Search

Nova arhitektonska ostvarenja koja će zaživjeti u 2021. i koja morate vidjeti

Nova arhitektonska ostvarenja koja će zaživjeti u 2021. i koja morate vidjeti

Tekst: BURO.


Moguće je da imate dojam kao da je sve isto kao i prošle godine, i da nemamo baš mnogo razloga za veselje, ali to baš i nije točno. Okrenuli smo novi list, malo smo se uhodali s izmijenjenim načinom života, cjepivo je tu, a s njom i ideja da će se život možda vratiti na kolosjeke na kojima smo ga ostavili daleke 2019. To znači da će se s tim vratiti i putovanja, posjeti kulturnim centrima, muzejima i galerijama, kulturnim znamenitostima, i tim povodom popisujemo otvaranja kojima se najviše radujemo u narednom periodu. Za ovu godinu su zakazana velika otvaranja novih prostora širom svijeta, koji su svi do jednog pravi dragulji suvremene arhitekture. Od Los Angelesa do Hong Konga ovo su najbolji novi muzeji koji će se otvoriti u 2021. godini.

Muzej pokretnih slika

Arhitekt: Renzo Piano
Gdje: Los Angeles, SAD
Kada: 30. rujna

Nova arhitektonska ostvarenja koja će zaživjeti u 2021. i koja morate vidjeti (фото 1)

 

Dugo se pričalo o tome da Akademija konačno treba dobiti prikladan prostor u kojem bi se povijest dodjeljivanja Oscara predstavila kako zaslužuje, ali koji bi bio i prostor za povijest samog filma i pokretnih slika, kao i suvremenih tendencija. Nova zgrada izgleda pomalo kao nešto iz holivudskog sci-fi blockbustera, a potpisuje je talijanski arhitekt Renzo Piano. Sferičnog oblika, prozračna, nova građevina obećava da će biti nova meka filma, u kojoj će biti izloženo sve od filmskih rekvizita i memorabilija do pogleda na svijet iza kamere.

 

Taipei Art Centar za performativne umetnosti

Arhitekt: OMA studio
Gdje: Taipei, Tajvan
Kada: krajem godine

Nova arhitektonska ostvarenja koja će zaživjeti u 2021. i koja morate vidjeti (фото 2)

 

I sama zgrada već izgleda dovoljno performativno, kao da je lopta uhvaćena u pokretu upravo u onom trenutku u kojem probija staklenu zgradu. Novi centar je pravi transformer, budući da uključuje kino, auditorij i black box studio, koji mogu biti kombinirani u jedan multiprostor gdje se publika može kretati tako da istovremeno bude prisutna na jednom performansu dok se nalazi u backstageu drugog. Ako neki prostor nudi imerzivnost u njenom najboljem obličju i ukidanje granica, onda je to definitivno ovaj.

 

Luma kulturni centar

Arhitekt: Frank Gehry
Gdje: Arles, Francuska
Kada: proljeće 2021.

Nova arhitektonska ostvarenja koja će zaživjeti u 2021. i koja morate vidjeti (фото 3)
Nova arhitektonska ostvarenja koja će zaživjeti u 2021. i koja morate vidjeti (фото 4)
Nova arhitektonska ostvarenja koja će zaživjeti u 2021. i koja morate vidjeti (фото 5)

 

Od svojih početaka 2013. Luma je zamišljen kao mjesto koje će biti sinonim za novu produkciju i hrabre iskorake. Tako je i bilo budući da su od tada do danas naručili i predstavili radove preko 100 umjetnika, inovatora, kustosa, i to širom Arlesa. Sada je, nakon gotovo osam godina postojanja, došlo vrijeme da imaju svoj prostor koji će nastaviti u zamišljenom pravcu, samo s fizički prisutnim hubom. Luma Arles je kulturni centar u kojem će se različite discipline susretati i gdje će nastajati projekti u suradnji umjetnika, znanstvenika, kustosa, inovatora i publike. Čitav centar je zapravo kompleks koji se sastoji od nekoliko zgrada, ali zvijezda je sasvim sigurno zgrada koja nosi potpis legendarnog arhitekta Franka Gehryja koja izgleda u najmanju ruku kao da se aluminijski tornado spustio u centar parka. Gehry je uvijek bio prepoznatljiv po jedinstvenim, hrabrim formama, a niti ovo zdanje nije iznimka. Toranj koji se uvija i prelama je centar u kojem će se nalaziti umjetnički ateljei, prostorije za seminare i radionice, laboratoriji za istraživanja, i predstavlja fokalnu točku cijelog art centra koji je osnovala švicarska kolekcionarka Maja Hoffmann.

