Search

Očaravajući rekonstruirani stari ljetnikovac u Cavtatu

Očaravajući rekonstruirani stari ljetnikovac u Cavtatu

Mia Kovačić za Storybook

Urednik: BURO.


Image: Storybook

Kolumnistica magazina Storybook Mia Kovačić otisnula se na jug u pitoreskni Cavtat iz kojeg, ekskluzivno za Storybook, donosi priču o starom rekonstruiranom ljetnikovcu kroz koji ju je provela arhitektica Una Barac

Kuća koju vam predstavljamo posebno mi je draga i bliska srcu jer ju je radila moja prijateljica, arhitektica Una Barac, a spada u dio njenog obećanja koje je dala, odlazeći u Englesku onih ratnih godina, da će se jednog dana vratiti. Kuća je ljetnikovac iz 17. stoljeća, zaštićen kao spomenik kulture. Nalazi se u srcu Cavtata, u tipičnoj uskoj ulici sa skalinima, koja izlazi na rivu. Objektu se pristupa s ulice kroz voltu koja nosi terasu prvog kata, gdje je postavljen jacuzzi s pogledom na prelijepi cavtatski zaljev. Na ulazu je vrt s arlama punim narančina, limuna i maslina, te bugenvilijom posađenom u staru olovnu kadu koja je nađena u kući tijekom restauracije. Ispod drveća, po rubovima arli posađeni su ružmarin i lavanda. Mirisi i okusi Jadrana su na svakome koraku.

Cavtat

Cavtat

Objekt je tipično kameno zdanje s dva kata i potkrovljem. Kuća je bila u derutnom stanju, urušenog krova i dimnjaka. Zidovi su se morali restaurirati zbog sigurnosti. Krov je u potpunosti zamijenjen, a dimnjaci su rekonstruirani, kamen po kamen. Međukatne ploče su bile postavljene na dotrajalim drvenim gredama te je bilo opasno hodati po njima. Objekt je renoviran u duhu staroga zdanja, s izloženim gredama na koje su se slagale kerto betonske ploče. Na njih je postavljen parket u sobama, a pločice s podnim grijanjem u kupaonicama.

Cavtat

Tijekom radova arhitektica je odlučila pozicionirati unutrašnji bazen i vinoteku. Prostor u prizemlju kuće pretvoren je u unutrašnji, grijani bazen s kontrasmjernim plivanjem i slapom. Rasvjeta bazena je pažljivo uklopljena kako bi se postigla intimna i ugodna atmosfera, a kamena volta stropa je naglašena. Prostor s grijanim bazenom i sa zvučnicima postavljenim na zidove pruža razonodu u zimskim mjesecima, kad kupanje u moru treba prepustiti hrabrim pojedincima.

Cavtat

Podrumski dio objekta arhitektica je pretvorila u vinoteku koja je stepenicama spojena s ostatkom kuće. Da bi postavio stepenice, izvođač Texo Molior morao je rezati stijenu na kojoj počiva cijela kuća. "Bio je to iznimno zahtjevan posao. Treba naglasiti da je proces dizajna i rekonstrukcije trajao svega godinu dana. Često mediji objavljuju članke o dugotrajnom procesu dobivanja dozvola u graditeljstvu. Ovaj projekt je dokaz da se s pravim timom projektanata i izvođača radova mogu postići odlični i vrlo brzi rezultati. Moram pohvaliti investitora za iznimno povjerenje koje je imao u mene i izvođača", ističe Una. Povjerenje i razumijevanje su vrlo bitni za uspješno i pravovremeno izvođenje projekta. Investitor je uvjetovao samo nekoliko stvari. "U suglasnosti sa mnom, tražio je prostrane sobe i kupaonice: po jednu kupaonicu uz svaku od pet spavaćih soba, kako bi se gostima omogućila maksimalna udobnost. Sve spavaće sobe opremljene su smart televizorima. Cijela je kuća povezana pametnom tehnologijom pa se grijanje, glazba i rasvjeta mogu podesiti putem smart telefona i prije pristupa kući."

Cavtat

Cavtat

Una se ne može odlučiti koji joj je najdraži dio projektiranja: "Moje uzbuđenje je jednako od trenutka kada posjetim lokaciju prvi put, kada razmišljam o dispozicijama prostorija, pa sve do kraja, uređenja interijera. Sam proces projektiranja, kao i dijalog s investitorom, ključni su za daljnji uspjeh projekta. Slijedi specifikacija opreme, dizajn kupaonica i kuhinje. Imala sam sreću da je investitor želio soluciju 'ključ u ruke', pa sam vodila projekt od samog početka i projektiranja, sve do odabira namještaja i opreme." Namještaj je dizajnirala zajedno s dobrim prijateljem Alexom Pilepićem, iz Babaloo Designa. Njen zadatak bila je i oprema - uključujući posteljinu i dekoracije. Svaki jastuk i ručnik pomno su odabrani. Posteljina je od četkanog pamuka, a ručnici su toliko luksuzni da su morali biti posebno naručeni. Vrlo zanimljivi su i ukrasi koje je sakupljala uglavnom na zagrebačkom Britancu. "Tako sam, na svoje veliko zadovoljstvo, mogla opravdati tjedne posjete i ozbiljan 'šoping' o kojem često sanjam prolazeći nedjeljom Britancem", priznaje Una.

Ostatak teksta pročitajte na: www. story.hr/storybook

Cavtat

Cavtat

Cavtat

Cavtat

Cavtat

Cavtat

Cavtat

Cavtat

Cavtat

Cavtat

Cavtat

Cavtat

Cavtat

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više