Search

Moderna vila od kamena u Crnoj Gori

Moderna vila od kamena u Crnoj Gori

S potpisom studija Fluid:Arhitektura

Urednik: Tina Kovačiček


Image: promo

Zovu je jednostavno "Villa TB" i jedan je od ljepših primjera kako spojiti tradicionalno i suvremeno, u ovom slučaju kamen i modernu estetiku

Ova vila nalazi se u Perastu u Crnoj Gori, u staroj gradskoj jezgri koja je zaštićena UNESCO-om. Sagrađena je od kamena koji se tradicionalno koristio u ovom dijelu Boke Kotorske. I upravo je zato imperativ bio na spoju spomenutog. Kako i arhitekti studija Fluid: Arhitektura kažu: "Uz uvjet da se zadrži postojeći izgled kuće i arhitektonsko naslijeđe Perasta, bilo je potrebno dobiti unutrašnji prostor koji odgovara suvremenom načinu života."

Ideja je bila zadržati postojeće fasadne zidove, a rušenjem tavana i unutrašnjih pregradnih zidova dobiti otvoren prostor omeđen kamenom. Bio je to temelj početka igre interijerom, gdje je nakon rušenja zidova sve postalo moguće po pitanju funkcionalnosti.

Moderna vila od kamena u Crnoj Gori (фото 1)

Dnevnu zonu u prizemlju kuće karakterizira otvorenost i jedinstvenost. Funkcionalnosti prostorija između dnevnog boravka, blagovaone i kuhinje spajaju se u jednu. Kuhinja je skrivena u drvenom, slobodnostojećem kubusu – dok se s jedne strane drvenog kubusa prolazi do kupaone, s druge se dolazi do toaleta.

Moderna vila od kamena u Crnoj Gori (фото 2)
Spavaća zona podijeljena je u dva dijela spojena zidom. Kubusi su distancirani od zidova kuće, tako da izgledaju kao da lebde u prostoru. U desnom kubusu su smještene glavna spavaća soba i kupaona, dok su u lijevom kubusu, jedna ispod druge, dvije dječje spavaće sobe. Dnevnu i spavaću zonu povezuju drvene stepenice koje arhitekti vole nazivati i kralježnicom kuće.

Moderna vila od kamena u Crnoj Gori (фото 3)

Kao što je već spomenuto, osnovna je ideja bila spojiti tradicionalno i suvremeno. Konstrukcija kamenih zidova i opne starih prozora zadržale su duh prošlosti, dok se moderna arhitektura upisala u unutrašnjost. Ovakav je pristup omogućio da se zadrži stara atmosfera kuće, dok je funkcionalno i estetski kuća prilagođena potrebama suvremenog života.

Moderna vila od kamena u Crnoj Gori (фото 4)

Moderna vila od kamena u Crnoj Gori (фото 5)

Moderna vila od kamena u Crnoj Gori (фото 6)

Moderna vila od kamena u Crnoj Gori (фото 7)

Moderna vila od kamena u Crnoj Gori (фото 8)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više