Search

Najvažnije arhitektonsko zdanje 2015. – Muzej vučedolske kulture

Najvažnije arhitektonsko zdanje 2015. – Muzej vučedolske kulture

Zašto?


Image: Boris Cvjetanović,
Miljenko Bernfest i Darko Puharić

"No kako to obično biva kod odličnih priča u Hrvatskoj, na završetak samog Muzeja i njegovo otvorenje dugo se čekalo. Premda arhitektonski završen 2013. godine, proces kompletiranja čitavog Muzeja, njegovih interijera i postava, odužio se i rastegao, što je projekt "umalo" koštalo njegove zaslužene arhitektonske slave..."

Startati jednu novu suradnju, autorski angažman pisanja o arhitekturi za jedan novi medij i još k tome u novoj godini, najlogičnije mi je započeti sumiranjem najvažnijeg iz ove protekle, pitanjem koje bi bilo arhitektonski najvažnije zdanje završeno u 2015.? Skoro pa jednostavan odgovor na ovo pitanje jest Muzej vučedolske kulture koji je "lani" konačno otvoren na važnom arheološkom lokalitetu pet kilometara udaljenom od grada Vukovara. Muzej potpisuje arhitektonski biro Gorana Rake "Radionica arhitekture" u suradnji s arhitekticom Vanjom Ilić, koja je na projektu bila zaslužna za interijere Muzeja.

Za sve koji ne znaju, Vučedolska kultura nazvana je po lokalitetu Vučedol na kojem se nalaze ostaci velikog naselja koje datira iz bakrenog doba. Ovo važno arheološko nalazište već predugi niz godina vapilo je za izgradnjom arhitektonskog objekta i institucije koja će, uz samu lokaciju nalaska, ugostiti posjetitelje, formalno uobličiti čitavo nasljeđe lokaliteta te sadržajno ispričati bogatu povijest nalazišta i kulture koja je na njemu nastala.

Najvažnije arhitektonsko zdanje 2015. – Muzej vučedolske kulture (фото 1)

Za arhitektonski projekt direktno je angažiran tim arhitekata iz biroa Radionica arhitekture. Premda neobična praksa u kontekstu arhitektonskih natječaja kojima se obično dolazi do idejnih rješenja za ovakve projekte, za ovu usmjerenu narudžbu projekta Muzeja od Radionice arhitekture, od strane Ministarstva kulture kao investitora, kao jamac izvrsnosti poslužio je raniji projekt Gorana Rake i njegovih suradnika – Arheološki muzej Narona u Vidu, koji je pohvalila i struka, arhitektonska, ali i arheološka te muzeološka.

Najvažnije arhitektonsko zdanje 2015. – Muzej vučedolske kulture (фото 2)

Kao osnovna inspiracija za ciglenu zgradu u Vučedolu arhitektima je poslužio jedinstven ambijent lokacije, njezina prostorna dispozicija – visinska razlika od dvadesetak metara između obale Dunava, gdje posjetitelji pristupaju lokaciji, te iznad toga pozicioniranog lokaliteta nalazišta. Arhitekti su dvije razdvojene točke, dva visinski razdvojena terena, povezali samom kućom Muzeja, koja se zmijoliko, u formi kontinuirane serpentine, spušta niz brijeg, odnosno diže uz njega, spajajući tako dva spomenuta nivoa, suptilno se uklapajući u okoliš. Rješenje Radionice arhitekture arhitektonski je logična, ali i projektantski izvrsno realizirana zgrada, originalna tipologija izričito vezana uz samu lokaciju, jedinstvena po svojem obliku i kontekstu iz kojeg je sazdana. Radi se o drugačijem, odvažnom i arhitektonski specifičnom objektu, kući koja je apsolutno prilagođena i "skrojena" prema terenu na kojem nastaje. Uzduž nivoa, rampi i "terasa", koje se unutar Muzeja nižu jedna na drugu, posjetitelji se kroz postav upoznaju s čitavom vučedolskom pričom, da bi završili obilazak izlaskom na arheološko nalazište. Osim interijerskim segmentom zgrade Muzeja, gdje uspinjući se posjetitelji prolaze kroz postav Muzeja, oni "istu" rutu mogu proći i eksterijerskim dijelom Muzeja, po prohodnom zelenom krovu.

