Search

Najbolje od produkt dizajna vam je dostupno online i to zahvaljujući projektu Soba. Evo što znamo o tome

Najbolje od produkt dizajna vam je dostupno online i to zahvaljujući projektu Soba. Evo što znamo o tome

Tekst: Ana Dukić


Image: Mario Dobrečević

U Orisu je svečano predstavljen jedan posve novi online projekt koji će oduševiti sve poklonike lijepog dizajna. Riječ je o platformi Soba.hr čiji je tvorac Mario Vurdelja, produkt dizajner koji se odlučio na ovaj pothvat nakon pomnog razmišljanja što u sferi dizajna vrijedi približiti publici te kako svaki dom učiniti ljepšim mjestom za boravak i život.

U razgovoru nam je otkrio što SOBA predstavlja za hrvatsko tržište, koji je cilj same platforme te kakve detalje za dom možete pronaći i pritom uživati u shoppingu.

Najbolje od produkt dizajna vam je dostupno online i to zahvaljujući projektu Soba. Evo što znamo o tome (фото 1)

Kako ste došli na ideju začetka SOBE i po čemu se ona razlikuje od sličnih trgovina u Hrvatskoj?

Prvo je to bila ideja da se odmaknem od rada za druge jer sam kroz svoje godine provedene u Berlinu nakon fakulteta radio za Aesop, Acne Studios, Formel A i uvijek sam si govorio: „Radit ću za brand koji vizualno i etički volim. Za brand gdje bih ja kupio pola stvari jer vjerujem da su cool i za koji me nije sram reći da sam njihov zaposlenik".

Klik u glavi bio je taj, činjenica da mogu kroz steknuto znanje u retailu preliti u vlastiti brand i tako stvoriti nešto jednako važno, vizualno interesantno da s ponosom stanem iza svog branda. Htio sam stvoriti mjesto gdje se odmičem od ustaljenih pravila maloprodaje, prenapučenih polica, dosadne šprance kao i loše komunikacije.

Najbolje od produkt dizajna vam je dostupno online i to zahvaljujući projektu Soba. Evo što znamo o tome (фото 2)
Najbolje od produkt dizajna vam je dostupno online i to zahvaljujući projektu Soba. Evo što znamo o tome (фото 3)
Najbolje od produkt dizajna vam je dostupno online i to zahvaljujući projektu Soba. Evo što znamo o tome (фото 4)

Želim stvoriti SOBU koja će funkcionirati kao platforma s pomno odabranim - kuriranim predmetima, a gdje je ceremonija prodaje više od samog klika i čekanja dostave na kućnoj adresi. Made to order, strpljenje, održivost i kvalitetno informiranje kupca predstavljeno kroz predmete i proizvode. Tako je nastala ideja o SOBI. A zašto baš ime SOBA? Ako kavu pijem u Programu dok jedem kroasan iz Korice, gledam u izloge Prostorie i Garderobe, Soba je mjesto gdje mogu pobjeći na svojem mobitelu i provesti vrijeme upoznavajući nove i zanimljive dizajnere.

SOBA je pomno uređena kolekcija djela novih dizajnera, obrtnika i umjetnika predstavljenih u jedinstvenoj digitalnoj galeriji koja četveromjesečno donosi nove tematske kolekcije.

Najbolje od produkt dizajna vam je dostupno online i to zahvaljujući projektu Soba. Evo što znamo o tome (фото 5)
Najbolje od produkt dizajna vam je dostupno online i to zahvaljujući projektu Soba. Evo što znamo o tome (фото 6)

SOBA kao takva, predstavlja dizajnerske i umjetničke predmete/ proizvode koji imaju elemente istraživanja novih materijala i suvremenih tehnika, oslanjajući se na zanatsku proizvodnju nudeći proizvode koji odgovaraju etičkoj i savjesnoj potrošnji resursa.
Kroz svaki pomno predstavljeni predmet, pokušat ćemo zadržati element koji prenosi vrijednosti ili osjećaje onima koji se žele povezati s njima , pružajući estetsku viziju trenutka u kojem se stvoritelj nalazi, a koja odgovara sezonskoj temi SOBE.

Cilj je izgraditi konkretan jezik između objekta i pojedinca gdje se komponente objekta integriraju i postaju bit komunikacije, dio naših soba. Kroz dane ispred nas očekujemo nove inovativne pristupe povezivanja online - offline svijeta. Baš kao na check-in eventu od SOBE gdje su posjetioci mogli prvo uživo vidjeti sve predmete koji su odabrani za jesensku kolekciju SOBE, a tek ih onda pronaći online i saznati više o njima i njihovom nastajanju.

