Search

Nekadašnje kino u Madridu sada je predivan multifunkcionalni prostor – upišite ga na svoju listu

Nekadašnje kino u Madridu sada je predivan multifunkcionalni prostor – upišite ga na svoju listu

Tekst: BURO.


Dizajn studio Plantea odgovoran je za transformaciju nekadašnjeg kina za odrasle u Madridu u suvremeni art-nouveau teatar. Nekadašnja mračna atmosfera obilježena s tri slova x zamijenjena je kul elegantnim vibeom u kojem je zadržano ono najbolje iz prošlosti. Pliš u tamnim bojama, LED ispisi na zidu i pastelne ružičaste nijanse spojene su kako bi se kreirao multifunkcionalni prostor u koji smo se zaljubili na prvi pogled. Sada nosi naziv Sala Equis, a povijest ovog mjesta je duga i interesantna. Vrata je kino Duque de Alba u kvartu El Rastro otvorilo davne 1941. godine, a poslije desetljeća prikazivanja holivudskih blockbustera tijekom osamdesetih je pretvoreno u erotsko kino koje je radilo skoro tri desetljeća, prije nego što je finalno zatvoreno 2015. godine.

Nekadašnje kino u Madridu sada je predivan multifunkcionalni prostor – upišite ga na svoju listu (фото 1)
Nekadašnje kino u Madridu sada je predivan multifunkcionalni prostor – upišite ga na svoju listu (фото 2)

Zahvaljujući naporu pet kreativaca kino je ponovo otvorilo svoja vrata za publiku. Projekt su pokrenuli novinar Daniel Fernández Cañadas, politologinja Laura Suárez i ugostitelji Cristina Rodríguez, Marie Jennings Camissa i Nacho de Padrón. Oni su prostor pretvorili u kino, restoran, dizajn radnju i umjetničku galeriju.

Nekadašnje kino u Madridu sada je predivan multifunkcionalni prostor – upišite ga na svoju listu (фото 3)

Sada je 700 kvadratnih metara kompletno preuređeno kako bi sve odgovaralo novoj namjeni. Dio stropa je od stakla zahvaljujući čemu postoji izvor prirodne svjetlosti koje su arhitekti odlučili iskoristiti tako što su u suradnji sa studijom za pejzažnu arhitekturu Rentagarden kreirali unutrašnji vrt, sve s biljkama penjačicama koje osvajaju napukle zidove koji su ostavljeni u originalnom stanju. Sala Equis pored kino programa svakog mjeseca organizira i različite gastronomske događaje, predstave i koncerte.

Nekadašnje kino u Madridu sada je predivan multifunkcionalni prostor – upišite ga na svoju listu (фото 4)
Nekadašnje kino u Madridu sada je predivan multifunkcionalni prostor – upišite ga na svoju listu (фото 5)

Najbolji dio se nalazi u sredini prostora na prizemlju, ispunjen je ležernim outdoor namještajem. Ligeštuli za plažu i vrtne sofe odabrane su zbog svoje fleksibilnosti, tako da se prostor brzo može transformirati ovisno od zakazanih programa. Kino sala je obnovljena i sada je to intimni prostor gdje maksimalno može stati 64 gledatelja. U sali dominira crveni pliš što doprinosi atmosferi misterije i udobnosti.

Nekadašnje kino u Madridu sada je predivan multifunkcionalni prostor – upišite ga na svoju listu (фото 6)
Nekadašnje kino u Madridu sada je predivan multifunkcionalni prostor – upišite ga na svoju listu (фото 7)
Nekadašnje kino u Madridu sada je predivan multifunkcionalni prostor – upišite ga na svoju listu (фото 8)

Iste nijanse korištene su i u koktel baru koji se nalazi ispred sale, pa sve djeluje kao scenografija nekog romantičnog vintage filma. Uz to, na podu su zadržane art deco pločice koje dodatno doprinose dramatičnosti interijera. Equis na španjolskom označava slovo „X“ što je homage prošlosti ovog mjesta, ali također u matematici se koristi kao oznaka za nepoznatu vrijednost. I baš je takva ova lokacija, tu se kriju brojna iznenađenja za sve one voljne da se prepuste putovanju kroz sjajnu kinematografiju, okuse i mirise.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više