Search

Ova četiri projekta brazilskog studija će vas osvojiti na prvi pogled

Ova četiri projekta brazilskog studija će vas osvojiti na prvi pogled

Tekst: BURO.


Studio MK27, na čijem čelu je Marcio Kogan, je jedan od onih biroa koji sa svakim sljedećim projektom ozbiljno dižu ljestvicu, kako u estetskom smislu, tako i kada se radi o funkcionalnosti. Marcio je u ovom obliku studio osnovao početkom 2000-ih, a danas njegov tim čini tridesetak arhitekata koji njeguju pravac brazilskog modernizma i pokušavaju da u svaki projekt utkaju atmosferu nekih od čuvenih građevina koje predstavljaju primjere tog stila. Zbog toga inzistiraju na jednostavnosti, dok istovremeno vode računa o apsolutno svim detaljima na projektu uvijek težeći da građevinu povežu s okolinom. Pošto su 2009. godine završili kuću „Paraty House“ internacionalna zajednica i mediji prepoznali su da se radi o birou koji će tek napraviti velike stvari, iste godine osvojili su Wallpaper* Design Award. Poslije toga su krenuli s realizacijom velikih internacionalnih projekata i danas MK27 potpisuje hotele i kuće u Portugalu, Indoneziji, Čileu i Urugvaju. Sve njih odlikuje beskompromisna elegancija, minimalizam u detaljima i obavezan vibe mira i opuštenosti koji postižu upornom upotrebom prirodnih materijala i geometrije.

FASANO ITAIM

Ova četiri projekta brazilskog studija će vas osvojiti na prvi pogled (фото 1)

Marcio Kogan i MK27 tim stoje iza interijera predivnog luksuznog hotela Fasano u São Paulou, a isti investitori poželjeli su stvoriti i stanove koji odgovaraju tom stilu života. Angažirali su ponovo Koganov biro kako bi uredili četiri ogledna stana u stambenoj zgradi i oni su na fantastičan način odgovorili na zadatak. Slično kao u hotelu atmosfera je vrlo sofisticirana, zbog obilatog korištenja prirodnih materijala i ambijentalne rasvjete. Kako su zidovi obloženi drvetom oraha stvoren je utisak ušuškanosti. Dnevna soba je na sunčanoj strani zbog čega su tu upotrebljene lanene i makrame zavjese koje služe kao svojevrstan filter i stvaraju čarobne sjenke na namještaju od punog drveta. Upečatljivi dizajn komadi kradu našu pažnju, kao što je „Pétala“ stolčić koji je dizajn Jorgea Zalszupina, stol za blagovanje koji potpisuje Jader Almeida, papirna lampa Isamo Noguchija, podna lampa Alvara Aaltoa i lusteri Georgea Nelsona.

Ova četiri projekta brazilskog studija će vas osvojiti na prvi pogled (фото 2)
Ova četiri projekta brazilskog studija će vas osvojiti na prvi pogled (фото 3)

CASA FIO

Ova četiri projekta brazilskog studija će vas osvojiti na prvi pogled (фото 4)

Za ovu kuću u São Paulou studio MK27 je osmislio „arhitektonsku promenadu“ koja počinje u vrtu i nastavlja se preko skulpturalne rampe sve do terase na katu koja je zamišljena kao prostor za uživanje na otvorenom. Dnevna soba ima klizna vrata dimenzija 3.7 x 2.8 metara što dozvoljava ukućanima da kompletno obrišu granicu između interijera i eksterijera. Kako bi dodatno istaknuli okolinu i prirodu, plafoni su obloženi svijetlim drvetom koje je slično boji fasade. Arhitekti su toliko vješto ušuškali ovu kuću u raskošno raslinje tako da ukućani konstantno imaju dojam da su vani, ali zbog pametnih dizajnerskih rješenja istovremeno se osjećaju sigurno i zaštićeno od svih vanjskih utjecaja.

Ova četiri projekta brazilskog studija će vas osvojiti na prvi pogled (фото 5)
Ova četiri projekta brazilskog studija će vas osvojiti na prvi pogled (фото 6)

JUNGLE HOUSE

Ova četiri projekta brazilskog studija će vas osvojiti na prvi pogled (фото 7)
Ova četiri projekta brazilskog studija će vas osvojiti na prvi pogled (фото 8)

Studio MK27 je na izradi ove kuće radio 6 godina i rezultat je zaista jedno malo arhitektonsko remek-djelo. Od klijenta su dobili brief da želi kuću koja će imati savršenu konekciju između arhitekture i prirode uz želju da imaju otvoren pogled na ocean i dovoljno sunca u prostorijama. Zbog toga su iskoristili prirodni nagib zemljišta kako bi kreirali organsku povezanost između interijera i eksterijera. Na prvom nivou nalaze se zajedničke prostorije koje izlaze na ogromnu terasu s bazenom koja je obložena drvetom, dok su zidovi i plafoni prekriveni betonom s vidljivom teksturom kao kontrast. A na gornjem nivou smješten je mali spa centar sa saunom, ali i izlaz na spektakularan zeleni krov zbog kojeg kuća izgleda kao integralni dio džungle i apsolutno je ne narušava.

Ova četiri projekta brazilskog studija će vas osvojiti na prvi pogled (фото 9)
Ova četiri projekta brazilskog studija će vas osvojiti na prvi pogled (фото 10)

SAND HOUSE

Ova četiri projekta brazilskog studija će vas osvojiti na prvi pogled (фото 11)
Ova četiri projekta brazilskog studija će vas osvojiti na prvi pogled (фото 12)

„Sand House“ je još jedna kuća iz MK27 portfolija koja nas tjera da preispitujemo naš način života i otuđenost i udaljenost od prirode. Ova kuća je projektirana tako da skoro nestaje na liniji obale, okružena tropskim raslinjem. Terasa s prednje strane se proteže cijelom dužinom građevine i prekrivena je pergolama od eukaliptusa čiju konstrukciju drži 14 drvenih stupova. Kogan se u ovom slučaju odlučio za filmski pristup arhitekturi, zbog toga je kuća u jednom nivou, kako on kaže „widescreen“. Klijent je već posjedovao sjajnu kolekciju francuske umjetnosti i dizajnerskih predmeta iz 20. stoljeća, pa je i interijer jednako fantastičan koliko i domišljat projekt. Među komadima namještaja ističe se dizajn Charlotte Perriand (radi se o stolicama od drveta i trske), Noguchi papirne lampe i blagovaonski mozaik stol s potpisom Rogera Caprona.

Ova četiri projekta brazilskog studija će vas osvojiti na prvi pogled (фото 13)
Ova četiri projekta brazilskog studija će vas osvojiti na prvi pogled (фото 14)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više