Search

Moderan i vedar stan u strogom centru Zagreba

Moderan i vedar stan u strogom centru Zagreba

U Jurišićevoj ulici


Image: Robert Gašpert

Pred NEO arhitektonski biro stavljen je velik projektantski izazov koji su rado prihvatili, i svojim finalnim rješenjem i realizacijom oduševili vlasnike. Stan od svega 32 kvadratna metra sa zahvalnim visokim stropom dobio je funkcionalnu i mudro iskorištenu dodatnu etažu.

Iako se izvorno radilo o stanu od 52 kvadratna metra koji se prvotno koristio u poslovne svrhe, u najstrožem centru grada, zagrebačkoj Jurišićevoj ulici, sada su od njega stvorena dva manja, namijenjena za kratkoročni najam. Mi ćemo se fokusirati na onaj veći iza čijeg cjelokupnog projekta stoji NEO arhitektonski biro. Iako je zatečeno stanje bio prostor renoviran prije desetak godina, nestandardna visina samog prostora nije se koristila, no u ovoj novoj verziji, itekako je bila dobrodošla. "Zadatak je bio napraviti jedinicu za kratkoročni najam uz korištenje visine za smještanje sadržaja na mezzanine. Željeli smo uz to zadržati dojam prostornosti koji daju visoki stropovi, a to je onda zahtijevalo balansiranje s punim i praznim, koje se nastavilo i s opremom, koja je projektirana tako da vizualno povećava prostor. Iskoristili smo sve "trikove iz rukava"; kontinuiranu plohu poda bez fuga, bijele zidove i bijelu boju projektirane opreme." pojasnili su nam iz NEO arhitektonskog biroa te kazali kako je budžet pritom bio ograničen. A s obzirom da je prostor namijenjen za iznajmljivanje, rješenje je trebalo biti ekonomično, praktično, a materijali trajni i jednostavni za održavanje.

Moderan i vedar stan u strogom centru Zagreba (фото 1)

"Vlasnici su se oduševili već s prvim skicama rješenja jer smo napravili sve, i više od onoga što su tražili. Zapravo je to povjerenje investitora dovelo do toga da kompromisa skoro da nije niti bilo. Odabrali smo zajedno gdje će se štedjeti, a gdje neće, kako bismo dobili najbolji rezultat. Tako je npr. odabrano pod galerije izvesti završno u lakiranim OSB pločama, koje su inače konstruktivni materijal, dok se nije štedjelo na vizualno atraktivnim elementima kao što je drvena letvičasta pregrada od hrastovih daščica, i bijela konzola od lakiranog medijapana koja se proteže kroz cijeli dnevni prostor i u sebi sadrži prostor za odlaganje sa skrivenim utičnicama, 2 stola (u nišama prozora) s otvorima iznad radijatora, te konzolu za tv i ostalu tehnologiju." nastavlja svoju arhitektonsku priču NEO tim koji nam je otkrio i kako postojeći prostor visine 360 cm nije bio dovoljan za visinsko smještanje cijele 2 etaže, a cilj je bio iskoristiti ga na način da se u tim dvostruko iskorištenim prostorima smjeste sadržaji kojima manja visine ne smeta. Dodatne centimetre "zaradili" su rekonstrukcijom postojećeg stropa.

Moderan i vedar stan u strogom centru Zagreba (фото 2)

Inače, na galeriju se pristupa "spacesaver" stubama s gazištima od masiva hrasta dok je podna obloga u ostalim prostorijama izrađena od epoksidnog premaza. Prostor ispod ovog stubišta iskorišten je kao ugradbeni ormar spavaonice u prizemlju, a površina dobivena na galeriji ukupno je 15 m2. "Galerijski prostor nismo željeli sasvim zatvoriti kako ga ne bismo učinili klaustrofobičnim, a opet za spavanje su većini ljudi ugodniji manji prostori. Tako je smišljena spomenuta pregrada od hrastovih daščica, kao jedna polupropusna membrana koja ga dijeli od volumena dnevne sobe, a u isto vrijeme i povezuje s njim." Iako u cijelom prostoru prevladava neutralni spektar, vlasnici su ljubitelji jarkih boja pa su se upravo takvi komadi namještaja nametnuli kroz prostor, a jedan zid naglašen je i crvenom opekom kao akcentni detalj. Namještaj je djelomično rađen po mjeri, dok je dio iz kuće IKEA, primjerice kuhinja, a na galeriji smo pronašli i jedan komad hrvatskog dizajna, stolac Blanka. Iako se radi o stanu malene kvadrature, od 32 kvadratna metra, arhitekti su željeli zadržati dojam prostornosti i fluidnosti i to u modernoj i atraktivnoj interpretaciji, u čemu su uspjeli.

Moderan i vedar stan u strogom centru Zagreba (фото 3)Moderan i vedar stan u strogom centru Zagreba (фото 4)Moderan i vedar stan u strogom centru Zagreba (фото 5)Moderan i vedar stan u strogom centru Zagreba (фото 6)Moderan i vedar stan u strogom centru Zagreba (фото 7)Moderan i vedar stan u strogom centru Zagreba (фото 8)Moderan i vedar stan u strogom centru Zagreba (фото 9)Moderan i vedar stan u strogom centru Zagreba (фото 10)Moderan i vedar stan u strogom centru Zagreba (фото 11)

 

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više