Search

Ova kamena ljepotica se nalazi na samom jugu Hrvatske, a njezina vlasnica nam je otkrila što je toliko posebno u tom raju

Ova kamena ljepotica se nalazi na samom jugu Hrvatske, a njezina vlasnica nam je otkrila što je toliko posebno u tom raju

Kuća Nera Etwa

Tekst: Tina Kovačiček

Image: Marin Tomaš

Što vam prvo pada na pamet kada se spomene jug Hrvatske? Ok, osim Dubrovnika postoji jedno cijelo carstvo iskustava na Delti Neretve, mjestu gdje se kao susjedi sastaju Ploče, Metković i Opuzen dok se Neretva lagano opraštajući s kopnom ulijeva u Jadransko more. Na tom ušću čekaju vas metri i metri pješčanog plićaka kojeg već nekoliko godina pametno iskorištavaju "kitesurferi", Opuzen pak marljivo iz godine u godinu poziva umjetnike iz cijeloga svijeta da oslikaju fasade u sklopu umjetničkog festivala Zen Opuzen dok vam Muzej Narona priča svoju specifičnu lekciju iz povijesti, a gastro ponuda ne dopušta da ovaj kraj napustite nezadovoljni. Prije svega, područje Neretve vam nudi pogled na prirodu rasterećenu masovnog turizma i to je po nama, velika vrijednost toga kraja. Divljini koja ovdje prevladava, bila je privučena i Sanja Britt Jusić kada je donosila odluku gdje želi stvoriti svoj savršen kutak za odmor.

Ova kamena ljepotica se nalazi na samom jugu Hrvatske, a njezina vlasnica nam je otkrila što je toliko posebno u tom raju (фото 1)

Sanja već preko dvadeset godina živi u Londonu, a kuću u selu Lovorje, u dolini Neretve kupila je 2018. godine. Topla ljeta na Jadranskoj obali, ostatak godine proveden u Londonu ili na putovanjima za nju su ideja dobrog balansa, a kupnjom kuće za odmor na jugu odlučila je udovoljiti i svojoj čežnji za Hrvatskom.

Ova kamena ljepotica se nalazi na samom jugu Hrvatske, a njezina vlasnica nam je otkrila što je toliko posebno u tom raju (фото 2)

"Londonski je način života vrlo intenzivan i brz, moj posao dinamičan, a dio mene i dalje čezne za povratkom u Hrvatsku. Kada živiš takvim tempom i u takvom okruženju jednostavno moraš naći načina da se odmakneš i napuniš baterije za dalje. Ujedno neke stvari dolaze i prirodno s godinama, počinješ više cijeniti mir, prirodu, jednostavnost života, zdrave prehrambene proizvode - hranu i život u cijelosti. Bavim se organizacijom koncerata i eventa te uz to već sedam godina razvijam svoj event brend House of Noir. Posao je uhodan, a najbolji dio posla je ljeto kada svi putuju. Tada i ja imam priliku uzeti vrijeme za sebe i napuniti baterije. Posljednji event volim odraditit u lipnju nakon čega stavljam ključ u bravu i odlazim u Hrvatsku, u jedan potpuno drugačiji život. Moj san je oduvijek bio provoditi ljeta u Hrvatskoj, a ostale mjesece u Londonu (s povremenim putovanjima, naravno, jer povezanost sa svijetom jedna je od najboljih stvari kad živiš u Londonu). Taj sam cilj ostvarila prije tri godine kupivši kuću koju sam nazvala Nera Etwa. Smatram se sretnicom, ali čvrsto vjerujem da smo i sami odgovorni za našu sreću naravno uz pomoć života."

Ova kamena ljepotica se nalazi na samom jugu Hrvatske, a njezina vlasnica nam je otkrila što je toliko posebno u tom raju (фото 3)

Pitala sam Sanju što ju je privuklo baš jugu, u dolinu Neretve, na što mi je odgovorila: "Kuću sam tražila preko dvije godine. Na početku sam imala drugačije ideje o tome gdje ju kupiti kuću. Prvo sam gledala španjolsku Andaluziju, zatim talijansku Pugliu, međutim svaki put kad bih došla pogledati kuće na prodaju nešto mi je falilo. U konačnici sam sjela sama sa sobom i zapitala se što mi je najbitnije i kakav život želim za sebe. Odmah mi je bilo jasno da mi je jedna od najbitnijih stvari u svemu tome bila želja da me što više prijatelja i obitelji može posjetiti. A da vam još ne spominjem birokraciju u Italiji i Španjolskoj.