Najvažnije arhitektonsko zdanje 2015. – Muzej vučedolske kulture (фото 3)

No, kako to obično biva kod odličnih priča u Hrvatskoj, na završetak samog Muzeja i njegovo otvorenje dugo se čekalo. Premda arhitektonski završen 2013. godine, proces kompletiranja čitavog Muzeja, njegovih interijera i postava, odužio se i rastegao, što je projekt "umalo" koštalo njegove zaslužene arhitektonske slave. Unatoč sporom razvoju epiloga, osiguravanja financija za finalni završetak objekta s raznih strana po otvorenju je Muzej ponovno nanizao hvalu od struke, pa je tako na jesenas održanom 50. Zagrebačkom Salonu arhitekture nagrađen "Velikom nagradom Salona".

Najvažnije arhitektonsko zdanje 2015. – Muzej vučedolske kulture (фото 4)

U ogromnoj konkurenciji svih prijavljenih arhitektonskih projekata iz Hrvatske, realiziranih, konceptualno zamišljenih i idejno projektiranih unazad tri godine, selektor Salona, arhitekt Hrvoje Njirić, dodijelio je tu najvažniju domaću strukovnu nagradu upravo Muzeju u Vučedolu. Ovakva odluka definitivno je zaslužena, ali je, naravno, bila i očekivana, što zbog arhitektonske izvrsnosti projekta, što zbog činjenice da se arhitektonske nagrade u Hrvatskoj znatno "lakše" dodjeljuju projektima iz sfere kulture, javnih prostora i edukacije – svih redom financiranih javnim novcem – negoli projektima privatnih investitora koji su Muzeju možda mogli biti dostojna konkurencija.

Usprkos tome svaka je nagrada samo dodatni jamac da se u Vučedolu "dogodila" apsolutno izvrsna arhitektura, čija bi kvaliteta trebala nadići granice Hrvatske. Vrlo je izgledno da će Radionica arhitekture i Vanja Ilić za projekt Muzeja vučedolske kulture ozbiljno konkurirati, a možebitno i osvojiti još dvije važne domaće arhitektonske nagrade – nagradu "Viktor Kovačić", koje Udruženje arhitekata dodjeljuje za najuspješniju arhitektonsku izvedbu te da će odnijeti pobjedu u kategoriji arhitekture na nagradama "Vladimir Nazor" koje za najuspješnija umjetnička ostvarenja dodjeljuje Ministarstvo kulture.

Na nedavno održanoj međunarodnoj arhitektonskoj konferenciji u susjednoj Sloveniji projekt Muzeja vučedolske kulture, zajedno s još četiri projekta iz Hrvatske, konkurirao je za važnu nagradu "Piranesi", među 40 ponajboljih projekata iz osam zemalja regije. Premda glavnu nagradu nije osvojio, oduševljava činjenica da je projekt Radionice arhitekture u takvoj konkurenciji osvojio "drugu" nagradu – točnije posebno priznanje žirija, a glavna nagrada pripala je još jednom arhitektonskom projektu iz Hrvatske – Tržnici u Vodicama arhitekta Dinka Peračića. Ovakav uspjeh domaćih arhitekata na važnoj internacionalnoj manifestaciji egzaktan je pokazatelj kako u Hrvatskoj, unatoč krizi, bespravnoj gradnji, zabrinjavajuće niskom nivou vizualne i arhitektonske kulture te slabom senzibilitetu javnosti spram kvalitetne i stručne arhitektonske produkcije, ipak povremeno nastaju izvrsni projekti koji se ravnopravno mogu nositi sa žestokom europskom i svjetskom konkurencijom.

Najvažnije arhitektonsko zdanje 2015. – Muzej vučedolske kulture (фото 5)

Upravo ovakvi projekti, ali i tekstovi o njima, te što češći medijski plasman izvrsne, jedinstvene, kvalitetne i zbilja stručne domaće arhitektonske produkcije, umjesto često generičkih, zabrinjavajuće površnih, samoprozvano izvrsnih te nerijetko prekopiranih, više dekoraterskih nego arhitektonskih uradaka, dobar su put da domaća arhitektura ponovno osvoji društvenu poziciju, medijski prostor i buduće realizacije, ali i priznanja koje zaslužuje.

Najvažnije arhitektonsko zdanje 2015. – Muzej vučedolske kulture (фото 6)

Najvažnije arhitektonsko zdanje 2015. – Muzej vučedolske kulture (фото 7)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više