Search

Ovaj stan u Ilici san je svakog ljubitelja minimalizma. Pogledajte gdje živi jedan zagrebački arhitekt

Ovaj stan u Ilici san je svakog ljubitelja minimalizma. Pogledajte gdje živi jedan zagrebački arhitekt

Tekst: Ana Pavić

Image: Marko Mihaljević

Nije tajna da volimo zaviriti u elegantne životne prostore, pogotovo one smještene u starim zgradama čija arhitektura već sama po sebi ima elegantan ton koji arhitekti nerijetko poštuju prilikom kreiranja novog projekta. Upravo to je slučaj u stanu koji su arhitekti iz studija OCD projektirali za svog kolegu. Smješten u zagrebačkoj Ilici u zgradi koja datira iz 19. stoljeća, ovaj stan ima sve ono što volimo kod starije arhitekture u centru – visoki stropovi, veliki prozori kroz koje ulazi dovoljno prirodnog svjetla i naravno idealna pozicija, ako niste prisiljeni vozi automobil i volite tu gradsku atmosferu koja vlada u Ilici. U 65m2 smjestila se jedna spavaća soba, prostrani boravak s blagovaonom, kuhinja i kupaona. Vlasnik je poželio minimalistički interijer, ali s maksimalnim poštivanjem zatečenog ambijenta. Tako su zadržani visoki stropovi i stilska vrata kao posveta originalnoj arhitekturi, dok je kompletna unutrašnjost prilagođena potrebama i estetici modernog muškarca.

Ovaj stan u Ilici san je svakog ljubitelja minimalizma. Pogledajte gdje živi jedan zagrebački arhitekt (фото 1)
Ovaj stan u Ilici san je svakog ljubitelja minimalizma. Pogledajte gdje živi jedan zagrebački arhitekt (фото 2)
Ovaj stan u Ilici san je svakog ljubitelja minimalizma. Pogledajte gdje živi jedan zagrebački arhitekt (фото 3)

 

Riječ arhitekata: „U interijeru je velik naglasak na izbor i ekspresiju prirodnih materijala. U oblikovanju se koriste ne boje (siva, crna, bijela) dok svi drugi tonovi dolaze korištenjem prirodnih materijala – drveta, kamena, mramora, lana, itd. Pod ulaznog prostora i kupaone je od terrazzo ploča dok je dnevni i spavaći dio prekriven tamnim parketom u chevron vezu. Zidovi, stilska vrata i bordure su bojani u topli ton sive, potpuno monokromni kako bi se dopustilo oku da uživa u njihovoj predivnoj 3D strukturi. Blagovaonski stol čini centralni element dnevnog prostora. Izrađen je po mjeri, u potpunosti prema našoj zamisli. Minimalnog dizajna, akcent dobiva korištenjem Carrara Statuario mramora.

 

Ovaj stan u Ilici san je svakog ljubitelja minimalizma. Pogledajte gdje živi jedan zagrebački arhitekt (фото 4)
Ovaj stan u Ilici san je svakog ljubitelja minimalizma. Pogledajte gdje živi jedan zagrebački arhitekt (фото 5)
Ovaj stan u Ilici san je svakog ljubitelja minimalizma. Pogledajte gdje živi jedan zagrebački arhitekt (фото 6)

 

Kuhinja je odijeljena od ulaznog prostora vertikalnim elementom obloženim u grigio ogledalo oko kojeg se stvara kružna veza. Kako je vrlo često kuhinja centar druženja željeli smo otvoriti prostor i omogućiti cirkulaciju te slobodni protok i kretanje kroz stan.

 

 

Polica iznad kauča tvori feature wall koji je dizajniran i kuriran do zadnje sitnice koja je ondje odložena.

 

Ovaj stan u Ilici san je svakog ljubitelja minimalizma. Pogledajte gdje živi jedan zagrebački arhitekt (фото 7)
Ovaj stan u Ilici san je svakog ljubitelja minimalizma. Pogledajte gdje živi jedan zagrebački arhitekt (фото 8)
Ovaj stan u Ilici san je svakog ljubitelja minimalizma. Pogledajte gdje živi jedan zagrebački arhitekt (фото 9)

 

Spavaća soba je rađena po uzoru na hotele visokog standarda. Veliki krevet se nastavlja na zidno tapecirano uzglavlje. Tik uz krevet smješta se radni stol s custom-made tapetom. Za uzorak tapete je korišten isječak bakroreza iz jedne enciklopedije prirode iz 18. stoljeća koji je tiskan na tkaninu.

 

Ovaj stan u Ilici san je svakog ljubitelja minimalizma. Pogledajte gdje živi jedan zagrebački arhitekt (фото 10)

 

Rasvjeta je minimalnog dizajna, pomno birana i proračunata za ovaj stan. Osnovu čine crni šinski reflektori koji se kao motiv pojavljuju u svim prostorima stana uz koje se mjestimice postavlja ugradbena rasvjeta. Glavni dizajnerski „komad“ rasvjete se postavlja iznad blagovaonskog stola, predivna Vibia Match svjetlosna instalacija posebno konfigurirana za poziciju gdje se nalazi.

 

Ovaj stan u Ilici san je svakog ljubitelja minimalizma. Pogledajte gdje živi jedan zagrebački arhitekt (фото 11)
Ovaj stan u Ilici san je svakog ljubitelja minimalizma. Pogledajte gdje živi jedan zagrebački arhitekt (фото 12)

 

Kako je stan projektiran za arhitekta, nosi puno citata i referenci na povijest dizajna i arhitekture. Tepih je custom-made prema formi koju je volio koristiti brazilski pejsažni arhitekt Burle Marx, na polici možete vidjeti poznatu Eames pticu, radni stol krasi antologijska Atolo stolna lampa dok je Statuario mramor blagovaonskog stola volio koristiti sam Michelangelo.“

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više