Traži

Moderna kuća za odmor na Silbi

Moderna kuća za odmor na Silbi

Kako je od stare kuće nastala posve nova


Fotografija: vizkultura.hr

Još jedna arhitektonska priča stiže nam sa specifičnog otočića Silbe na kojem smo pronašli moderno renoviranu staru kuću

Prije četiri godine arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić bili su nominirani za nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata "Drago Galić" za najuspješnije dostignuće na području stambene arhitekture. Nisu osvojili nagradu, ali je njihov projekt ostao zapamćen u stručnim krugovima, a radi se o projektu 5 kućica od 1 x 1,5 metar smještenih u dvorištu obiteljske kuće na Silbi. Ideja je bila da u tih pet kućica bude smješten sav sadržaj koji je potreban za funkcioniranje kuće, počevši od roštilja, sanitarnog čvora, tuša, spremišta za alat te prostora za perilicu rublja i bojlera. 

Moderna kuća za odmor na Silbi (фото 1)

Radeći na projektu stara kuća uz koje su tada nastajale nove kućice dotrajala je do te mjere da je postala neupotrebljiva čak i za ljetno korištenje i iz tog je razloga nastala nova kuća čiji unutrašnji i vanjski prostor dijeli staklena stijena. Unutrašnji prostor prizemlja zapravo je proširenje dvora koji je natkriven, a na katu su smještene spavaće sobe. Unutrašnjost kuće projektirana je na otvorenom planu i naglasak je stavljen na vertikalno povezivanje prostora uz korištenje bazičnih oblikovnih elemenata. Konstruktivni beton zidova i krova ostao je vidljiv jer kao materijal vremenom stari i sve je više sličniji susjednom žbukanom zidu s ispranom bojom nanesenom prije jednog stoljeća. 

Cijeli projekt kuće pogledajte na Vizkultura.hr 

Moderna kuća za odmor na Silbi (фото 2)

Moderna kuća za odmor na Silbi (фото 3)

Moderna kuća za odmor na Silbi (фото 4)

Moderna kuća za odmor na Silbi (фото 5)

Moderna kuća za odmor na Silbi (фото 6)

Moderna kuća za odmor na Silbi (фото 7)

Moderna kuća za odmor na Silbi (фото 8)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor