Traži

Neobičan naslonjač najpopularnijeg brazilskog dizajnerskog tandema obara s nogu

Neobičan naslonjač najpopularnijeg brazilskog dizajnerskog tandema obara s nogu

A uz to, izrađen je od vrlo neočekivanog, ali i vrlo udobnog održivog materijala

Tekst: M.M.


Fotografija: Estudio Campana

Brazilski kreativni duo, braća Humberto i Fernando Campana, jedan je od najinovativnijih južnoameričkih dizajnerskih tandema u svijetu produkt dizajna, a njihov Estudio Campana jedan od internacionalno najpoznatijih, ali najpriznatijih brazilskih dizajnerskih kolektiva iz kojih svake godine izlaze najneobičniji, ali i nevjerojatno inovativni komadi namještaja.

Njihova posljednja kolekcija, prikazana i na upravo završenom londonskom sajmu umjetnina Frieze, predstavljena jeranije ove godine. Nazvana Noah series i inspirirana Noinom arkom, sastoji se od 13 komada namještaja i detalja za dom izrađenih od lijevane bronce, aluminija te nekih neočekivanih materijala, kao što je koža gigantske ribe pirarucu endemske vrste iz Amazone, a upravo je od nje izrađena neobična fotelja 'Pirarucu' u koju smo se zaljubili na prvi pogled.

Koža ribe pirarucu sjajna je zamjena za kravlju, a uz to je i održiva te potiče domaću ekonomiju

Skulpturalni naslonjač dolazi u dvije boje, blijedo ružičastoj i maslinasto zelenoj, a unatoč tome što koža piraruche djeluje ljuskasto i vrlo neudobno, radi se o teksturiranom materijalu koji slovi kao idealna zamjena za kravlju kožu. Koža piraruche je k tome i održiva te proizvedena u amazonskom predjelu Brazila od strane lokalnog stanovništva koje na taj način sebi osigurava sredstva za preživljavanje.

Sofa 'Bolotas'

Upravo je takav pristup specifičan za braću Campana koji kontinuirano razvijaju partnerstva s lokalnom zajednicom, tvornicama i industrijom u cilju kreiranja predmeta koji slave jarke boje i bogate teksture njihovog naroda, a s obzirom na to da imaju snažnu svijest o važnosti održive proizvodnje, braća koriste svakodnevne pa čak i već korištene materijale, pritom ne ugrožavajući estetsku ili funkcionalnu komponentu novonastalih predmeta.

Naslonjač 'Archnid'

Zahvaljujući svom avangardnom i zaigranom pristupu dizajnu, 1998. su postali prvi brazilski umjetnici čija su djela izložena u njujorškoj MoMA-i, za svoj su rad primili i cijeli niz nagrada, a njihova su djela uvrštena u stalne postave kako već spomenute MoMA-e, tako i pariškog Georges Pompidou centra. Osim dizajnom, Estudio Campana bavi se i uređenjem interijera i arhitekturom, a redovito surađuju s renomiranim svjetskim brendovima pa su tako, primjerice, za Louis Vuitton kreirali ormarić, za H. Stern kolekciju nakita inspiriranu Brazilom, a 2009. i 2012., za Lacoste reinterpretirali njihovu klasičnu polo majicu.

Sofa 'Branches'

 

Napišite komentar