Traži

Moderan ženski stan u Zagrebu

Moderan ženski stan u Zagrebu

Projekt arhitektonskog studija Križnjak


Fotografija: PR

Stan od 85 kvadrata nalazi se u zagrebačkoj poslovnoj zoni i moderna je oaza za poslovnu ženu

Kako su nam rekli Martina i Robert Križnjak, vlasnici studija Križnjak koji potpisuje uređenje stana, vlasnica stana je poslovna žena koja živi i radi van Hrvatske, a stan koristi kada dođe u Zagreb. "Za razliku od prijašnjeg vlasnika, ovog puta trebalo je isprojektirati i izvesti jedan netipičan ženski stan, u sivo-crnim nijansama, a da se ipak osjeti toplina doma. Ovom adaptacijom nismo mijenjali tlocrtnu dispoziciju stana, već smo mijenjali kompletan vizualni dojam stana. Trebalo je osmisliti moderan stan za poslovnu ženu čiji posao zahtjeva česta putovanja."

Tema putovanja stoga se proteže u samom uređenju stana. Tako je dnevna soba tematski vezana uz New York, gostinjska soba posvećena je romantičnom Parizu, ulazni prostor u stan na zidu ima kartu svijeta ispod koje je ispisana misao: "Život te odvede na neočekivana mjesta. Ljubav te vraća doma". Autori su se odlučili poigrati isprintima po zidovima u suradnji s dizajnericom Vlatkom Blakšić i tvrtkom Megaprint.

Dnevni boravak je u sivim tonovima, parket je bajcan, zidovi su u laganoj sivoj boji, a na slobodnom zidu uz cijelu dužinu boravka je isprint s Brooklinškim mostom. Na zidu iznad trosjeda postavljene su dvije velike slike-fotografije poznatog argentinskog fotografa Christophera Pillitza.

Stanom prevladavaju bijela, siva i crna boja, a u svakoj prostoriji se nalazi neki zidni detalj. Dnevni boravak je minimalistički uređen, a namijenjen je opuštanju za vrijeme kratkog boravka u Zagrebu. Prostorijom dominira Poliformova kutna garnitura u grafitnoj boji. Kao kontrast garnituri, postavljena je Poliformova fotelja u žutoj boji (dizajner Marcel Wanders). 

Cijelom dužinom dnevnog boravka proteže se loggia s pogledom na poslovne nebodere. Za vrijeme toplih dana svakodnevne aktivnosti mijenjaju svoje mjesto događanja, te sele iz unutarnjeg u vanjski prostor. Stol i dvije rasklopive fotelje hrvatskog proizvođača Element našle su svoje mjesto na loggie. Spavaća soba je minimalistička te je izrađena prema nacrtima Arhitektonskog studija Križnjak. Iznad kreveta izveden je gipskartonski zid u kojem je skrivena LED rasvjeta, a ispod zida je postavljena drvena obloga od bijelog medijapana koja ima ureze po kojima kližu pravokutne kutije - kubusi koji zamjenjuju klasične noćne ormariće. Njihovim pomicanjem se dobiva zanimljiva i uvijek drukčija struktura zida. U sklopu spavaće sobe smještena je i walk-in garderoba. Sve u svemu jedna moderna gradska oaza u kojoj je povratak kući zadovoljstvo.

 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više