Search

Novi koncept ekološkog sunčališta na istarskoj plaži

Novi koncept ekološkog sunčališta na istarskoj plaži

Studio BB arhitekti + Breda Bizjak


Image: Neva Bizjak

Hexagon 6G je modularni sistem drvenih površina za odmor i sunčanje, a prva platforma realizirana je početkom srpnja na plaži Martulina u Peroju na kojoj općina Vodnjan upravo uređuje šetnicu i popratni sadržaj

Hexagon 6G je modularni sistem drvenih površina za odmor i sunčanje. Nastao je kao rezultat promišljanja neinvazivnih načina uređenja obala, koje su već više godina tema projektiranja arhitektonskog studija BB arhitekti. Njegova osnivačica i autorica projekta Breda Bizjak živi  i radi na relaciji Pula - Ljubljana te je ovim putem odlučila prenijeti iskustva uređenja riječnih obala i na morsku obalu.

Prva platforma sastavljena iz tri različita modula / tris 01 realizirana je početkom srpnja ove godine na plaži Martulina u Peroju, na kojoj općina Vodnjan upravo uređuje šetnicu i popratni sadržaj. Gotovo u isto vrijeme, ispred hotela Ramada u Kranjskoj gori, postavljena je još jedna površina.

Novi koncept ekološkog sunčališta na istarskoj plaži (фото 1)"Pokušali smo pronaći alternativno rješenje uobičajenim praksama koje se više-manje po pravilu koriste betonom kao osnovnim građevinskim materijalom uređenja. Kultivacija plaža betoniranjem predstavlja ireverzibilni proces, ne postoji način vraćanja u prvobitno stanje odnosno re-naturalizacije i jedan je od najozbiljnijih problema hrvatske obale i obala općenito. Tu govorimo ponajprije o prirodnoj obali izvan urbanih naselja koje predstavljaju ono zbog čega turisti uopće dolaze. Loša razvojna strategija turizma može tako dovesti do nepovratne devastacije prirodnih i kulturnih bogatstava gdje devastacija obale betoniranjem i nasipavanjem, uz sječu šuma, zbog razvoja infrastrukture i gradnje smještajnih kapaciteta te onečišćenje okoliša predstavlja problem broj 1 te ugrožava i sam turizam. Po drugoj se strani, u procesu odabira materijala otvorilo pitanje realne održivosti upotrebe drveta, budući da je njegova energetska i ekološka bilanca, određena s količinom sive energije i procjenom životnog ciklusa, puno lošija od onih koje daju rezultati analiza upotrebe drveta. U konačnici smo se ipak odlučili za drvo jer smatramo kako suvremena drvena gradnja odgovara normama za okoliš te estetskim i životnim standardima, ukoliko se daje prednost upotrebi autohtonog drveta zajedno s novim tehnologijama i poštovanjem kulture određenog prostora na kojem se gradi." pojasnila je Breda. 
Novi koncept ekološkog sunčališta na istarskoj plaži (фото 2)
Projekt im je kako kažu predstavljao veliki izazov, budući da je njihov uobičajeni rad uvijek bio "site-specific”, točnije vezan na određenu lokaciju i njen genius loci. Ovdje se radi o modularnom sistemu uređenja koji je  generativan. Njegov evolutivni nastanak započeo je s određivanjem ciljevima koje su željeli postići, a koji su prešli u istraživanje svih mogućih formativnih rješenja kako bi našli optimalnu opciju. 

Njihova zadaća sastojala se u tome da pronađu adekvatan geometrijski oblik koji će predstavljati osnovni modul s varijacijama i s kojim će se moći zbog raznolikih prostornih mogućnosti oblikovanja relativno lako prilagoditi različitim krajobrazima, omogućiti povećanje ili smanjenje površine njegovim dodavanjem, odnosno oduzimanjem. Može se reći da su tražili geometrijsku zamjenu za prirodnu konfiguraciju terena. Rješenje su našli u obliku heksagonalnih drvenih modula s dužinom stranice dimenzioniranoj po mjeri čovjeka i koje predstavlja ekološki, funkcionalan i estetski proizvod koji neće narušiti prirodnu ljepotu okoliša.

Novi koncept ekološkog sunčališta na istarskoj plaži (фото 3)Osnovica modula je šesterokut sa stranicom dužine 1,5 m (oko 6,0 m2) koje podignute u prostor čine heksagonalan lik s ravnim odnosno nagnutim gornjim plohama, prilagođavajući se tijelu u ležećem položaju. Sastavljen je iz drvene potkonstrukcije, prekriven drvenim letvicama, dimenzioniran za tri osobe. Razvila su se četiri različita tipa osnovnog modula, koji se različitim grupiranjem mogu organizirati u otoke različitih dimenzija i oblika te u nebrojeno različitih kombinacija koje čine jedinstvene krajobrazne cjeline. Pojavnost ovih drvenih otoka djeluje gotovo skulpturalno poput geometrijskog krajobraza. Jednostavna montaža na lokaciji i upotreba prirodnih materijala omogućuje njihovo postavljanje i u najosjetljivijim prirodnim okruženjima.

Novi koncept ekološkog sunčališta na istarskoj plaži (фото 4)

Modularni sistem platformi za sunčanje se zbog mogućnosti prilagodbe turističkim, ugostiteljskim i rekreacijskim plažnim sadržajima, osim za uređenje prirodnih plaža, može upotrijebiti i za uređenja prostora poput hotelskih kompleksa, kampova, svih tipova parkova i šetnica.

Novi koncept ekološkog sunčališta na istarskoj plaži (фото 5)

Novi koncept ekološkog sunčališta na istarskoj plaži (фото 6)

"Smatramo ga ujedno alternativnim rješenjem i nikako produktom za masovnu proizvodnju s obzirom na delikatnost izvedbe i činjenicu da se rijetko nađu investitori koji su spremni cjelovito te u skladu s održivim i ekološkim razvojem pristupiti uređenju plaža."  zaključuje tim koji stoji iza projekta. 

Novi koncept ekološkog sunčališta na istarskoj plaži (фото 7)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više