Search

Ogledala u prostoru: Ovo su mali trikovi koji bi vam mogli koristiti

Ogledala u prostoru: Ovo su mali trikovi koji bi vam mogli koristiti

Tekst: BURO.

Image: BURO. Srbija

Jedan od najjednostavnijih trikova u dizajnu je igra ogledalima jer osim što izgledaju odlično kao dekoracija, ogledala vam mogu pomoći u postizanju atmosfere kakvu želite u svom stanu. Osnove svi znamo - ogledalima ćete postići iluziju većeg prostora i da, tamne prostore će učiniti vizualno svjetlijima. A znate li što još možete postići pravilno pozicioniranim ogledalom? Nemojte se ni truditi odgovarati nego u nastavku pročitajte nama omiljene trikove...

1

Razmislite o rasvjeti...

Ogledalo unesite u prostoriju tek kada pozicionirate sva svjetla i znate kakve sve efekte možete postići. Tek tada razmislite je li mjesto na koje ste planirali postaviti ogledalo ono pravo, a jedna od ključnih stvari je da svjetla oko njega budu adekvatno postavljena. Ako se ne osjećate dovoljno stručno da sami donesete odluku uz kakvu će rasvjetu najbolje ići odabrano ogledalo, posegnite za jednostavnim trikom i postavite ga blizu prozora, tako ćete dobiti dodatnu dozu prirodne svjetlosti.

2

Budite fleksibilni...

Ako nemate dovoljno mjesta da ogledalo objesite na zid, samo ga ostavite naslonjenog na zid i - to je to! Tako jednostavno? Baš. Čak postoje ogledala koja su isključivo namijenjena da budu postavljena na pod uza zid (često je ta napomena ispisana na stražnoj stran), a osim toga, blagi će kut vašu refleksiju učiniti neznatno mršavijom, što je uvijek dobra vijest.

Ogledala u prostoru: Ovo su mali trikovi koji bi vam mogli koristiti (фото 1)

3

Pričvrstite kako treba...

Ako se već odlučite za ogledalo velikih dimenzija, onda nemojte učiniti grešku i objesiti ga na zid samo za jednu kukicu koja se nalazi sa stražnje strane, već vodite računa o tome da ih koristite sve, ili barem veći dio njih.

4

U hodniku...

Ako imate ogledalo u hodniku jasno je da će to biti prvo što će vaši gosti vidjeti. Dobra ideja je da ga elegantno smjestite iznad konzolnog stolića.

Ogledala u prostoru: Ovo su mali trikovi koji bi vam mogli koristiti (фото 2)

5

Iznad kamina...

Ako imate kamin (pravi ili samo masku), to je idealno mjesto za smjestiti ogledalo. Najbolje je pričvrstiti ga na zid tek desetak centimetara iznad, no ako je okvir ogledala širok onda ga smjestite malo više jer ne želite da ogledalo baca sjenu na vaš brižljivo izabran dekor.

6

U kupaonici...

Kupaonica je definitivno must have prostorija za ogledalo, ali razmislite o poziciji i izgledu prije nego što započnete s renovacijom i nemojte ići linijom manjeg otpora pa staviti jednostavno pravokutno ogledalo u ravnini s pločicama. Iskoristite centralnu poziciju ogledala i razmislite dobro kako ga možete učiniti interesantnijim i tako čitavoj kupaonici dati živost i karakter.

Ogledala u prostoru: Ovo su mali trikovi koji bi vam mogli koristiti (фото 3)

7

Na vratima...

Ako želite imati ogledalo na vratima onda uzmite što veće, kako biste pokrili što veću površinu vrata. Naravno, u tom slučaju dodatno provjerite je li ogledalo pravilno i sigurno pričvršćeno.

8

U blagavaonici...

Blagavaonica je savršen dio stana za dati si malo oduška, kad je uređenje u pitanju. Ova prostorija trpi dramatična ogledala, a posebno ako se u njoj nalazi raskošni luster koji se može reflektirati u ogledalu. Ako imate luster koji daje blistavo svjetlo, odlučite se za antikno ogledalo s patinom, koje će malo ublažiti odbljesak.

Ogledala u prostoru: Ovo su mali trikovi koji bi vam mogli koristiti (фото 4)

9

Uklopite ogledalo u svoj stil...

Ovo pravilo je jednostavan - ako ste ljubitelj modernzima, preskočite okvire od drva u rustikalnom stilu i posegnite za ogledalom u metalnom okviru. I pri tome, vodite računa o cjelokupnom stilu i karakteru vašeg interijera.

10

Što više, to bolje...

Ako želite postići naglasiti neku prostoriju razmislite o nizu ogledala. Kada to radite tretirajte ogledala kao umjetnička djela pa na isti način vodite računa o oblicima i formatima. Ključno je da dovoljno udaljiti ogledalo jedno od drugog, sa svake strane.

Ogledala u prostoru: Ovo su mali trikovi koji bi vam mogli koristiti (фото 5)

11

Proporcije...

Da ponovimo, za prostorije s visokim stropovima birajte dugačka i visoka ogledala, dok će se u onima s niskim stropom te u prostorijama koje su dugačke bolje uklopiti nekoliko ogledala poredanih horizontalno.

12

Izbjegavajte...

Razmislite dva puta prije nego što ogledalo postavite na mjesto kraj kojeg se često prolazi i gdje postoji mogućnost da ga slučajno srušite. Također, uopće nije sigurna ideja postaviti ga iznad kreveta, ali ako to ipak želite, obavezno angažirajte profesionalce, kako bi posalo odradili pravilno.

više