Search

Ova kuća na Serifosu je besprijekorno uklopljena u okoliš, želimo na more iz ovih stopa!

Ova kuća na Serifosu je besprijekorno uklopljena u okoliš, želimo na more iz ovih stopa!

Tekst: BURO.


Povremeno naletimo na projekt koji nas ostavi bez teksta, poklopi se sve i inovativna rješenja i suvremena gradnja i promišljenost do detalja. Upravo je takav slučaj s kućom NCAVED na grčkom otoku Serifos, a riječ je o građevini koja kaskadno „nestaje“ u okolini. Biro iz Atene, Mold Architects, se odlučio za neobično rješenje, da kuću dijelom ukopaju u zemlju kako bi bila u nivou s nepristupačnim terenom na kojem se nalazi. Pored toga što nisu željeli narušiti fantastični panoramski pogled, na ovaj način su zaštitili ukućane i njihove goste od jakih vjetrova koji pušu na grčkim Cikladima. Uz modernu, minimalističku estetiku građevina je istovremeno zen sklonište od svakodnevice i sofisticirana vila za odmor.

Ova kuća na Serifosu je besprijekorno uklopljena u okoliš, želimo na more iz ovih stopa! (фото 1)
Ova kuća na Serifosu je besprijekorno uklopljena u okoliš, želimo na more iz ovih stopa! (фото 2)
Ova kuća na Serifosu je besprijekorno uklopljena u okoliš, želimo na more iz ovih stopa! (фото 3)

Kuća se prostire na tri nivoa, gdje su na posljednjem spavaće sobe, u sredini su zajedničke prostorije, a gostinjske sobe su na nižem nivou. Oblik same građevine u potpunosti prati nakrivljenost terena. Kao rezultat, terase na svakom katu pružaju spektakularan pogled bez prepreka sa svakog kata. Osnivačica biroa Mold, Iliana Kerestetzi projektirala je kuću nalik na šahovsku tablu, odnosno kompoziciju praznih i punih polja. Što je jasno vidljivo na snimkama iz zraka.

Ova kuća na Serifosu je besprijekorno uklopljena u okoliš, želimo na more iz ovih stopa! (фото 4)
Ova kuća na Serifosu je besprijekorno uklopljena u okoliš, želimo na more iz ovih stopa! (фото 5)
Ova kuća na Serifosu je besprijekorno uklopljena u okoliš, želimo na more iz ovih stopa! (фото 6)

Zidovi su od kamena iste boje kao stijene okolo, a na dijelu krova zasađeno je raslinje što čini da ova kuća bude u apsolutnoj harmoniji s prirodom. Kao kontrast tome, dio kuće koji gleda na more ima ogromne prozore od sjajnog stakla kako bi što više prirodnog svjetla doprlo u unutrašnjost.

Ova kuća na Serifosu je besprijekorno uklopljena u okoliš, želimo na more iz ovih stopa! (фото 7)
Ova kuća na Serifosu je besprijekorno uklopljena u okoliš, želimo na more iz ovih stopa! (фото 8)
Ova kuća na Serifosu je besprijekorno uklopljena u okoliš, želimo na more iz ovih stopa! (фото 9)

I interijer je inspiriran prirodnom, tu je paleta zemljanih tonova, teksture nalik onima u okolini i kamen, beton i metal kao dominantni materijali. Drvo je ovdje korišteno kao naglasak koji donosi toplinu, a reflektirajuće podloge su upotrebljene kako bi se dodatno naglasila igra sunca i sjenki koja je tu konstanta. Arhitekti su vodili računa da sve što se nalazi u kući na neki način čini okvir koji ne smeta pogledu na pučinu koji je ovdje u glavnoj ulozi. Očekivano, održivost je bila jedna od tema koja se morala ispoštovati. Koristi se sistem prirodne ventilacije, a kišnica služi za navodnjavanje imanja. Ova fantastična „kameleon građevina“ inspirira nas da mislimo na ljeto i baš na takav način se bezbrižno prepustimo prirodi i svim njenim čarima. Jedva čekamo!

Ova kuća na Serifosu je besprijekorno uklopljena u okoliš, želimo na more iz ovih stopa! (фото 10)
Ova kuća na Serifosu je besprijekorno uklopljena u okoliš, želimo na more iz ovih stopa! (фото 11)
Ova kuća na Serifosu je besprijekorno uklopljena u okoliš, želimo na more iz ovih stopa! (фото 12)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više