Ova kamena ljepotica se nalazi na samom jugu Hrvatske, a njezina vlasnica nam je otkrila što je toliko posebno u tom raju (фото 4)

U usporedbi s njihovim zakonima o kupnji i prodaji, pogotovo u Italiji, Hrvatska čak djeluje jednostavno. Nakon svih tih promišljanja odlučila sam se za Hrvatsku nakon čega sam provodila puno vremena po oglasima tražeći nešto u čemu bih vidjela potencijal. Na kraju je kuća nekako pronašla mene. Sjećam se da sam ju vidjela u oglasu i da je na slikama izgledala točno kao kuća koju sam zamišljala; kaskadni vrtovi, dugačak suhozid i stare masline. Pogledavši par kuća u Istri nešto me i dalje vuklo tom oglasu i stalno sam mu se vraćala. Jedne sam večeri počela istraživati područje oko Neretve.

Osim plodne zemlje, nevjerojatne mikroklime i prirode, najviše me privukla ideja bijega od masovnog turizma. Investicijski gledano, smatram da je budućnost luksuznog turizma upravo priroda, kvalitetna zemlja za obradu te mala naseljenost odnosno neizgrađenost. Jako volim i Pelješac, a ideja mosta koji se planirao graditi nedaleko od kuće mi je dala još jednu potvrdu da je to izvrsna pozicija za istraživanje južne Dalmacije."

Kuća Nera Etwa udaljena je pedesetak minuta vožnje od Mostara, šezdesetak od Dubrovnika, tridesetak od Stona te sat i pol od Splita dok ste na plaži za svega sedam minute vožnje. Prije kupnje bila je to stara kamena ljepotica, željna preuređenja, no u konačnici čuvala je potencijal kakav je Sanja zamišljala - raskošno okruženje i privatnost. Najljepše od svega bila je energija kuće.

Ova kamena ljepotica se nalazi na samom jugu Hrvatske, a njezina vlasnica nam je otkrila što je toliko posebno u tom raju (фото 5)

"Sagrađena je u 1920., a "dimara" koja je nakon preuređenja postala kuhinja imala je bitnu funkciju u selu. U toj sobi se nalazila najveća peć na koju su se mještani grijali i pekli kruh. Volim zamišljati kako su se tamo okupljali i družili na svoj način. Vjerujem da prostori čuvaju energiju prošlih vremena i da svaki nosi vibraciju te da sve to treba poštivati jednako kao i prijašnje vlasnike. " govori mi Sanja koja, kada smo već kod energije, i sama nosi zaraznu životnost osobe uz koju se prirodno prepustiti smijehu. Zanimljivim i raznolikim stilom pristupila je i preuređenju kuće, a namještaj je stigao iz cijelog svijeta.

Ova kamena ljepotica se nalazi na samom jugu Hrvatske, a njezina vlasnica nam je otkrila što je toliko posebno u tom raju (фото 6)

