Search

Nov izgled legendarnog dubrovačkog restorana

Nov izgled legendarnog dubrovačkog restorana

Porat Bar & Grill


Image: Siniša Uštulica

Šarmantno preuređen Porat nudi svojevrsni fusion grill kuhinje isključivo sa svježim namjernicama neovisno o geografskom podrijetlu

Smješten u dubrovačkom Gružu, restaurant Porat dugo je imao reputaciju omiljenog dubrovačkog mjesta za marendu. Krajem prošle godine restoran je dobio novog vlasnika, s novom vizijom ovog kultnog mjesta. Preuređenje prostora povjereno je jednom od naših najuspješnijih produkt dizajnera, Filipu Gordonu Franku.

Nov izgled legendarnog dubrovačkog restorana (фото 1)

Investitor je kao poslovođu angažirao Tonina Catalda, Engleza talijanskih korijena koji je na noge postavio i u posao uveo brojne lokale i restorane širom svijeta, od Engleske, preko Bosne do Singapura. Njegov je zadatak bio osmisliti, u konceptualnom smislu, kako će restoran funkcionirati, kakvu će hranu služiti i generalno kakav bi dojam trebao ostavljati. Njegov je koncept postavio nove standarde u Dubrovniku. 

Nov izgled legendarnog dubrovačkog restorana (фото 2)

Kao što i ime restorana kaže, radi se o grillu. Čovjek bi na prvu pomislio kako se radi o još jednom restoranu koji poslužuje meso s roštilja, no ovdje se isključivo misli na tehniku pripremanja hrane na grillu, dok se kuhinja bazira na mediteranskom tipu kombiniranom s raznim utjecajima kuhinja iz gotovo čitavog svijeta.

Kod dizajna vodilo se računa o nasljeđu i određenom kontekstu, uzimajući pritom u obzir koncept koji je cijelom interijeru trebao dati notu suvremenosti.

Nov izgled legendarnog dubrovačkog restorana (фото 3)

Prostor je podijeljen visokom klupom koja predstavlja granicu između povišenog dijela na kojem su smješteni separei te manji stolovi "za parove" i drugog dijela u kojem su smješteni visoki stolovi za manje formalni tip konzumacije i niski stolovi koje je moguće spajati kada se na okupu nađe veće društvo. Postignut je svojevrsni ritam u prostoru, a izbjegnuta uniformiranost. Gotovo sav namještaj izrađen je prema projektu Filipa Gordona Franka, uključujući rasvjetna tijela, stolove i barske stolce koje sada u vlastitoj režiji dizajner i proizvodi.

Nov izgled legendarnog dubrovačkog restorana (фото 4)

Inspiraciju za materijale dizajner je pronašao je razmišljajući o značenju imena restorana i njegovom položaju u luci Gruž koja je kroz povijest, osim kao luka, bila poznata i po brodogradnji pa se tu vide originalni čelični I-profili koji nose stropnu konstrukciju, netretirane daske, željezo i drvo, sve karakteristično za brodogradnju, a opet ne doslovno preslikano. Za majstorsku izvedbu stolarije koja čini veći dio lokala, zadužen je Nenad Jirouš sa svojom ekipom, a vizualni dizajn potpisuju kolege iz zagrebačke agencije Kuharić-Matoš.

Nov izgled legendarnog dubrovačkog restorana (фото 5)

Nov izgled legendarnog dubrovačkog restorana (фото 6)

Nov izgled legendarnog dubrovačkog restorana (фото 7)

Nov izgled legendarnog dubrovačkog restorana (фото 8)

Nov izgled legendarnog dubrovačkog restorana (фото 9)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više