Pojednostavljeno, vidimo se svaka četiri mjeseca na novom eventu SOBE koja će predstaviti novu kolekciju, novu temu koja se obrađuje te nove dizajnere na hrvatskom, ali i regionalnom tržištu.

Koji dizajneri, obrtnici i umjetnici će biti zastupljeni u jesenskoj kolekciji i na koji način ste odlučili predstaviti baš njih?

U procesu pronalaženja, kontaktiranja, odabira i naručivanja dizajnerskih komada ostao sam usredotočen na ono što će biti NOVO SADA. Što tek dolazi? Tko su obrtnici, umjetnici i dizajneri koji izlaze na površinu publiciteta? Što je sada novo? Što nam sada treba?

Najbolje od produkt dizajna vam je dostupno online i to zahvaljujući projektu Soba. Evo što znamo o tome (фото 7)

Puno sam pitanja pokrenuo u ovom razdoblju kada se čini da se sve mijenja, a iskustva u maloprodaji podižu na potpuno novu razinu.Nakon toga, objekti koje u osnovi koristimo, mijenjaju se, a jednako i tako se mijenjaju naši domovi. Naši su domovi postali multidisciplinarni prostori koje više ne koristimo samo za spavanje, tuširanje, brzi doručak i za one night stands. Postaju pravi odraz onoga što mi uistinu jesmo i onoga što radimo. What we do for living. Možda zvuči "cheesy", zapravo i je "cheesy", ali mi smo postali dom.

Najbolje od produkt dizajna vam je dostupno online i to zahvaljujući projektu Soba. Evo što znamo o tome (фото 8)

Stoga sam se odlučio usredotočiti na nas same i na to kako se mi (mi = naše tijelo i um) osjećamo u prostoru okruženom zidovima. Zidovi koji nas koštaju, zidovi koje iznajmljujemo ili smo imali sreću naslijediti ih. U jesenskoj kolekciji, SOBA predstavlja dizajnerske komade iz više od deset zemalja. Od toplog Izraela do prohladne Finske. Upoznali smo se s uranjanjem u nepoznate krajolike, istraživanjem lokalnog materijala, angažmanom u lokalnim kulturama i poviješću te, naravno, razvijanjem plodnih novih odnosa s našim maloprodajnim partnerima od kojih je čak njih 17 po prvi puta ekskluzivno zastupano od strane SOBE na hrvatskom tržištu.

Neki od brandova za koje SOBA drži zastupništvo i ponosna je na to, su: Hetkinen, Stan Edition, ABS objects, Suzumi, UAUProject, mishmash, Valeria Vasi, Kaweco, Menu, Lex Pott, Hdizajn te brojni drugi. Izuzetno sam ponosan što su čak i mladi umjetnici, poput Andreja Droždana, umjetnika novih medija na ALU u Zagrebu, prepoznali potencijal SOBE i svoje će radove predstaviti široj publici diljem svijeta. Because: worldwide shipping.

Što za vas predstavlja unikatan dizajn i umjetnički izričaj?

Za mene osobno, unikatno je vrlo teško deklarirati jer je u današnje vrijeme možemo reći da imamo skoro sve, odnosno da je sve izmišljeno. Samim time dizajneri, umjetnici i obrtnici se inspiriraju na različite i vlastite načine i tako interpretiraju svoje ideje koje prevode u proizvode - predmete - umjetnička dijela. Biti unikatan po meni je biti vjeran svojim vizijama i idejama koje ne bi smjele biti preslika tuđih djela. Možemo se inspirirati ljudima oko sebe, ali ne i raditi presliku 1:1.

Po vašem mišljenju, koliko nas kao individue oblikuje prostor u kojem boravimo ili živimo?

Kroz kratko su vrijeme naši domovi postali multidisciplinarni prostori koje više ne koristimo samo za spavanje, tuširanje ili opuštanje nakon posla. Izbrisali smo granicu između doma i ureda, odmora i rada kao javnog i osobnog života.