"Komade namještaja sam skupljala godinama, a baš to je jedan od najzanimljivijih dijelova uređenja. Puno putujem, obožavam lijepe interijere i egzotične antikvitete; usudila bih se reći da sam kolekcionar. Snažno vjerujem da je naš okoliš odnosno dom odraz naše duše. Volim se okružiti stvarima koje volim i koje me inspiriraju ili podsjećaju na neku anegdotu. To je osjećaj koji sam željela prenijeti na svoje buduće goste. Ponosna sam što nemam niti jedan komad namještaja iz lanca neke velike industrijske firme. Ne zato što mislim da nešto ne valja s tim već sam željela stvoriti prostor poput galerije, gdje će svaki komad dobiti na vrijednosti kroz godine, a svaka soba ili drugi dio kuće iznenaditi i ispričati vam neku drugačiju priču. Željela sam da boravak u kući bude iskustvo samo po sebi, a ne samo funkcionalan prostor. Mahnito sam hodala po aukcijama u Londonu, pregledavala oglase na sve strane, transportirala iz Maroka, Indije, Šri Lanke, Francuske, Grčke, Izraela, Španjolske. Neke stvari sam kupila čak prije desetak godina, a puno komada namještaja čekalo je baš tu kuću i nevjerojatno mi je da je baš svaki našao vlastiti kutak. Kada sam poslala ogroman kamion iz Londona na jug Hrvatske bila sam nervozna jer nisam znala kako će to sve skupa izgledati, ali sam na kraju čak i samu sebe iznenadila; sve je imalo smisla."

Ova kamena ljepotica se nalazi na samom jugu Hrvatske, a njezina vlasnica nam je otkrila što je toliko posebno u tom raju (фото 7)

Ova kamena ljepotica se nalazi na samom jugu Hrvatske, a njezina vlasnica nam je otkrila što je toliko posebno u tom raju (фото 8)

Prilikom uređenja nije bilo idejnih ograničenja, a bome niti granica jer recimo veliki tirkizni drveni okvir odnosno vrata teška preko 140 kg iz 18. stoljeća stigla su iz indijskog Kašmira te postala prepoznatljivi dio dnevne sobe. Stara vrata dimare i dva aluminijska pladnja iz Maroka Sanja je upotrijebila kao uzglavlje kreveta u dvije sobe, a umjesto pločica je koristila dekorativni beton. Sanja je ponosna i na kamene umivaonike te mat crne pipe i tuševe.

Ova kamena ljepotica se nalazi na samom jugu Hrvatske, a njezina vlasnica nam je otkrila što je toliko posebno u tom raju (фото 9)

S obzirom na to da je dugo razmišljala o tom idealnom životnom kutku, a i preuređenje stare kamene kuće je itekako kompleksan zahvat, pitam ju kako se danas osjeća u svom "ljetnom domu" na Neretvi?

"Prekrasno. Sjećam se večeri u kući kada bih išla spavati nakon čega bih jedva čekala probuditi se i popiti kavu ispod masline. Jako sam ponosna na cijeli proces i veseli me što će i drugi ljudi uživati u tom prostoru koliko i ja. Veselim me doći, ne samo zbog kuće, već i zbog osjećaja pripadnosti koji se prirodno dogodio s mještanima sela Lovorje. U selu vlada duh pomaganja i zajednice, nešto za čime čeznem i što je, skoro pa i nemoguće, osjetiti u Londonu. Iznenadila me njihova velikodušnost i spremnost da uskoče u pomoć kada zatreba. Puno njih je ponosno da se piše o kući i njihovom selu. Uvijek se zezam da sam Lovorje stavila na svjetsku mapu."

Ova kamena ljepotica se nalazi na samom jugu Hrvatske, a njezina vlasnica nam je otkrila što je toliko posebno u tom raju (фото 10)

Ako i vi spadate u kategoriju onih koji žele provesti odmor na drugačijem mjestu, daleko od svih i okruženi umirujućom prirodom s juga, razmislite o iznajmljivanju ove divne kamene kuće. Sve informacije potražite putem FB stranice ili Instagrama.

Još jedan detalj za kraj, kuća je ime dobila po keltskom nazivu "Božanstvo koje teče", a odnosi se na Neretvu. Nama više od toga ne treba da proglasimo ovo mjesto komadićem raja i krenemo u smjeru juga. Jer ipak je tamo uvijek sunce.

Ova kamena ljepotica se nalazi na samom jugu Hrvatske, a njezina vlasnica nam je otkrila što je toliko posebno u tom raju (фото 11)

Ova kamena ljepotica se nalazi na samom jugu Hrvatske, a njezina vlasnica nam je otkrila što je toliko posebno u tom raju (фото 12)

Ova kamena ljepotica se nalazi na samom jugu Hrvatske, a njezina vlasnica nam je otkrila što je toliko posebno u tom raju (фото 13)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više