Search

Nagababa, alegorija ženske ljepote u obliku fotelje koju želimo imati u svom domu

Nagababa, alegorija ženske ljepote u obliku fotelje koju želimo imati u svom domu

Body positivity dobiva svoj glas i u dizajnu namještaja

Tekst: D.M.


Image: Instagram

Jedne večeri 1968. dizajner namještaja Gaetano Pesce bio je pod tušem.

"U ruci sam imao spužvu", dočarao je talijanski dizajner. "Kad sam pritisnuo spužvu, smanjila se i kad sam je pustio vratila se u prvotni oblik", sinula mu je ideja da bi se stolica mogla ponašati na isti način.

Nagababa, alegorija ženske ljepote u obliku fotelje koju želimo imati u svom domu (фото 1)

U svom pariškom ateljeu Pesce je počeo eksperimentirati s komadom najhot materijala tog trenutka, poliuretana. Ubrzo je razvio model koji prkosi gravitaciji: disk debljine deset centimetara koji bi se, kad bi ga izvadio iz PVC ambalaže, krenuo dizati kao tijesto u oblik fotelje. Dolično ga je nazvao "Up" (eng. gore).

Oblik koji je nastao nije bilo tipično sjedalo. Foteljin organski oblik bio je nadahnut siluetama drevnih božica plodnosti i za nju je bio pričvršćen otoman koji je nalikovao na kuglu i lanac, a dizajn je bio je prepun značenja.

"To je slika zatvorenika", tvrdio je Pesce. "Žene pate zbog predrasuda muškaraca. Fotelja progovara o ovom problemu."

Nagababa, alegorija ženske ljepote u obliku fotelje koju želimo imati u svom domu (фото 2)

Poljski dizajnerski studio Wamhouse, u Pesceovom je dizajnu pronašao inspiraciju. Njihova reinterpretacija pod nazivom "Nagababa" uglavnom je zadržala oblik izvornika, no materijal u kojem je izrađena, koža te način na koji je izvedena aludira na problem s kojim se žene današnjice susreću svakodnevno.

"Nagababa" (pol. gola žena) od nas traži razmišljamo o tome kako tretiramo žensko tijelo danas. Fotografije nedostižnog savršenstva postale su neodvojive od ideala ljepote jer se s njima želimo identificirati. Mršava žena s oblinama na samo pravim mjestima i dugim nogama, pomisao da postoji drugačije tijelo čini pogrešnom.

Nagababa, alegorija ženske ljepote u obliku fotelje koju želimo imati u svom domu (фото 3)

Wamhouseova stolica sastavljena je velikim šavovima i izvezenim strelicama koje podsjećaju na znakove koje estetski kirurg crta na svoje pacijente. Tako označava  što i kako će nešto ukloniti i izmijeniti.

Štoviše, budući da je "Nagababa" komad namještaja, čak je i veza između ženskog tijela i predmeta odmah uočljiva, podcrtavajući kako se žena u mnogim slučajevima doživljava kao predmet, kao ukras, prekrasan za prikazivanje, ali miran i nijem.

Potrebno je dobro pogledati Nagababu i shvatiti, prema društvu, na koju razinu savršenstva žena mora ciljati svaki dan.

 

Leave a comment

više