Search

Moderna \"Bijela kuća\" na otoku Braču koja plijeni pažnju

Moderna "Bijela kuća" na otoku Braču koja plijeni pažnju

Arhitektonski biro Lukšić i Visković


Image: Berislav Lukšić,
Srđan Tutić

"Bijela kuća" je stroj za život lokalca koji bi u njoj mogao živjeti, i turista visoke klase, koji bi u njoj mogao uživati. Nalazi se u malom mjestu Sutivan na srednjodalmatinskom otoku Braču i pripada ciklusu suvremenih sutivanskih kuća Arhitektonskog biroa Lukšić i Visković....

Kuća predstavlja pokušaj jednostavnosti u šumi nekritičkog trendovskog minimalizma, i samo je argument i posljedica vala suvremenog arhitektonskog izraza kojim je, u nedostatku kritičkih medija, došlo do novih problema u prostoru - ishitrenih i nepromišljenih formi. Zato je ova kuća nastala kao odgovor na pučku arhitekturu u kontekstu suvremenosti.

Kako je mjesto Sutivan smješteno na sjevernoj strani otoka gdje se pogled pruža na more, a sunce dolazi s leđa, pri projektiranju kuće razmišlja se o konceptu koji uvažava oba uvjeta. Stvaranjem introvertiranosti ogradnim zidovima dvor postaje sastavni dio kuće, a nastaje prožimanje unutrašnjeg i vanjskog prostora pogodnog za dalmatinsko podneblje koje omogućuje boravljenje na otvorenom velikim dijelom godine.

Moderna "Bijela kuća" na otoku Braču koja plijeni pažnju (фото 1)

Hlad, sunce, pogled i more - osnovni su elementi iz kojih je ova kuća nastala. Budući da je njen bogat program zahtijevao izdašnu površinu, pomiren je s mjerilom malog mjesta rastavljanjem na tri volumena različitih funkcija izmaknuta po vertikali. U suterenu se tako nalaze servisni prostori kuće u vidu garaže, konobe, wellnessa, kućnog kina i spremišta, u prizemlju se nalazi dnevni dio s jednom spavaćom sobom i praonicom, a na katu još tri spavaće sobe, svaka sa svojom kupaonicom. Više o ovom sjajnom projektu pročitajte u cijelosti na suradničkom portalu Vizkultura.hr.

Moderna "Bijela kuća" na otoku Braču koja plijeni pažnju (фото 2)

Moderna "Bijela kuća" na otoku Braču koja plijeni pažnju (фото 3)

Moderna "Bijela kuća" na otoku Braču koja plijeni pažnju (фото 4)

Moderna "Bijela kuća" na otoku Braču koja plijeni pažnju (фото 5)

Moderna "Bijela kuća" na otoku Braču koja plijeni pažnju (фото 6)


Autor: Vizkultura

Related articles

Buro 24/7 Selection

više