Search

Održivi produkt dizajn s dušom prirode

Održivi produkt dizajn s dušom prirode

Belaya Hvoya


Image: Belaya Hvoya

Malen obiteljski studio iz Kijeva, Belaya Hvoya, svoju inspiraciju i sirovi materijal pronalazi u ljepoti šume i iz nje uzima otpale ili slomljene suhe grane i pretvara ih u veličanstven dizajn

Iza obiteljske tvrtke Belaya Hvoya stoje ukrajinski dizajneri Kiril i Maša Pavljučenko čija je ideja o dizajnu nastala jednog dana kad su šetali šumom i pronašli na podu jednu veliku granu u kojoj su prepoznali potencijal i odlučili joj podariti nov život. Tako su sirove grane u početku postajale lampe, a nakon nekog vremena kolekcija dizajnerskih proizvoda od drva dopunila se i raznim kuhinjskim priborom – žlicama, vilicama, daskama, a u posljednje vrijeme Kiril i Maša krenuli su raditi i s tekstilom koji ručno oslikavaju.

Održivi produkt dizajn s dušom prirode (фото 1)

Održivi produkt dizajn s dušom prirode (фото 2)

Održivi produkt dizajn s dušom prirode (фото 3)

Temeljna sirovina njihova dizajna je, kao što smo spomenuli, drvo, neobrađene slomljene grane koje je priroda u svom uobičajenom tijeku odbacila, ili kako dizajneri kažu, priroda je zapravo odabrala njih. Ovakve sirove grane sa svim svojim pukotinama, uzorcima i nesavršenostima čine izvanredan bazni materijal kojem nisu potrebne dodatne dekoracije, što su željeli naglasiti i sami dizajneri. Ljepota drva ponajviše proizlazi iz činjenice da je ono živ materijal koji nas na neki način svaki put iznova podsjeti na prolaznost i mijene u prirodi, ali i da smo i mi sastavni dio nje.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više