Search

Ova kuća građena je po uzoru na stari filmski format CinemaScope – rezultat nas je oborio sa nogu!

Ova kuća građena je po uzoru na stari filmski format CinemaScope – rezultat nas je oborio sa nogu!

Tekst: BURO.


Postoje kuće i kuće. One stare fantastične i autentične, zatim one moderne, cool, elegantne. A povremeno se pojavi nešto što izlazi iz uobičajenih okvira luksuznih domova. Upravo je takva vila "Casa Palerm": arhitektonski biro Ohlab dobio je zadatak da izgrade dodatni smještaj hotela S Rota d'en Palerm, a oni su se odlučili malo začiniti stvari. Imanje na kojem je vila izgrađena nalazilo se u malenom selu Lloret de Vistalegre i okruženo je poljanama i šumom. Kako bi naglasili predivnu prirodu Ohlab dizajneri su projektirali kuću inspirirani odnosom 2.66:1, nazvanim "CinemaScope", radi se o širokom formatu koji je nastao u Hollywoodu tijekom pedesetih godina, a osmislio ga je studio 20th Century Fox.

Ova kuća građena je po uzoru na stari filmski format CinemaScope – rezultat nas je oborio sa nogu! (фото 1)
Ova kuća građena je po uzoru na stari filmski format CinemaScope – rezultat nas je oborio sa nogu! (фото 2)
Ova kuća građena je po uzoru na stari filmski format CinemaScope – rezultat nas je oborio sa nogu! (фото 3)

Što to u praksi znači? Ako netko sjedne na nisku klupu koja je smještena sa strane na betonskoj terasi može gledati živopisnu okolinu kroz kuću, nalik na okvir nekog starog kina. Pri tome je širina kuće samo 6 metara kako bi se izbjegli bilo kakvi stupovi i zidovi koji bi mogli poremetiti cjelinu prostora. Ovim potezom dizajneri su željeli naglasiti činjenicu da je priroda najčešće najbolji umjetnik čiji rad imamo prilike promatrati. Oh, koliko se slažemo!

Ova kuća građena je po uzoru na stari filmski format CinemaScope – rezultat nas je oborio sa nogu! (фото 4)
Ova kuća građena je po uzoru na stari filmski format CinemaScope – rezultat nas je oborio sa nogu! (фото 5)
Ova kuća građena je po uzoru na stari filmski format CinemaScope – rezultat nas je oborio sa nogu! (фото 6)

Kako ništa ne bi narušili izabrana paleta boja u kući oponaša prirodu, tu su svijetle krem nijanse i poneki detalj u zelenoj boji, tako da postoji neometani kontinuum između arhitekture i pejzaža. Čitava građevina je prizemna i prostire se širinom placa, a s vanjske strane tu formu prate i dugačka trijem-terasa i pravokutni infinity bazen.

Ova kuća građena je po uzoru na stari filmski format CinemaScope – rezultat nas je oborio sa nogu! (фото 7)
Ova kuća građena je po uzoru na stari filmski format CinemaScope – rezultat nas je oborio sa nogu! (фото 8)
Ova kuća građena je po uzoru na stari filmski format CinemaScope – rezultat nas je oborio sa nogu! (фото 9)

Kao i u slučaju boja i odabrani materijali za komade namještaja su isključivo prirodni, tu su reciklirane keramičke pločice, kamen iz blizine, drvo i juta. Tirkizni prozori su pozajmljeni iz tradicije Mallorce i osim što izgledaju dekorativno štite i od jakog sunca, uz dozvoljavanju povjetarcu da slobodno cirkulira prostorom. Ovo je jedno od onih mjesta za koje ste sigurni da vam lako može donijeti duševni mir. Dodali smo ovu čarobnu kuću na naš imaginarnu listu lokacija koje obavezno moramo posjetiti u post-korona eri!

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više