Search

Okrugli most Olafura Eliassona ukrasio Kopenhagen

Okrugli most Olafura Eliassona ukrasio Kopenhagen

Cirkelbroen


Image: buro247.ru

Studio Olafura Eliassona stanovnicima Kopenhagena podario je idealno novo mjesto za susrete – most Cirkelbroen

Novi most koji je osvanuo na ulicama Kopenhagena elegantno je razbio monotoniju pravokutne arhitekture i unio dašak razigranosti u dansku prijestolnicu. Autor mosta, znameniti umjetnik Olafur Eliasson, pojasnio je kako je inspiraciju za svoj arhitektonski projekt pronašao u slikama ribarskih brodića koje je kao dječak promatrao na obalama Islanda: brodići su se u velikim brojevima približavali luci; bilo ih je toliko puno da se činilo sasvim mogućim prehodati luku skačući s jednog brodića na drugi. 

Okrugli most Olafura Eliassona ukrasio Kopenhagen (фото 1)

Cirkelbroen se sastoji od pet krugova različitih veličina koji se dodiruju, "zalazeći" jedan u drugi u vijugavoj putanji pa će svi koji se zateknu unutar jednog "kruga" morati zastati i osvrnuti se oko sebe i, možda, upiti ljepotu Kopenhagena. Novi razigrani most idealno je mjesto za susrete, druženja ili predah od gradskih gužvi.

Razigranost mosta naglašena je crvenom bojom metalnih šipki koje se isprepliću i tvore uski mrežasti uzorak. Prema procjenama autora i gradskih vlasti, očekuje se da će ovim mostom dnevno proći oko 5000 ljudi, a ako se slučajno nađete ovih dana u Kopenhagenu, nemojte propustiti priliku prošetati Cirkelbroenom. 

Okrugli most Olafura Eliassona ukrasio Kopenhagen (фото 2)

Okrugli most Olafura Eliassona ukrasio Kopenhagen (фото 3)

Okrugli most Olafura Eliassona ukrasio Kopenhagen (фото 4)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više