Search

\"Od skulpture do kuhinje\" ili kako je jedan hrvatski kipar stvorio funkcionalnu i mobilnu kuhinju

"Od skulpture do kuhinje" ili kako je jedan hrvatski kipar stvorio funkcionalnu i mobilnu kuhinju

S potpisom Antuna Ružolčića

Kao veliki ljubitelj kuhanja i gastronomije, godinama je Antun Ružolčić spremao hranu za ljude oko sebe, još od početka studentskih dana. To je nešto što ga uistinu ispunjava, kako samo kuhanje, tako i pozitivna energija koja je uvijek prisutna kad je hrana u pitanju. Kako je proveo pet na studiju kiparstva na Primijenjenoj akademiji u Rijeci, a kako ističe, kod njih na kiparstvu se uvijek dobro jede i pije, tako je i njegov rad logičan slijed svega navedenog. Umjetnost, prije svega kiparstvo s jedne strane i kuhanje s druge, su dvije jednako važne i često isprepletene grane koje karakteriziraju ovaj njegov rad.

"Od skulpture do kuhinje" ili kako je jedan hrvatski kipar stvorio funkcionalnu i mobilnu kuhinju (фото 1)

"Od skulpture do kuhinje" bila je početna ideja cijele priče, transformirati objekt u potpuno funkcionalnu i mobilnu kuhinju. Također, htio je postići potpunu neovisnost o ambijentu u kojem se kuhinja nalazi, tako da pruža jednako zadovoljstvo kuhanja u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom. Mogućnost da kuhinju složimo u kutiju veličine 60 x 60 x 60 cm, te je s lakoćom spremimo u automobil i kasnije postavimo gdje god želimo, bio je glavni cilj cijelog rada. U suradnji sa svojom djevojkom pripremao je tajne večere na raznim lokacijama u Hrvatskoj, te poučen tim iskustvom, zna koliko je to sve bitno.

"Od skulpture do kuhinje" ili kako je jedan hrvatski kipar stvorio funkcionalnu i mobilnu kuhinju (фото 2)

Kako se radi o kuhinji trebalo je ispuniti još nekoliko uvjeta, te u tako mali prostor smjestiti sve potrebne elemente za što ugodnije pripremanje hrane. Većina elemenata je multifunkcionalna i mogu se koristi po potrebi i želji korisnika. "Kuhinju sam izradio potpuno samostalno bez stručne pomoći i velikih strojeva, svi elementi su izrađeni ručno tako da je proces trajao nešto duže. Također, ovo mi je bio prvi takav projekt, pa je u početku bilo dosta grešaka i ponavljanja procesa, ali i učenja novih znanja i vještina" objasnio je Antun.

"Od skulpture do kuhinje" ili kako je jedan hrvatski kipar stvorio funkcionalnu i mobilnu kuhinju (фото 3)

Jedan od uvjeta je bio i odabir materijala za izradu, unaprijed je znao da želi drvo, te je tako otkrio paulovniju koja se pokazala kao dobar odabir. Materijal je iznimno lagan što je bio glavni uvjet zbog lakšeg transporta. Većina elemenata je izrađena od drva kao i svi spojevi na kuhinji, čime je htio postići jednostavnost i izbjeći korištenje metalnih elementa (vijaka i okova). Kuhinju također karakterizira geometrija s minimalističkim intervencija u smislu tretiranja površine. Minimalne perforacije na površini kocke čine obličje zanimljivim i intrigantnim. 

Nakon uspješno realiziranog projekta i predstavljanja publici na nekoliko izložbi u Zagrebu i Rijeci možemo zaključiti da kuhinja ovog tipa privlači pažnju gdje god se pojavi, i napravi najveću gužvu, jer svi vole nešto fino pojesti. "I sada samo čekamo da nas otkrije IKEA!" poručuje mladi umjetnik. 

"Od skulpture do kuhinje" ili kako je jedan hrvatski kipar stvorio funkcionalnu i mobilnu kuhinju (фото 4)

"Od skulpture do kuhinje" ili kako je jedan hrvatski kipar stvorio funkcionalnu i mobilnu kuhinju (фото 5)

"Od skulpture do kuhinje" ili kako je jedan hrvatski kipar stvorio funkcionalnu i mobilnu kuhinju (фото 6)

"Od skulpture do kuhinje" ili kako je jedan hrvatski kipar stvorio funkcionalnu i mobilnu kuhinju (фото 7)

"Od skulpture do kuhinje" ili kako je jedan hrvatski kipar stvorio funkcionalnu i mobilnu kuhinju (фото 8)

"Od skulpture do kuhinje" ili kako je jedan hrvatski kipar stvorio funkcionalnu i mobilnu kuhinju (фото 9)

"Od skulpture do kuhinje" ili kako je jedan hrvatski kipar stvorio funkcionalnu i mobilnu kuhinju (фото 10)

"Od skulpture do kuhinje" ili kako je jedan hrvatski kipar stvorio funkcionalnu i mobilnu kuhinju (фото 11)

"Od skulpture do kuhinje" ili kako je jedan hrvatski kipar stvorio funkcionalnu i mobilnu kuhinju (фото 12)

"Od skulpture do kuhinje" ili kako je jedan hrvatski kipar stvorio funkcionalnu i mobilnu kuhinju (фото 13)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više