Search

Napokon je završena gradnja zgrade s najvišim atrijem na svijetu i izgleda spektakularno

Napokon je završena gradnja zgrade s najvišim atrijem na svijetu i izgleda spektakularno

Dizajnirala ju je Zaha Hadid

Tekst: L.L.


Image: huftonandcrow.com,
Dezeen

Jedna od najpoznatijih i najcjenjenijih arhitektica na svijetu, Iranka Zaha Hadid dizajnirala je ovaj genijalan neboder u Beijngu prije svoje smrti 2016. godine, a zbog zbilja spektakularnog izgleda, vrlo bi lako mogao ući u povijest kao jedan od najljepših na svijetu. Osim toga, u sklopu ovog nebodera nalazi se i najviši atrij ikad izgrađen, a na posebnosti mu daje i više nego zanimljiv dizajn istog.

Napokon je završena gradnja zgrade s najvišim atrijem na svijetu i izgleda spektakularno (фото 1)

Nakon smrti Zahe Hadid, s gradnjom je nastavio njezin arhitektonski studio i, moramo primijetiti, napravili su zbilja zadivljujuć posao. Neboder je dobio ime Leeza Soho, u sredini istog nalazi se veliki atrij, koji ujedno dijeli zgradu na dva dijela, a isti zatim okružuju trgovine i uredi smješteni u istoj zgradi. Neboder ima čak 49 katova, od čeka 45 iznad, a četiri ispod zemlje, cijeli je u staklu, a neobičnim dizajnom, vjerujemo, privući će pažnju baš svakog tko se od sada nađe u Fengtai poslovnoj zoni u Beijingu.

Unutrašnjost zgrade je, zbog zakrivljenih linija, neprestano dobro osvijetljena, a vjerujemo i kako će, kada se prostor popuni, izgledati još bolje nego što to izgleda danas, odmah po završetku gradnje. Također, bitno je spomenuti i kako se pri gradnji velika pažnja posvetila održivim rješenjima pa tako zgrada ima zeleni krov, dok se voda neprestano filtrira i koristi ponovno, tu je i čak 2 680 mjesta za bicikle ispred same zgrade te stanice za punjenje automobila. Čini se, Zaha Hadid i njezin tim pri ostvarivanju ovog projekta mislili su baš na sve i upravo zato, vjerujemo, o ovom ćemo mjestu još čitati.

Napokon je završena gradnja zgrade s najvišim atrijem na svijetu i izgleda spektakularno (фото 2)

 

Napokon je završena gradnja zgrade s najvišim atrijem na svijetu i izgleda spektakularno (фото 3)

 

Napokon je završena gradnja zgrade s najvišim atrijem na svijetu i izgleda spektakularno (фото 4)

 

Napokon je završena gradnja zgrade s najvišim atrijem na svijetu i izgleda spektakularno (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više