Search

Možete li vjerovati da je ova moderna kuća smještena na selu? Selimo iz ovih stopa!

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Vjerujemo da smo se u ovom periodu svi sjetili neke zapuštene djedovine i da već amaterski crtamo projekt, tri sobe ovdje, bazen tu, dvije terase tamo. Zato danas s vama dijelimo ovu (malo je reći) spektakularnu kuću na selu. I ona nema nijedan element koji biste od takve kuće očekivali, ovo nije slatka brvnara, niti topli planinski dom, ova kuća je istovremeno apsolutno moderna, ali i kompletno uklopljena u okolinu i nimalo ne narušava prirodu u koju je smještena.

Možete li vjerovati da je ova moderna kuća smještena na selu? Selimo iz ovih stopa! (фото 1)
Možete li vjerovati da je ova moderna kuća smještena na selu? Selimo iz ovih stopa! (фото 2)
Možete li vjerovati da je ova moderna kuća smještena na selu? Selimo iz ovih stopa! (фото 3)

Nalazi se u unutrašnjosti Engleske, a za projekt je bio zadužen arhitektonski ured "Loyn and Co" koji je stvorilo eko-efikasnu građevinu, završenu 2015. godine koja je do sada pokupila mnoge nagrade (između ostalog bila je u užem izboru za RIBA Striling kuću godine), a magazin "Architects Journal" je opisao kuću kao jednu od najboljih koja je izgrađena u Velikoj Britaniji u posljednjem desetljeću. Vlasnici Michael i Jean Dunwell su umjetnici i imali su dugogodišnju želju života u prostranoj kući koja bi bila prizemnica i u koju bi mogli smjestiti svoje umjetničke ateljee i tamo raditi. Tri godine su tražili komad zemlje pogodan za njihovu viziju, a trebalo je još tri da se radovi privedu kraju. Ali, kada pogledate rezultate jasno je da se ulaganje isplatilo.

Možete li vjerovati da je ova moderna kuća smještena na selu? Selimo iz ovih stopa! (фото 4)
Možete li vjerovati da je ova moderna kuća smještena na selu? Selimo iz ovih stopa! (фото 5)
Možete li vjerovati da je ova moderna kuća smještena na selu? Selimo iz ovih stopa! (фото 6)

Dizajn je vrlo promišljen pa je granica između interijera i eksterijera ozbiljno zamućena, a zahvaljujući ogromnim staklenim površinama svaki kutak je okupan svjetlom. Kući se prilazi privatnim putem koji vodi u garažu opremljenu s punjačem za električne automobile. Unutrašnjost je podijeljena na zone, u prednjem dijelu smješteni su dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja, koji su povezani s dvije spavaće sobe, a u stražnjem dijelu se nalaze glavna spavaća soba te ateljei koji imaju direktan pristup vrtu. Taj dio je napravljen prema ostacima nekadašnje kuće koja se nalazila na ovom imanju - kada su je sadašnji vlasnici srušili, iza nje su ostali temelji koje su pretvorili u svojevrsno dvorište sa staklenim zidovima. Kako bi prostor koji je odvojen za atelje najbolje služio svojoj svrsi, natkriven je staklenim krovom. A najbolji dio? Postoje betonske stepenice koje vode na krov koji je većinski prekriven travom, a pored travnjaka tu su i solarni paneli iz kojih domaćinstvo crpi energiju.

Možete li vjerovati da je ova moderna kuća smještena na selu? Selimo iz ovih stopa! (фото 7)
Možete li vjerovati da je ova moderna kuća smještena na selu? Selimo iz ovih stopa! (фото 8)
Možete li vjerovati da je ova moderna kuća smještena na selu? Selimo iz ovih stopa! (фото 9)

Bez sumnje, ovo je jedna neobična građevina koja propituje uobičajeno shvaćanje kuće na selu, a dobra je vijest da je Outhouse na prodaju, što nas dovodi i do loše vijesti, a ta je cijena od gotovo tri milijuna funti. No, ako vam još nije do selidbe u mirne krajeve Velike Britanije, savjetujemo vam da proučite dobro ove fotografije i možda napravite neki sličan projekt koji će se također moći pohvaliti najvišim ekološkim standardima. Navijamo (i najavljujemo se u goste).

Leave a comment

više