Search

Moderna obiteljska kuća na Dunavu

Moderna obiteljska kuća na Dunavu

U Novom Sadu


Image: Relja Ivanić

Iako je kuća svjesno projektirana na području koje svake dvije do tri godine zna biti poplavljeno, arhitekti su sjajno doskočili toj problematici ne bi li na ovoj impresivnoj lokaciji u Novom Sadu izgradili ovo moderno i upečatljivo stambeno zdanje

Na samoj obali Dunava u srpskom Novom Sadu na Kamenjaru početkom godine osvanula je moderna obiteljska kuća koju nikako nismo željeli propustiti zabilježiti. Riječ je o impresivnom projektu na rijeci iza kojeg stoji arhitektonsko-dizajnerski trio, Nikola Martinović, Robert Hitenberger i Jelena Plačkov. Naime, zanimljivost cijelog projekta leži u činjenici kako je kuća svjesno projektirana na području koje svake dvije do tri godine zna biti poplavljeno, a gdje visina vode zna doseći čak 2 metra od kote terena. Svjesni te otegotne okolnosti, arhitektima je to bio još samo veći izazov u kontekstu stvaranja idealnog sigurnosnog rješenja, pa su tako osmislili sistem otvora koji kod podizanja razine Dunava brzo pušta vodu u podnožje kuće, a koji ju također kod povlačenja rijeke jednako brzo ispušta van. Isto tako, cijelo prizemlje kuće izgrađeno je od vodonepropusnog betona, što ne dozvoljava kapilarno penjanje vode i vrlo jednostavno se čisti nakon poplave.

Moderna obiteljska kuća na Dunavu (фото 1)

Inače, ova moderna arhitektonska ljepotica može se pohvaliti s tri polu-razine pri čemu je drugi nivo, gdje su smještene dnevna soba, kuhinja i blagovaonica podignut na kotu daleko najvišeg mogućeg vodostaja, tako da je posve siguran, dok su na razini ispod smještene pomoćne prostorije kao što su garaža, fitness soba i smočnica. Cijela kuća je u biti ostakljena tako da su eksterijer i interijer zapravo samo fizički odijeljeni predimenzioniranim staklenim stijenama, što je sjajno kada je riječ o dopiranju prirodne svjetlosti, ali i o prilazu prema bazenu. Tako se doslovno sa sofe u dnevnom boravku može "uskočiti" u bazen. 
Moderna obiteljska kuća na Dunavu (фото 2) 
Spavaća je soba pak zajedno s prostranom kupaonicom smještena na trećoj razini gdje se ujedno nalazi i krovna terasa. Baš poput dnevnog boravaka i spavaća zona orijentirana je prema rijeci kako niti jedna ključna prostorija ne bi bila zakinuta za impresivan pogled na rijeku Dunav. U cijeloj kući korišteni su uglavnom prirodni materijali, a interijerom uglavnom dominira drvo koje se čak duž jednog zida dnevnog boravka našlo u funkciji dekora. Sjajan kontrast stvoren je s pojedinim elementima u bojama, koji su onda zajedno u kombinaciji s drvom ovoj modernoj obiteljskoj kući podarili poželjan vedar karakter, a koji je u konačnici ovom prilično nenametljivom arhitektonskom zdanju paralelno osigurao i prefiks odmjerenog te sofisticiranog luksuza. 

Moderna obiteljska kuća na Dunavu (фото 3)Moderna obiteljska kuća na Dunavu (фото 4)Moderna obiteljska kuća na Dunavu (фото 5)Moderna obiteljska kuća na Dunavu (фото 6)Moderna obiteljska kuća na Dunavu (фото 7)Moderna obiteljska kuća na Dunavu (фото 8)Moderna obiteljska kuća na Dunavu (фото 9)

Save

Related articles

Buro 24/7 Selection

više