Search

O ovoj osnovnoj školi u Splitu trenutno svi pričaju! U pitanju je najuspješnije arhitektonsko ostvarenje u 2017.

O ovoj osnovnoj školi u Splitu trenutno svi pričaju! U pitanju je najuspješnije arhitektonsko ostvarenje u 2017.

Osnovna škola Žnjan-Pazdigrad

Image: Dorotić + Bosnić

Nova škola u splitskom kvartu koji se postupno transformira iz poljoprivredne suburbije u stambeno naselje, nije projektirana samo kao mjesto edukacije, nego kao središnji javni i rekreativni prostor kvarta...

To je prepoznala i struka, pa su tako prestižnu nagradu "Viktor Kovačić" za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2017. godinu u Hrvatskoj dobili Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić, Maja Furlan Zimmermann | x3m koji i stoje iza spomenute Osnovne škole "Žnjan-Pazdigrad". Naime, Pazdigrad je splitska četvrt na istočnom ulazu u grad. To je područje gdje uz novoizgrađene višestambene zgrade i prodajne centre još uvijek nalazimo zapušteno poljoprivredno zemljište, obiteljske vrtove i voćnjake, intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju (plastenici), male obrtničke radionice i uslužne servise, te obiteljske kuće.

O ovoj osnovnoj školi u Splitu trenutno svi pričaju! U pitanju je najuspješnije arhitektonsko ostvarenje u 2017. (фото 1)

Javni prostor stambenog naselja sveden je isključivo na uličnu mrežu koju karakterizira izrazita nehijerarhičnost i nepovezanost. Dio naselja s osnovnom školom "Žnjan - Pazdigrad" ima karakteristike (pri)gradskog "otoka" u kojem su se privatno vlasništvo i interesi investitora nametnuli kao osnovno mjerilo gradotvornosti.

O ovoj osnovnoj školi u Splitu trenutno svi pričaju! U pitanju je najuspješnije arhitektonsko ostvarenje u 2017. (фото 2)

Prostor predviđen za izgradnju škole je osim kao mjesto edukacije, zamišljen i kao otvoreni javni prostor dostupan svim stanovnicima naselja, koji je postao mjesto druženja, igre, rekreacije, zabave, odmora, te motiv za osnaživanje integracije i zajedništva, uz omogućavanje niza novih sadržaja i aktivnosti koji se mogu odvijati u prostorima škole i uz školu.

O ovoj osnovnoj školi u Splitu trenutno svi pričaju! U pitanju je najuspješnije arhitektonsko ostvarenje u 2017. (фото 3)

Zatečena topografija (znatan nagib terena) iskorištena je da se umnoži raspoloživi prostor parcele izvedbom niza ploha ("paluba") koje se nižu jedna iznad druge. Između i na "palubama" formirani su prostori škole, dvorane, sportski tereni i igrališta, kao i otvoreni (javni) prostori dostupni svim stanovnicima naselja. Količina javnog prostora sakrila je veličinu škole... Ovaj nagrađeni projekt možete u cijelosti pogledati i više o njemu doznati na Vizkultura.hr

Related articles

Buro 24/7 Selection

više