Search

Odlično uređen cafe bar u Splitu

Odlično uređen cafe bar u Splitu

Iza projekta interijera Grey. lounge bara stoje dvije mlade arhitektice, Nikica Blažević i Ana Bosnić

Urednik: A.P.


Image: Maja Bosnić i Ivan Dorotić

Grey. lounge bar svojim se konceptom, dizajnerskim uređenjem i vizualnim identitetom, a onda i površinom i pozicijom, ciljano ističe iz ponude ugostiteljskih objekata u trgovačkom centru u kojem se nalazi

Polazišnu točku za rad arhitektice su pronašle upravo u kontaktu s investitorom, pokušavajući dekodirati njegove afinitete i modelirati ih u efektan ugostiteljski prostor koji će se vizualno i ambijentalno isticati iz ostale ponude. Nakon postavljenog koncepta, kroz rad su odbacivani suvišni elementi i dekori kako bi se dobio jednostavan i arhitektoničan prostor.

grey

Siva boja nametnula se kao dominantna, a od tuda i ime samog lounge bara. Toj hladnoj i "nijemoj" antracit sivoj dodavani su materijali u svom čistom obliku; drvo, koža i mramor, čime se pokušalo postići ravnotežu te balansiranje kontrasta toplo - hladno, tvrdo - meko.

Ono što je danas prisutno u interijeru jest upravo esencija ideje: isključivo prirodni, luksuzni materijali i vrhunska izvedba obrtnika. Autorice ističu odličnu suradnju s lokalnim obrtnicima kao bitan faktor u ostvarivanju zamišljene slike prostora; namještaj je u cijelosti osmišljen i izrađen po mjeri.

grey

Prostorom dominira dugački mramorni šank te upečatljiva i u interijerima rijetko prisutna obloga od oniksa iznad samog bara. Dugi šank, kao vizualna dominanta u prostoru, zamišljen je i kao prostor za druženje većeg broja gostiju. Prostor sa sjedenjem na visokim stolcima, koji akcentiraju velike crne lampe - svijetleće kutije ili "magic box" pod stropom, ponavlja vizualnu priču sa šanka - toplo žuto svijetlo uhvaćeno je u antracit okvir. Spomenute svjetiljke osmislile su same arhitektice, a izvele ih u suradnji s lokalnim obrtnicima.

grey

Stropne instalacije arhitektice nisu sakrile, već ih zbog postizanja kontrasta bojaju u bijelo, i samo poetično prekrivaju crnom mrežom zamišljenom kao mrežasto tkanje, kao svojevrsna crna čipka koja istovremeno i skriva i otkriva. Sivim, minimalističkim i monokromatskim "hladnim" elementima prostora, kao "topliji" kontrapunkt, djeluju parket na podu te visoke kožne klupe u boji konjaka. Arhitektonsku priču koju su osmislile arhitektice izvrsno nadopunjavaju sive fotelje domaćih dizajnera iz Studija Grupa.

grey

Prostran interijer od 180 m2 ima jednako veliku terasa orijentiranu prema zapadu. Prostoru se može pristupiti i s krovne etaže, izvan radnog vremena shopping centra, kada se interijer Grey lounge bara pretvara u clubbing prostor kojeg osvjetljava prigušeno žuto svjetlo.

grey

grey

grey

grey

grey


Autorice: Nikica Blažević i Ana Bosnić
Lokacija: Mall of Split
Izvedba: 2016.
Fotografije: Bosnic+Dorotic (Maja Bosnić i Ivan Dorotić)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više