Search

Nevjerojatan svijet arhitekta Ricarda Bofilla

Nevjerojatan svijet arhitekta Ricarda Bofilla

Tekst: BURO.

Ako ste ljubitelj dizajna iz Instagram ere nesumnjivo ste već lajkali nešto iz opusa arhitekta Ricarda Bofilla. Iako je rođen davne 1939. godine i dizajnom se bavio više od pet desetljeća, ovaj vizionar je toliko pomaknuo tokove arhitekture da su njegove kreacije iz sedamdesetih godina 20. stoljeća i dalje podjednako svježe i zanimljive koliko i prvog dana! Cijenjeni mediji su danas prenijeli vijest o njegovoj smrti u 82. godini života, a za sobom je ostavio bogato naslijeđe koje će se slaviti još godinama nakon njegovog odlaska. 

Građevine koje je projektirao sa svojim timom toliko su nevjerojatne da ih je Tatler magazin jednom nazvao: "najčudnija, najuzbudljivija i najoriginalnija grupa arhitekata na cijelom svijetu. Sva njegova djela možete pronaći u izdanju kuće Gestalten, koja je izdala Bofillovu monografiju "Visions of Architecture" 2019. godine, a danas se osvrćemo na njegove najznačajnije radove.

La Muralla Roja, COSTA BLANCA, ŠPANJOLSKA, 1973.

Nevjerojatan svijet arhitekta Ricarda Bofilla (фото 1)

Čak i ako ne znate ovu građevinu po imenu, vjerojatno ste je vidjeli nebrojeno puta, u modnim editorijalima, ali u filmskim hitovima (dovoljno je da kažemo Hunger Games). Radi se o nezaboravnoj građevini koja bez izuzetka izaziva reakcije! Kad kažemo reakcije, mislimo na raznježene osmjehe, instant obožavanje i momentalno upisivanje na "to go" listu za putovanja.

Boje pastelnih slatkiša spojene su s geometrijskim oblicima na kojima inzistiraju Bofill i njegov tim i tako je stvoren ovaj moćni "zamak" na vrhu brda iznad Costa Blace. Kroz proreze pogled puca na more, a igra sunca i sjenki je toliko privlačna digitalnoj generaciji da ako kliknete na #lamurallaroja hashtag na Instagramu ćete pronaći skoro 12 tisuća fotografija. Plot twist? Svaka fotka je odlična, jednostavno mjesto izgleda toliko dobro da je teorijski nemoguće napraviti lošu fotografiju!

La Fábrica, Sant Just Desvern, ŠPANJOLSKA, 1973.

Nevjerojatan svijet arhitekta Ricarda Bofilla (фото 2)

Bofill čvrsto vjeruje da u arhitekturi nema izgubljenih slučajeva. La Fábrica je bivša tvornica cementa površine 31.000 četvornih metara. Bofull je imanje otkrio 1973. dok se vozio predgrađima Barcelone. Iskoristio je jedinu priliku u životu i kupio neobičnu zgradu u kojoj je smjestio svoj ured i svoju obiteljsku kuću. Danas u tom fantastičnom prostoru stvara 60 arhitekata koji rade na projektima poput sveučilišnog kampusa u Maroku, kuća u Tbilisiju i ekoloških naselja u Pekingu. Njihovu kreativnost potiče otvoreni interijer u kojem svi mogu sudjelovati u projektima.

Les Arcades de Lac. Le Viaduc, Pariz, 1982.

Nevjerojatan svijet arhitekta Ricarda Bofilla (фото 3)

Riječ je o kompleksu zgrada u predgrađu Pariza koje su bile dio plana francuske vlade za rasterećenje središta grada. Oblik blokova zgrada preuzet je iz prostorne organizacije francuskih vrtova, takav je raspored nalikovao osnovnom uređenju gradova, stvorene su javne jedinice: ulice i trgovi. Zahvaljujući velikom podzemnom parkiralištu, sve ulice su pješačke. Pravokutni raspored blokova preuzet je iz gradova kao što su New York i Barcelona. Zgrade izgrađene na jezeru nadahnute su francuskom tradicijom gradnje dvoraca na mostovima, posebno na području Loire.

Nevjerojatan svijet arhitekta Ricarda Bofilla (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više