Search

Do bola nam fale noćni izlasci, a u to ime prisjetili smo se legendarnih klubova širom svijeta

Do bola nam fale noćni izlasci, a u to ime prisjetili smo se legendarnih klubova širom svijeta

Tekst: BURO.


Sjećate li se onog „davno prošlog vremena“ kada su riječi „subota“ i „večer“ u kombinaciji imale ozbiljnu težinu, skriveno značenje i viziju noći koja ide svojim smjerom, da bi se na najneočekivaniji način napokon raspršila tik pred zoru ostavivši nas za stolom dok tamanimo pljeskavicu i sabiremo doživljaje. Iz ove vizure nam sve to djeluje nevjerojatno, sva ta sloboda, nesputana energija i spontanost kao lajtmotiv izgledaju kao nešto što sada možemo vidjeti samo na filmu. Pitamo se, kada ćemo se ponovo naštimati na tu frekvenciju? A dok to ne shvatimo, prisjećamo se legendarnih klubova širom svijeta koji su postali simbol za lude tulume i provod do sitnih sati. Sljedećeg dana.

LA HAÇIENDA, MANCHESTER

Do bola nam fale noćni izlasci, a u to ime prisjetili smo se legendarnih klubova širom svijeta (фото 1)
Do bola nam fale noćni izlasci, a u to ime prisjetili smo se legendarnih klubova širom svijeta (фото 2)
Do bola nam fale noćni izlasci, a u to ime prisjetili smo se legendarnih klubova širom svijeta (фото 3)

Klub La Haçienda je bio epicentar mančesterske glazbene scene, a posebno rave kulture. Klub je radio 15 ludih godina prije nego što je 1997. godine zatvoren, kako zbog problema sa zakonom, tako i zbog financijskih nedaća. Ipak, i dan danas je ovaj klub legenda noćnog života. Na tom mjestu je Laurent Garnier imao svoj prvi nastup, a tu je house muzika doživjela svoju demokratizaciju u Europi. Klub je srušen, a na tom mjestu izgrađena je stambena zgrada, ali i dalje živi u sjećanju istinskih klabera i ljubitelja progresivne muzike.

LES BAINS, PARIZ

Do bola nam fale noćni izlasci, a u to ime prisjetili smo se legendarnih klubova širom svijeta (фото 4)
Do bola nam fale noćni izlasci, a u to ime prisjetili smo se legendarnih klubova širom svijeta (фото 5)
Do bola nam fale noćni izlasci, a u to ime prisjetili smo se legendarnih klubova širom svijeta (фото 6)

Adresa rue du Bourg-l’Abbé u pariškom trećem arondismanu bila je upisana zlatnim slovima u adresar svakoga tko je želio biti neko. Čuveni klub Les Bains koji se nalazio na broju sedam postao je slavan po bazenu u sredini kluba. Vrlo brzo tu su se počele okupljati najveće face muzičkog i modnog svijeta, između ostalog tu su izlazili: Jean-Paul Gaultier, Karl Lagerfeld, Mick Jagger, Grace Jones, Naomi Campbell, Kate Moss i Andy Warhol. Ta vremena su gotova, klub je zatvoren, ipak čuveni bazen postoji i dan danas. Sada je dio istoimenog boutique hotela koji je na tom mjestu otvoren 2015. godine.

STUDIO 54, New york

Do bola nam fale noćni izlasci, a u to ime prisjetili smo se legendarnih klubova širom svijeta (фото 7)
Do bola nam fale noćni izlasci, a u to ime prisjetili smo se legendarnih klubova širom svijeta (фото 8)

Ovaj klub je možda i najpoznatiji noćni klub – ikada. Sedamdesete i lude osamdesete nikada se ne opisuju bez osvrta na ovo mega-popularno mjesto. Dobar tajming, lokacija na Broadwayju, Cher, Diana Ross, Dolly Parton, seks i droga bili su dobitni recept da ovaj klub munjevito uzleti. Danas živi samo u kolektivnom sjećanju kao simbol disko ere, slobode koja je naglo završila pošto je virus AIDS počeo odnositi svoje prve žrtve.

ALTRO MONDO, RIMINI

Do bola nam fale noćni izlasci, a u to ime prisjetili smo se legendarnih klubova širom svijeta (фото 9)
Do bola nam fale noćni izlasci, a u to ime prisjetili smo se legendarnih klubova širom svijeta (фото 10)

Legendarni klub Altro Mondo su šezdesetih godina dizajnirali Giorgio Ceretti, Pietro Derossi i Riccardo Rosso. U to vrijeme, diskoteke su služile kao eksperimentalna mjesta na kojima su dizajneri dobivali priliku da izvedu inovativna rješenja koja nisu imala uporište u komercijalnoj konstrukciji. Kad bi radikalni dizajn bio klub, bio bi upravo ovaj.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više