Search

Održivost na prvom mjestu: Pogledajte kako izgleda pametno izgrađen hotel

Održivost na prvom mjestu: Pogledajte kako izgleda pametno izgrađen hotel

Na ovakvim mjestima želimo odsjedati u budućnosti

Tekst: L.L.


Image: QO,
Dezeen,
Tank i Conran and Partners

Nedavno dovršen amsterdamski hotel QO pravi je primjer arhitekture i dizajna budućnosti. Osim prekrasnog interijera, pri gradnji ovog zdanja posebna se pažnja usmjerila na održivost pa tako, osim brojnih pogodnosti koje očekuju goste odluče li rezervirati upravo QO za savršen godišnji odmor, u ovom hotelu možete pronaći divan krovni vrt, a jedna od posebnosti je svakako i pametna fasada.

Koncept na kojem je sam hotel izgrađen više je nego zanimljiv, osmislili su ga arhitektonski studio Paul de Ruiter i Mulderblauw, a za interijer su zaduženi bili studio Tank i Conran and Partners. Zajednička ideja oko koje su se okupili bila je stvoriti potpuno drugačiji hotel, posebno usmjeren na očuvanje okoliša, a veliku pažnju posvetili su i recikliranju te su iz upotrebe pokušali izbaciti sve proizvode za jednokratnu upotrebu.

Hotel ima 21 kat i 276 soba, udaljen je tek desetak minuta od centra Amsterdama, u dijelu grada koji se zove Amstelkwarier i nađete li se tamo, teško ćete ga promašiti. U sobama se umjesto plastičnih i staklenih boca vode nalaze slavine s dodatkom za filtriranje vode, a voda koja se koristi za tuširanje, kasnije se prenamjenjuje za, primjerice, ispiranje wc-a. Tepisi su također napravljeni od recikliranog materijala.

Održivost na prvom mjestu: Pogledajte kako izgleda pametno izgrađen hotel (фото 1)

Hotel je namijenjen kako turistima, tako i onima koji u Amsterdamu odsjedaju zbog poslovnih razloga, a baš bi se svi mogli iznenaditi genijalnim uređenjem interijera, s velikim dozama zelenila i promišljenog pozicioniranja komada namještaja. Najveće je iznenađenje svakako ogroman staklenik na krovu zgrade hotela te ogroman akvarij sa svježom ribom koja se zatim koristi u kuhinji hotelskog restorana.

Osim restorana, tu je i bar koji bojama i izgledom podsjeća na zvjezdanu noć te zajednički prostori za sastanke, rad i druženje. Svakom je katu dodijeljena posebna boja koja se zatim na savršen način provlači kroz ambijent pojedine sobe. Također, hotel je zamišljen tako da je na savršen način povezan s gradom pa su iz tog razloga postavljeni i veliki stakleni prozori u zajedničkim prostorima te klupčice za sjedenje na prozoru uz pogled na grad u svakoj sobi. Pitate li nas, upravo ovako trebao bi izgledati baš svaki hotel izgrađen u narednim godinama.

Održivost na prvom mjestu: Pogledajte kako izgleda pametno izgrađen hotel (фото 2)

 

Održivost na prvom mjestu: Pogledajte kako izgleda pametno izgrađen hotel (фото 3)

 

Održivost na prvom mjestu: Pogledajte kako izgleda pametno izgrađen hotel (фото 4)

 

Održivost na prvom mjestu: Pogledajte kako izgleda pametno izgrađen hotel (фото 5)

 

Održivost na prvom mjestu: Pogledajte kako izgleda pametno izgrađen hotel (фото 6)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više