Search

Novi šarm starog građanskog stana u Zagrebu

Novi šarm starog građanskog stana u Zagrebu

S potpisom Mirjane Mikulec


Image: In Dizajn

Stari građanski stanovi, složit ćete se, imaju poseban šarm koji odolijeva prolaznim trendovima

Visoki stropovi, klasičan izgled i starine kojima obiluju pričaju o davnim godinama, tadašnjim danima i modi. No kada takav životni prostor "probudite" i vratite iz minulih vremena te reinterpretirate na suvremen način, dobit ćete osebujnu i vrlo zanimljivu kombinaciju. Primjer je toga upravo ovaj stari stan u srcu Zagreba na kojem smo napravili potpuni redizajn.

stan

Izgled interijera ovog zagrebačkog stana u potpunosti je prilagođen vlasnici. Ljubav prema modi i antiknom namještaju vješto su pretočene u izgled prostora koji odgovara njenim afinitetima, životnom stilu, estetskim zahtjevima i potrebama. Cilj je bio zadržati karakteristike starog građanskog stana, raspored prostorija zato je ostao netaknut, upravo onakav kakav je i oduvijek bio. Tako je, primjerice, u centralnom dijelu stana ostao karakteristični salon koji danas više gotovo nigdje ne viđamo.

stan

Odabrali smo neutralnu paletu s detaljima u crnoj i zlatnoj boji koje vlasnica voli i time naglasili dojam luksuza i profinjenosti U kuhinji koju smo osmislili kao mješavinu raznih stilova smjestila se i mala blagovaonica. Inače, ako imate mjesta u kuhinji, svakako ondje pokušajte smjestiti manji stol i stolice jer će vam znatno olakšati svakodnevne obveze i brzinske zalogaje prije posla ili kada jurite na kakav sastanak i slično.

Namještaj rađen po mjeri u ovom stanu nije našao svoje mjesto kako ne bismo narušili dojam izvornosti i starosti. Umjesto toga obilazila sam sajmove antikviteta u potrazi za detaljima i namještajem iz 19. i 20. stoljeća. Starine smo kombinirali sa suvremenim komadima namještaja poput kultne Starckove Louis Ghost stolice.

stan

Koliko su se vremena promijenila svjedoči i velika zasebna blagovaonica koje su danas postale prava rijetkost. S obzirom na kvadraturu stana i raspored prostorija koji smo u potpunosti zadržali, zasebna blagovaonica postala je dodatno mjesto za druženje, osobito u vrijeme blagdana, ali i topli podsjetnik na vremena kada je kuhinja bila strogo odvojena, a blagovaonica pravo srce stana.

stan

stan

stan

stan

stan

Web: www.indizajn.rtl.hr

Related articles

Buro 24/7 Selection

više