Search

Moderna rezidencija u Dalmaciji kakvu još niste vidjeli

Moderna rezidencija u Dalmaciji kakvu još niste vidjeli

"Villa Lastavica"


Image: Jure Živković

U Marušićima u blizina Omiša, sa spektakularnim pogledom na dalmatinske otoke, smjestila se "Villa Lastavica" čiji su eksterijer i interijer moderna reinterpretacija podneblja u kojem se objekt nalazi

"Pitao sam se kako bi trebala izgledati kuća za odmor i to na poprilično strmom terenu koji se urušava u more, tako da sva vegetacija, češljana burom, izgleda iskrivljeno i šizofrenično. Možda je nezgodan hrvatski naziv "kuća za odmor", no vjerujem da u drugim jezicima ladanjske građevine imaju prikladniji naziv, jer ako postoje kuće za odmor moraju postojati i kuće za rad." započeo je svoju priču Ante Nikša Bilić koji zajedno sa Studijem Antemurales, Sunčicom Mastelić Ivić i Hrvojkom Kalogjerom potpisuje ovaj moderan, ali nimalo tipičan projekt u dalmatinskom podneblju, točnije u mjestu Marušići u blizini Omiša. Ističe kako su se kuće za odmor u doba socijalizma, nazivale "vikendice" i bile stvar prestiža svakog socijalističkog činovnika. Socijalizam se urušio, ali je duh "vikendica" svojom nedovršenošću, neskladom i dalje ostao kružiti nad obalom Jadranskog mora.

Moderna rezidencija u Dalmaciji kakvu još niste vidjeli (фото 1)
"Poučeni lošim iskustvom, ne tako daleke povijesti, pitam se što bi te građevine trebale biti?" Takve građevine asociraju me prvenstveno na trijem, duboki hlad, sjenu, pogled prema horizontu mora. Tako u prostornom konceptu i scenariju korištenja, ključnu ulogu igraju odnosi geometrijski elementarnih "punih" i "praznih" volumena, eksterijerski prostori, sobe na otvorenom, integrirani u scenarij korištenja i doživljavanja kuće." nastavlja Bilić te nadodaje kako su još stari Rimljani koristili vinovu lozu kao natkrivenu konstrukciju koja stvara sjenu koju u dijelu Dalmacije nazivaju "odrina". Naime, riječ je o genijalnom izumu koji ljeti stvara sjenu i daje plodove, a zimi propušta sunčeve zrake i bio je arhitektonsko ishodište razmišljanja o ladanjskoj arhitekturi.
Moderna rezidencija u Dalmaciji kakvu još niste vidjeli (фото 2)
"Pitao sam se zašto "odrina" ne bi bila stambeno-spavaći kubus, a kuhinja usječeni kubus u brdu." Upravo pomicanjem ta dva kubusa dobili su se tako veliki natkriveni boravak, odnosno terasa, dok je treći kubus usječen pak ispod boravka - terase i on je predviđen za gostinjske prostorije.

Kuća, odnosno kako ju nazivaju "Villa Lastavica" nastala je tako međuodnosom triju skoro jednakih kubusa. Stvoren je svojevrsni pozitivni prazni prostor koji pritom propušta strujanje planinskog vjetra prema moru, ne sprječava spektakularan pogled na Brač i Biokovo, a okupan je hladovinom i dovoljno horizontalan da bi na sebi nosio sve potrebe boravljenja. No, osim toga, upečatljiv i skladan interijer kuće čije uređenje potpisuje Inga Mance Gudelj zadržao je cijelu ideju projekta, pa u njemu prevladava industrijska elegancija kojoj toplinu podaruje drvo, pastelni detalji i dizajnerski komadi namještaja koji su sjajno uklopljeni i definiraju ugodan ambijent samog prostora.

Moderna rezidencija u Dalmaciji kakvu još niste vidjeli (фото 3)
Važno je spomenuti kako su mikroklimatski uvjeti i pogled bili ti koji su odredili dispoziciju zgrade. No, to isto vrijedi i za materijalnost i taktilna svojstva kuće. Kubusi su tako saliveni od betona i svojom bojom nadovezuju se na stijene biokovskog gorja. Tradicionalna gradnja malih seoskih kuća na tom području podrazumijeva gradnju iz jednog materijala, pa je i u ovom slučaju to bio kamen, dok je pokrov bio od kamenih ploča. Ta anonimna gesta stvarala je predivne funkcionalne cjeline i prema potrebi otvorene prostore.
Moderna rezidencija u Dalmaciji kakvu još niste vidjeli (фото 4)
"Arhitektura Dalmacije, arhitektura je otvorenih prostora - nenatkrivenih ili natkrivenih vinovom lozom, kamenim pločama, crijepom ili u ovom slučaju, betonskim kubusom." kazao nam je Bilić te naglašava kako ideju ove kuće nosi već sedam godina te da je čudesna putanja od ideje do realizacije. Nadodaje i kako nikad nije želio od ove kuće stvoriti sliku, stvoriti skulpturu, nego stvoriti valjanu zaštitu od sunca, zaštitu od vjetra, kiše i hladnoće te da svi prozori i otvori budu puni mora.
Moderna rezidencija u Dalmaciji kakvu još niste vidjeli (фото 5)
Moderna rezidencija u Dalmaciji kakvu još niste vidjeli (фото 6)Moderna rezidencija u Dalmaciji kakvu još niste vidjeli (фото 7)Moderna rezidencija u Dalmaciji kakvu još niste vidjeli (фото 8)Moderna rezidencija u Dalmaciji kakvu još niste vidjeli (фото 9)Moderna rezidencija u Dalmaciji kakvu još niste vidjeli (фото 10)Moderna rezidencija u Dalmaciji kakvu još niste vidjeli (фото 11)Moderna rezidencija u Dalmaciji kakvu još niste vidjeli (фото 12)Moderna rezidencija u Dalmaciji kakvu još niste vidjeli (фото 13)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više