Search

Nazivaju ga prvim hrvatskim kampom 21. stoljeća! Pogledajte kako će izgledati

Nazivaju ga prvim hrvatskim kampom 21. stoljeća! Pogledajte kako će izgledati

Kamp Punta Nova


Image: PR

Kamp Punta Nova, koji potpisuju arhitekti iz studija SKROZ, nalazi se na rtu Rastovac na otoku Pagu, u blizini mjesta Povljana...

Smješten je na vrlo netipičnom mjestu, u zoni guste borove šume, što je vrlo neobično za otok Pag, inače prepoznatljiv po slaboj pokrivenosti vegetacijom i kamenitoj površini koju će mnogi usporediti s Mjesečevom. Na 40 hektara spomenutog rta planirano je preko 700 kamping parcela i bogati popratni sadržaj namijenjen ugostiteljstvu, zabavi i rekreaciji za preko 2.000 gostiju. Projekt kampa Punta Nova, koji je u fazi ishođenja građevinske dozvole, nakon čega je vjerojatan početak realizacije u proljeće ove godine, je projekt svojevrsnog "maloga grada" sa svim potrebnim sadržajima i već su ga prozvali prvim hrvatskim kampom 21. stoljeća.

Njegova velika prednost jest i činjenica da cilja biti high end turistička kamping destinacija s visokim ekološkim standardima i smanjenim utjecajem na okoliš. I prije nego je sagrađen kamp Punta Nova je dobio važno strukovno priznanje - nagradu Artur Društva arhitekata Zagreba u kategoriji Idejni projekt, koja se u sklopu istoimene konferencije o arhitekturi i turizmu, već nekoliko godina dodjeljuju najboljim projektima arhitekture u turizmu. 

Nazivaju ga prvim hrvatskim kampom 21. stoljeća! Pogledajte kako će izgledati (фото 1)

Prostor kampa je urbanistički zoniran po principu gradacije prostora i sadržaja, uz nastojanje da se očuvaju izvorne zelene površine i potpuno smanji promet automobilima. Na samom ulazu kampa formirana je ulazna zona na koju se nastavlja glavna os poluotoka u smjeru sjever-jug, s okomicom u smjeru istok-zapad. Na sjecištu dviju osi nalazi se centar kampa sa svim glavnim javnim sadržajima, dok produžeci osi završavaju sa sadržajnim "magnetima" usmjerenim prema glavnim vizurama: aquaparku i rekreacijskom centru na sjeveru, wellnessu na istoku te glavnoj plaži s pizzerijom na zapadu.

Intenzivnija izgradnja unutar obuhvata predviđena je na površinama bez zelenila, dok su ostali sadržaji smješteni točkasto unutar zelenila. Na zelenom obalnom prstenu, koji predstavlja mjesto prožimanja dviju suprotnosti - prirodnih datosti mikroambijenta lokacije i prepoznatljivih kvaliteta otoka Paga, intervencije su namjerno izostavljene.

Nazivaju ga prvim hrvatskim kampom 21. stoljeća! Pogledajte kako će izgledati (фото 2)

Pozicija smještajnih jedinica definirana je s namjerom da se minimalizira kolni promet, pa su tako kamperske parcele odmah u prvom dijelu rta, bliže ulazu, a preostali dijelovi kampa isključivo su pješački ili dostupni biciklom. Kvalitetnom afirmacijom prostora i stvaranjem manjeg broja većih parcela tangiranih "otocima" postojećeg visokog zelenila stvorena je dodana vrijednost koja kampistu, neovisno o vrsti smještaja, omogućava doživljaj beskonačnih dvorišta u neposrednoj blizini smještajne jedinice.

Nazivaju ga prvim hrvatskim kampom 21. stoljeća! Pogledajte kako će izgledati (фото 3)

Kamp Punta Nova od početka je promišljen kao inovativan projekt, gdje se iskustva unutar industrije apliciraju na potpuno novom prostoru, stvarajući cjelovit i suvremen doživljaj kampa s izrazitim obilježjima lokalnog i uz pažljivo pozicioniranje kvalitetnih javnih i zelenih površina. Projekt kampa Punta Nova prvi je "green field" projekt kampa u Hrvatskoj, razvijan je u smjeru selektivno održivog turizma, gdje se pažljivim planiranjem prostora i organizacijom prema stvarnim funkcijama i potrebama kampa stvaraju novi, ekološki očuvaniji turistički prostori. Inovativnost projekta očituje se u naglasku na identitet lokalnog, koji je posebno vidljiv kroz arhitektonsko oblikovanje građevina dijelom formiranih gromača, formiranih reinterpretacijom tradicionalnih dalmatinskih oblika i prostora.

Nazivaju ga prvim hrvatskim kampom 21. stoljeća! Pogledajte kako će izgledati (фото 4)

Ocjenjivački sud, koji je ove godine nagradu Artur dodijelio kampu Punta Nova biroa SKROZ, istaknuo je sinergijski međuodnos arhitekture, turizma i lokalne svakodnevice te drugačiji i inovativan pristup, kako tretiranja turističke ponude, tako i njene arhitektonske artikulacije. Ono što je također posebno i pohvaljeno jest činjenica da projekt na turističko tržište vraća temu kampa, koji se u recentno vrijeme doživljavao tek kao potrošena relikvija masovnog turizma 70-tih i 80-tih prošlog stoljeća. Projekt arhitekata iz biroa SKROZ prepoznaje nužnost reanimacije takve tipologije, u skladu s današnjim potrebama turizma.

Nazivaju ga prvim hrvatskim kampom 21. stoljeća! Pogledajte kako će izgledati (фото 5)

Nazivaju ga prvim hrvatskim kampom 21. stoljeća! Pogledajte kako će izgledati (фото 6)

Nazivaju ga prvim hrvatskim kampom 21. stoljeća! Pogledajte kako će izgledati (фото 7)

Nazivaju ga prvim hrvatskim kampom 21. stoljeća! Pogledajte kako će izgledati (фото 8)

Kamp Punta Nova

Autori: SKROZ / Margita Grubiša, Marin Jelčić, Daniela Škarica, Ivana Žalac, Projektni tim: Margita Grubiša, Marin Jelčić, Daniela Škarica, Ivana Žalac Jelena Miljanović, Tamara Jeger, Marijela Svilarić, Ana Bjelić, Ivana Bagarić, Dorotea Klinčić, Filip Mikac
Investitor: NOVA CAMPING d.o.o.
Vizualizacije: Boris Goreta & SKROZ; Filip Ruščić & SKROZ /zračni renderi/

Related articles

Buro 24/7 Selection

više