Najbolje od produkt dizajna vam je dostupno online i to zahvaljujući projektu Soba. Evo što znamo o tome (фото 9)

Naši domovi postali su pravi odraz onoga što mi uistinu jesmo i onoga što radimo. Mi smo kao jedinka postali dom. Zvuči malko pretenciozno no mi zaista postajemo dom, jer ga oblikujemo po sebi samima i našim potrebama. Potreba da prostor ispunimo lijepim stvarima i stvorimo atmosferu u kojoj se dobro osjećamo svima nam je blisko poznata, a SOBA.hr pruža svima da iz udobnosti doma, iz kojeg sve rjeđe imamo naviku tražiti dizajnerske predmete na prenapučenim policama trgovina, otkrijete nove umjetnike, dizajnere i predmete koji će Vam se svidjeti.

Što možemo očekivati od otvaranja SOBE u Zagrebu?

Kroz dane ispred nas očekuju se novi inovativni pristupi povezivanja online - offline svijeta.
Baš kao na održanom check-in eventu by SOBA gdje su posjetioci mogli prvo uživo vidjeti sve predmete koji su odabrani za jesensku kolekciju SOBE, a tek ih onda pronaći online, saznati više o njima i njihovom nastajanju ali ih i kupiti.

Najbolje od produkt dizajna vam je dostupno online i to zahvaljujući projektu Soba. Evo što znamo o tome (фото 10)
Najbolje od produkt dizajna vam je dostupno online i to zahvaljujući projektu Soba. Evo što znamo o tome (фото 11)

Tako zasigurno možemo očekivati svaka 4 mjeseca novi event SOBE koja će predstaviti novu kolekciju, novu temu koja se obrađuje te nove dizajnere na hrvatskom, ali i regionalnom tržištu. No, kako ne bi propustili trenutno predstavljenu jesensku kolekciju predmeta i proizvoda, pozivamo Vas da na stranici www.soba.hr već danas otkrijete tko je i što je to u SOBI.

P.S. Kucati na vrata SOBE nije potrebno, uvijek je otvorena za sve ljubitelje dizajna, umjetnosti i obrta.

Svjedoci smo promjena koje nas okružuju, posebice u smjeru načina života i iskustava, te odabira onog "ispravnog" za naše potrebe. Koliko je pandemija promijenila pogled na sferu dizajna i maloprodaje u regiji i svijetu?

Vjerujem da su se sve sfere pa tako i dizajnerske a ponajviše maloprodajne postavile pred "zid preispitivanja". Iza zaključanih vrata mnogih trgovina, radionica i tvornica koje su bile prisiljene svoja postrojenja zaustaviti i "zatvoreni" u našim domovima imali smo vremena za preispitivanja. U kojem smjeru krenuti? Što nas čeka sutra? Što je novi standard?

Najbolje od produkt dizajna vam je dostupno online i to zahvaljujući projektu Soba. Evo što znamo o tome (фото 12)

Vjerujem da je mnogima bilo jasno, ili postaje jasno da se online i offline svijet sve više miješaju jedno u drugo i postavljaju nove razine i pristupe dizajnu kao i maloprodaji.

Virtualne šetnje, Video to Store i Call and Buy, sve nam to postaje sve bliže i poznatije po terminologiji zbog neočekivane pandemije.

Koji je cilj ovog projekta i kakve suradnje očekujete u budućnosti?

SOBA.hr je pomno uređena kolekcija djela novih dizajnera, obrtnika i umjetnika predstavljenih u jedinstvenoj digitalnoj galeriji koja četveromjesečno donosi nove tematske
kolekcije. SOBA kao takva, predstavlja dizajnerske i umjetničke predmete/ proizvode koji imaju elemente istraživanja novih materijala i suvremenih tehnika, oslanjajući se na zanatsku proizvodnju nudeći proizvode koji odgovaraju etičkoj i savjesnoj potrošnji resursa.

Najbolje od produkt dizajna vam je dostupno online i to zahvaljujući projektu Soba. Evo što znamo o tome (фото 13)
Najbolje od produkt dizajna vam je dostupno online i to zahvaljujući projektu Soba. Evo što znamo o tome (фото 14)
Najbolje od produkt dizajna vam je dostupno online i to zahvaljujući projektu Soba. Evo što znamo o tome (фото 15)

Soba je kroz check-in event najavila proizvode s vlastitim potpisom. SOBA by SOBA.

Budućnost SOBE nema granica, jer SOBA se ne ograničava na četiri zida, a mogućnosti predstavljanja svojih proizvoda imaju svi oni koji zadovolje kriterije za koje smatramo da su nužni čimbenik i prate ethos i modus operandi SOBE.

Svakako, možemo očekivati konstantan rad, unaprijeđenje digitalne platforme i nova zanimljiva imena u asortimanu dizjnera, umjetnika i obrtnika.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više