Traži

Ova kula iz 15. stoljeća pretvorena je u idiličnu ljetnu rezidenciju na otoku Lopudu

Ova kula iz 15. stoljeća pretvorena je u idiličnu ljetnu rezidenciju na otoku Lopudu

Okružena morem i vrtom

Tekst: D.D.


Fotografija: Steven Harris Architects LLP

Američkog arhitekta je prije nešto više od 16 godina očarao otok Lopud, na kojem je nedugo nakon toga odlučio provoditi svoja ljeta, i to sa stilom. Naime, arhitekt je nabasao na kulu iz 15. stoljeća te ju, fasciniran arhitekturom tog zdanja, odlučio kupiti te ju pretvoriti u svoju ljetnu rezidenciju. Iako je, kako je izjavio za Architectural Digest, oduvijek bio fasciniran zgradama zbog njihove visine, kad je u pitanju bilo ovo zdanje, ni pogled na pučinu s pet katova visoke srednjovjekovne kule nije odmogao.

Obnavljanje kule okružene maslinikom i vrtom trajalo je dvije godine, a arhitektu je pripomogao njegov suprug, dizajner interijera i umjetnik Lucien Rees Roberts. Ovaj je povijesni spomenik u prošlosti služio za obranu otoka od neprijatelja stoga je prizemlje rezidencije bilo opremljeno cisternom kako bi bilo dovoljno pitke vode za izdržavanje napada, dok se na najvišem katu nalazi kamin u kojem se zagrijavala voda te vruća bacala po napadačima.

No, od 2005. godine na mjestu bivše cisterne nalazi se kamena kuhinja, na prvom katu smještene su gostinjska soba i kupaonica, na drugom se krije master spavaća soba, dok se na trećem katu nalazi blagovaonica te iznad nje lounge prostor s kojeg puca pogled na obalu i Jadransko more.

Što se uređenja interijera tiče arhitekt i umjetnik odlučili su zadržati što više originalnih elemenata u svojem ljetnikovcu, tako da su zidovi ostali netaknuti i zbog grube površine daju rustikalni štih ovoj lopudskoj idili. Pod je, pak, zahtijevao veće zahvate te je kamen zamijenjen terracotta pločicama koje su ručno izrađene u Umbriji što prostoru daje dozu topline. Svi materijali, ali i svaki komad namještaja, morali su brodom biti dopremljeni na otok te potom pješke preneseni do kule, a to je i jedan od razloga zašto su se vlasnici ove kuće odlučili na jednostavan dekor. Ono što najviše privlači pažnju, osim dizajnerskog i vintage namještaja kojeg su skupljali godinama, su umjetnička djela koja krase zidove kule, a te slike nose potpis Petera Rees Robertsa i Ursule McCannell, roditelja Luciena Rees Robertsa.

Predvečerja su rezervirana za prijateljska okupljanja u lounge dijelu kuće, uz uživanje u zalasku sunca, dok se večera, ali i filmske noći održavaju u vrtu oko kule. Više o projektima arhitekta Stevena Harrisa možete pronaći na ovom linku.

Napišite komentar