spavaće zone jest ujedno i boja privatnog te intimnog kutka. Prema izvornom projektu koji u funkcionalnoj organizaciji nije mijenjan, velika površina izdvojena je upravo za spomenuti spavaći trakt. Projektanti interijera ju nadopunjuju sve popularnijom i potrebnijom walk-in garderobom te relax zonom i mini bibliotekom organiziranom oko stupa. Oko kreveta formiran je i plitki spremišni ormarić s integriranim noćnim stolićem. Walk-in garderoba jest maksimalno sužena kako ne bi opterećivala prostoriju. Ono što je ističe jest klupa za odmor, čitanje, rad i odlaganje stvari, oblikovana s dominantnim konstruktivnim elementom kao njegova kontra. Moderan pristup, nenametljiv, ali akcentan kolorit i vješto definirane ideje bili su sjajna formula za finalni rezultat s kojim su investitori jako zadovoljni.

Studio: Sinestezia d.o.o, Beograd, Ana Zatezalo Schenk
Projektanti: Julija Jovanovic, d.i.a, Jovana Miletic, d.i.a.
Suradnici: Aleksandar Ćopić - 3d render,
Lokacija: Central garden, Beograd
Investitor: privatni
Godina izgradnje 2016

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više