Search

Nomadski život: Evo kako izgleda dom modne dizajnerice na brodu u Amsterdamu

Nomadski život: Evo kako izgleda dom modne dizajnerice na brodu u Amsterdamu

Tekst: BURO.


Ako vam život na brodu na amsterdamskim kanalima zvuči egzotično, moramo vas razočarati, ali Jeanne de Kroon to smatra zapravo usporavanjem i pristajanjem da ima „trajnu adresu“. Naime, Jeanne je vlasnica brenda Zazi Vintage i zbog svog posla putuje na najudaljenije točke planeta, od Tadžikistana do rijeke Amazone, sve kako bi pronašla žene koje izrađuju odjeću na tradicionalne načine. Kada je pandemija pokorila svijet ona je odlučila privremeno se usidriti (u doslovnom i prenesenom značenju) u Amsterdamu kako bi bila blizu obitelji i prijateljima. Poslije 10 godina neprekidnog lutanja svijetom u oglasima je vidjela brod koji se iznajmljuje i nije htjela propustiti sudbinsku priliku.

Nomadski život: Evo kako izgleda dom modne dizajnerice na brodu u Amsterdamu (фото 1)

Drveni brod originalno potječe iz sedamdesetih godina 20. stoljeća i kako Jaenne kaže, trik je bio opremiti ga tako da joj djeluje kao da je (za)uvijek na odmoru. Učinila je to tako da svaki komad u njenom domu priča priču o nekom udaljenom kutku na planeti ili je podsjeća na neku od mnoštva inspirativnih žena koje je do sada upoznala. Ono što je odmah znala jest da će njen „trajniji“ dom biti ispunjen bojama, budući da je Nizozemska vrlo tmurna zemlja. U dnevnom boravku odlučila se za presvlake od pliša u boji malina, dok je na pink i crvene zidove objesila svoje omiljene modne kreacije koje krasi nevjerojatan vez. Tepih u toj sobi je izrađen od strane marokanske inicijative Limala koju vodi njena prijateljica Samira. Ona vjeruje da dom mora biti ispunjen asocijacijama koje će pokrenuti pričanje anegdota. Zbog toga je u interijer unijela toliko detalja.

Nomadski život: Evo kako izgleda dom modne dizajnerice na brodu u Amsterdamu (фото 2)
Nomadski život: Evo kako izgleda dom modne dizajnerice na brodu u Amsterdamu (фото 3)

Jeanne surađuje s malim ženskim kolektivom Ozara gdje pletilje u svaki dio tkanine tkaju neko značenje. Na primjer, one ušivaju crne niti na bijelu tkaninu kako bi predstavile dualitet između svijetlih i tamnih aspekata ljudskog iskustva. Upravo je Ozara pokrivač na sofi u dnevnoj sobi, a Jeanne kaže da se osjeća zaštićeno i blisko ženama širom svijeta kada na njemu drijema. U spavaćoj sobi su velike Elpelut lampe ručno pletene od ribarskih mreža, dok su košare od trske djelo žena iz Gane koje su okupljene u organizaciju MMAA Social.

Nomadski život: Evo kako izgleda dom modne dizajnerice na brodu u Amsterdamu (фото 4)
Nomadski život: Evo kako izgleda dom modne dizajnerice na brodu u Amsterdamu (фото 5)

Na njenom brodu nema umjetnina u klasičnom smislu riječi, kako Jeanna kaže potječe iz umjetničke obitelji i svoj dom je ispunila raznovrsnim predmetima koje je pretvorila u umjetnost dajući im posebnu ulogu. Tako je tu, na primjer, cvijet iz Etiopije koji je osušila ili komadi odjeće koji su obješeni gdje god je našla zgodno mjesto. Ova neobična djevojka ima i jednako neobične ljubimce: ona je usvojila dvije kokoške iz obližnjeg azila za ptice, a ispred broda postoji mali vrt koji održava dok je kokoške prate u stopu. A budući da je brod usidren u čistom dijelu kanala, često dan započne jutarnjim kupanjem u ledenoj vodi. Ova neustrašiva djevojka je prava inspiracija!

Nomadski život: Evo kako izgleda dom modne dizajnerice na brodu u Amsterdamu (фото 6)
Nomadski život: Evo kako izgleda dom modne dizajnerice na brodu u Amsterdamu (фото 7)

Leave a comment

više