Search

Ovaj nizozemski restoran smješten u stakleniku genijalan je projekt u koji smo se zaljubili

Ovaj nizozemski restoran smješten u stakleniku genijalan je projekt u koji smo se zaljubili

Nekadašnji staklenik pretvoren je u jedan od prvih farm to table restorana

Tekst: L.L.


Image: Instagram

Restaurant de Kas smješten u Amsterdamu, u neposrednoj blizini Frankendael parka, pruža potpuno drugačije gastronomsko iskustvo ponajviše zato što je sam restoran smješten u – stakleniku. Mjesto na kojem se nalazi prije gotovo 20 godina bilo je zemljište koje je vlasnik Gert Jan Hageman 2001. godine odlučio prenamijeniti u restoran. Nakon toga, priča je postajala zanimljivija i De Kas je stasao u jedan od prvih restorana s farm to table praksom, onom koja nalaže da se u kuhinji restorana koriste namirnice dobavljive direktno iz poznatog, vlastitog ili kontroliranog uzgoja. Kako je cijelo mjesto jedan ogroman staklenik, ovakav je način poslovanja zapravo bio poprilično logičan nastavak priče.

Ovaj nizozemski restoran smješten u stakleniku genijalan je projekt u koji smo se zaljubili (фото 1)

Restoran se sastoji od velike blagovaonice koju je dizajnirao poznati nizozemski dizajnerski studio Piet Boon, a nešto što je prvotno bilo zamišljeno kao mjesto za uzgoj voća i povrća, nakon renovacije, poprimilo je posve novo, gotovo neprepoznatljivo ruho. Prepuštanjem kuhinje u ruke Wima de Beera i Josa Timmera kreiran je meni sa snažnim fokusom na održivost i jela u kojima glavnu ulogu ima povrće ekološki uzgojeno u stakleniku ili pak u vrtu chefa nedaleko restorana. Važno je spomenuti i kako je riječ o vrhunskim chefovima koji su, prije ovog projekta, kuhali u kuhinjama restorana s Michelinovim zvjezdicama, surađivali sa svjetski poznatim chefovima i kreirali menije na mjestima potpuno drugačijim od ovog neobičnog projekta.

Ovaj nizozemski restoran smješten u stakleniku genijalan je projekt u koji smo se zaljubili (фото 2)

Danas se restoran bazira na laganoj, sezonskoj i s pažnjom pripremljenoj hrani, a chefovi Wim de Beer i Jos Timmer vole se igrati slatko slanim okusima ukomponiram u izvanredne tanjure. Osim chefova, u restoranu ćete zasigurno sresti i ključne ljude koji se bave uzgojem bilja u susjednom stakleniku, a brine li vas uživanje u hrani u zatvorenom prostoru, za vrijeme sunčanih dana u njihovim sjajnim jelima možete uživati i na prostranoj terasi. No, da biste rezervirali stol u ovom jedinstvenom restoranu, trebat će vam ipak nešto više sreće.  Kako biste bili sigurni, svakako rezervirajte svoja mjesta i do nekoliko mjeseci ranije.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više