Search

Nada na mjestu tragedije: Kreće izgradnja crkve na mjestu palih Blizanaca

Nada na mjestu tragedije: Kreće izgradnja crkve na mjestu palih Blizanaca

I svijetlit će u mraku!

Tekst: M.M.


Nakon godina odgađanja i pomicanja rokova, objavljeno je da će se napokon nastaviti konstrukcija pravoslavne crkve, projekt ciriškog arhitektonskog studija Santiago Calatrava, na istom onom mjestu na kojem je u terorističkom napadu na WTC 2011., osim gomile nedužnih ljudi, nastradala i Crkva sv. Nikole. Završetak gradnje planiran je za rujan 2021., a otvorenje crkve za javnost zakazano za 11. rujna, točno na dvadesetu godišnjicu napada.

Nada na mjestu tragedije: Kreće izgradnja crkve na mjestu palih Blizanaca (фото 1)

Projekt Santiaga Calatrave, rađen po uzoru na jednu od najpoznatijih crkava na svijetu, istanbulsku Aja Sofiju, to jest, Crkvu Svete mudrosti predstavljen je prvo 2013., započet još 2016., no zbog financijskih poteškoća, izgradnja je 2017., obustavljena.

Nada na mjestu tragedije: Kreće izgradnja crkve na mjestu palih Blizanaca (фото 2)

Nada na mjestu tragedije: Kreće izgradnja crkve na mjestu palih Blizanaca (фото 3)

Kada bude završena, u sklopu Crkva Sv. Nikole biti će otvoren i centar namijenjen svima onima koji traže snagu i utjehu nakon gubitka voljene osobe, neovisno o vjeroispovijesti. Građevina će uz to i svijetliti u mraku te tako predstavljati simbol nade na poprištu strašne tragedije.

Nada na mjestu tragedije: Kreće izgradnja crkve na mjestu palih Blizanaca (фото 4)

Osim Crkve sv. Nikole, na mjestu nekadašnjih Blizanaca, izgrađen je i transportni hub, mjesto na kojem se ispresijeca nekoliko trasa podzemne željeznice unutar kojeg je izgrađen i shopping centar, također djelo Santiaga Calatrave, neboderi 3WTC. Posljednja građevina koja će niknuti na tom mjestu, a već je u procesu gradnje, jest Ronald O. Perelman Centar izvedbenih umjetnosti.

 

Leave a comment

više