Search

Najljepši svjetski tornjevi sa satom

Najljepši svjetski tornjevi sa satom

Big Ben, Zytglogge Bern, The Saviour Tower...


Značajne gradske središnjice svijeta još u doba srednjeg vijeka gradile su visoke tornjeve kako bi mnoštvu svojih građana pokazivale točno vrijeme

Prvotni satovi uglavnom su se sastojali samo od zvonika, koji je zvonom davao znak punoga sata. Tek kasnije nadodana su pročelja koja još i danas fasciniraju svojom pojavom kao i preciznošću mehanizma. Želeći vam pobliže približiti te gradske ljepote izabrali smo za vas pet najznačajnijih, i po našem skromnom izboru, najljepših tornjeva sa satovima kroz povijest.

Big Ben, London

Big Ben nesumnjivo je jedna od glavnih znamenitosti Londona. Smješten na sjevernom dijelu Westminsterske palače, još od 1859. godine, svakodnevno plijeni pažnju prolaznika. Taj visok toranj neogotičkog stila, najveći je četverostrani sat koji zvoni, te treći najviši satni toranj na svijetu. Ime Big Ben prvotno se odnosilo isključivo na 16 tona teško zvono smješteno unutar tornja. S godinama je naziv poprimila cjelokupna konstrukcija od 96 metara visine. Toranj, sat i zvono. Mehanizacija sata Big Bena smatra se jednom od najtočnijih postavljenih satova na javnome mjestu, čija se točnost regulira ručno tri puta tjedno.

Zytglogge Bern, Švicarska

Gradnja Zytglogge tornja započela je još davne 1191. godine. Dugi niz godina toranj je služio isključivo kao vojna obrana grada. Svoj današnji raskošni izgled, dobiva tek 1530. godine, kada ujedno i preuzima funkciju glavnog gradskog sata. Osim same raskošne konstrukcije brojčanika, sat krase i ručno izrađene pokretne lutke. Četiri minute prije punoga sata, kukurikanjem pijetla započinje predstava te lutke izlaze na scenu. Četverominutni show zatvara zvonjava zvona, koja je znak da je stiglo vrijeme punoga sata. Sat također krase i mnogobrojne legende. Najpoznatija od njih veže se uz poznatog fizičara, koji je radio kao službenik za patente u Bernu, Alberta Einsteina. Smatra se kako je fizičar glavnu inspiraciju za teoriju relativiteta pronašao upravo u ovom švicarskom satu.

Glockenspiel, München, Njemačka

Već od samih početaka svoje gradnje, sat Glockenspiel imao je zadaću zabaviti promatrače daleko više nego pokazati koliko je sati. Sagrađen u 20. st., Glockenspiel se danas smatra jednim od najekstravagantnijih satova izgrađenih u novije doba. Nalazi se u sklopu tornja Nove vijećnice na glavnom minhenskom trgu Marienplatzu. Njegovu konstrukciju, osim samih kazaljki na satu, čine 43 zvonika, te 32 figurice realne veličine. Svakim danom otkucajem zvonika u 11 sati figure počinju pričati svoju priču. Više od četvrtine sata, mještanima, ali i turistima dočaravaju legende i mitove njemačke povijesti, scene kraljevskog vjenčanja iz 16. stoljeća te borbe vitezova koje su se nekada izvodile u njihovu čast.

Gradski zvonik, Prag

Praški Astronomski sat treći je najstariji sat te vrste na svijetu, a koji još uvijek radi. Nalazi se u srcu povijesne jezgre Praga, na pročelju stare gradske vijećnice na Staroměstskom trgu. Sagrađen 1410. godine, predstavljao je pravo mehaničko čudo toga doba. S nevjerojatnom preciznošću, osim samog vremena, već tada je prikazivao datume, godišnja doba, dane, pa čak i mjesečeve mijene. S vremenom je nadograđivan te su samoj konstrukciji sata u 17. st. dodani likovi apostola te mnogobrojne druge figure. Svakog sata taj Praški Orloj uz zvonjavu zvona otvara vrata kroz koja izlaze apostoli kako bi odigrali svoju mehaničku predstavu za okupljene znatiželjnike gradskog trga. Cijela predstava završava zvonjavom velikog zvona na samom vrhu tornja.

Toranj Spaskaja, Moskva, Rusija

Toranj Spaskaja izgrađen je 1491. godine te se smatra jednom je od najznačajnijih atrakcija grada Moskve. Nalazi se na samom Crvenom trgu. Sa zvonom sat je težak sveukupno 25 tona. Glavna posebnost sata karakterističan je zvuk njegovih zvona. Zvuk koji dopire iz 13 zvona zvonika danas je poznat diljem svijeta. Posebnim mehanizmom u njih su umetnute najljepše ruske nacionalne pjesme. Zvuk pjesama tako se može čuti svakoga punog sata kao i prilikom izlaska i zalaska sunca.

 

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više