 

Cosmic House muzej

Arhitekt: Charles Jencks i drugi
Gdje: London, UK
Kada: kraj svibnja

Nova arhitektonska ostvarenja koja će zaživjeti u 2021. i koja morate vidjeti (фото 6)
Nova arhitektonska ostvarenja koja će zaživjeti u 2021. i koja morate vidjeti (фото 7)

 

Charles Jencks je neslužbeni otac postmodernizma koji je živio svu nasumičnost, anakronost i eklektiku koje je postmodernizam donio. Kao kritičar arhitekture i dizajner vrtova i dvorišta Charles Jencks je imao veoma distinktivan osobni stil koji se prepoznavao i u interijeru kuće u kojoj je živio, a ove godine će njegova kuća biti prvi put otvorena za javnost. Sve što se u njoj nalazi je evolutivni rad, nastao tijekom godina i u suradnji s brojnim arhitektima, umjetnicima i dizajnerima i bila je gotovo poligon za njihove ideje i eksperimente. Tako ima policu za knjige u obliku timpana, izrezbarene zidove, fotelju sunčani sat i slično. U svakom smislu nevjerojatno ostvarenje koje započinje svoj javni život od svibnja.

 

Depo Boijmans Van Beuningen

Arhitekt: Biro MVRDV
Gdje: Roterdam, Nizozemska
Kada: jesen 2021

Nova arhitektonska ostvarenja koja će zaživjeti u 2021. i koja morate vidjeti (фото 8)

 

MVRDV su prije 27 godina pokrenuli Winy Maas, Jacob van Rijs i Nathalie de Vries i od tada do danas ostali su sinonim za duhovitost, napredak i provokativnost. Tako je i ovaj put, i njihovo najsvježije djelo, nova zgrada u Museumparku u Roterdamu podsjeća na veliku metalnu zdjelu za salatu. U unutrašnjosti ove neobične zgrade se krije prvi javno dostupni muzejski depo koji će omogućiti posjetiocima da “bace pogled” na cijelu muzejsku kolekciju i sve ono što nije izloženo, kao i da pogledaju Roterdam iz jedne druge perspektive, s rooftop vrta odakle se vidi čitav grad.

 

Greenwich Design District

Arhitekt: više arhitekata
Gdje: London, UK
Kada: proljeće 2021

Nova arhitektonska ostvarenja koja će zaživjeti u 2021. i koja morate vidjeti (фото 9)
Nova arhitektonska ostvarenja koja će zaživjeti u 2021. i koja morate vidjeti (фото 10)

 

Greenwich je u posljednje vrijeme počeo privlačiti sve više pažnje mladih umjetnika i kreativaca, i izdvojio se kao jedan od novih hotspotova u Londonu. Tako je i došlo do ideje o zajedničkom projektu Greenwich Design District u kojem će se nalaziti zgrade nekih od najzanimljivijih i najuzbudljivijih imena arhitektonske scene danas kao što su SelgasCano, 6a Architects, Adam Khan Architects, Architecture 00, HNNA, Barozzi Veiga, Mole Architects. Zona i njeni kompleksi su zamišljeni kao idealno mjesto za rad kreativne zajednice, prilika da se u co-working prostorima naprave neke nove relacije i poslovne suradnje, ali i da se ostane u toku s onim najnovijim u svijetu umjetnosti, dizajna, ali i hrane. Dizajn zona će obilovati dodatnim sadržajem kao što su novi restorani i barovi, ali i multisport krovnim terenom, koji je dostupan za korištenje svima.

 

M+ muzej

Arhitekt: Biro Herzog & de Meuron
Gdje: Hong Kong, Hong Kong
Kada: jesen 2021.

Nova arhitektonska ostvarenja koja će zaživjeti u 2021. i koja morate vidjeti (фото 11)

 

M+ muzej je sasvim sigurno jedan od najnekonvencionalnijih muzeja na svijetu, i u skladu s tim će ove godine dobiti i takvu zgradu. Promatrano s bočne strane, građevina izgleda kao običan, uski neboder, no pogledan iz drugog kuta doima se potpuno drugačijim. Svojim dizajnom, i zbog tanke, ali izdužene strukture, zgrada u potpunosti podsjeća na televizor najnovije generacije, a to je upotpunjeno najvećim LED ekranom na svijetu koji svjetluca s muzejske fasade.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više