Search

Ovaj moderni planinski smještaj u Kranjskoj Gori izgleda stvarno odlično

Ovaj moderni planinski smještaj u Kranjskoj Gori izgleda stvarno odlično

Projekt arhitektice Nine Štajner


Image: Anže Vrabl

Slovenska arhitektica te ujedno i autorica cool bloga Kitchyworld nedavno nam je predstavila još jedan svoj projekt koji nas je svojom estetikom te izvedbom i više nego oduševio. Pred njom se tako našao nimalo lak zadatak, a to je od malog stana bezveznog rasporeda, barem vizualno napraviti veći, moderniji, ugodniji prostor s naglaskom na stajliš interpretaciju. Naime, riječ je o jednom planinskom apartmanu u Kranjskoj Gori u Sloveniji koji je namijenjen za iznajmljivanje. 

Ono što se željelo postići jest doza dramatičnost koja je dobivena korištenjem crnih mat tekstura u kombinaciji s metalom, ali i svijetlim površinama te zanosnim detaljima u boji mjedi. Ono što cijelom apartmanu daje dodatni šarm su definitivno kosine s obzirom na to da se on nalazi u potkrovlju, a novo krovište i novi prozori podarili su mu i veliku dozu dopiranja prirodne svjetlosti. 

Ovaj moderni planinski smještaj u Kranjskoj Gori izgleda stvarno odlično (фото 1)

S obzirom na to da je naglasak na crnu boju, toplina prostora dobila se kombiniranjem drva na razne načine. Osim drvenog stola i detalja, ono što u dnevnom boravku posebno dolazi do izražaja jest drveni zidni panel iza kojeg su postavljene LEDice čime je stvoren odličan, ali jednostavan akcent. Iako je adaptacija imala ograničen budžet, troškovi oko uređenja bili su na svaki mogući način prilagođeni situaciji. 

Iako su vlasnici željeli kamin kako bi cijelom smještaju stavili točku na i, ta opcija je odbačena jer se stan nalazi na posljednjem katu zgrade bez lifta. No, arhitektica je i tom problemu uspješno doskočila, a vlasnici su dobili onaj električni koji neodoljivo podsjeća na pravi, a ujedno zagrijava prostor. 

Ovaj moderni planinski smještaj u Kranjskoj Gori izgleda stvarno odlično (фото 2)

S obzirom na to da je riječ o prostoru koji nije namijenjen za život, velika rasprava povela se oko biljaka i njihovog održavanja. Najboljom opcijom pokazalo se ipak nabavljanje onih umjetnih, ali koje izgledaju vrlo realno. Upravo takve biljke su i pronađene te su cijelom prostoru dale jednu svježinu. 

Iako je stan zapravo manje kvadrature, uz dnevni boravak tu je i glavna spavaća soba te ona dodatna u kojoj se nalazi krevet na kat. Sve prostorije maksimalno su iskorištene metodom da se uzmu u obzir svi kutevi od poda do stropa i to s ugradbenim elementima iza čijih se stijena nalaze veliki prostori za skladištenje kako bi cijeli dojam prostora ipak djelovao neopterećeno. A kako bi se dobilo na vizualnom povećanju prostorija pritom su korištene i zrcalne stijene. 

Sve u svemu, arhitektica je uspjela stvoriti funkcionalan i vrlo atraktivan apartman na jednoj vrlo idiličnoj lokaciji koju zimi ponajviše preferiraju skijaši. A kako izgleda cijeli projekt donosimo vam u nastavku. 

Ovaj moderni planinski smještaj u Kranjskoj Gori izgleda stvarno odlično (фото 3)

Ovaj moderni planinski smještaj u Kranjskoj Gori izgleda stvarno odlično (фото 4)

Ovaj moderni planinski smještaj u Kranjskoj Gori izgleda stvarno odlično (фото 5)

Ovaj moderni planinski smještaj u Kranjskoj Gori izgleda stvarno odlično (фото 6)

Ovaj moderni planinski smještaj u Kranjskoj Gori izgleda stvarno odlično (фото 7)

Ovaj moderni planinski smještaj u Kranjskoj Gori izgleda stvarno odlično (фото 8)

Ovaj moderni planinski smještaj u Kranjskoj Gori izgleda stvarno odlično (фото 9)

Ovaj moderni planinski smještaj u Kranjskoj Gori izgleda stvarno odlično (фото 10)

Ovaj moderni planinski smještaj u Kranjskoj Gori izgleda stvarno odlično (фото 11)

Leave a comment

više