Search

Ovdje bismo živjeli: Divna staklena kuća u blizini Beograda

Ovdje bismo živjeli: Divna staklena kuća u blizini Beograda

Tekst: Tina Kovačiček


Sva u velikim staklenim stijenama, s puno svjetla, prozračna, otvorena prema svakom sunčanom danu, tako nekako odaje dojam ova kuća nadomak Beograda. Iako, čini se da bi i kišni dan izgledao posebno da ga promatramo iz ove neobične obiteljske vikendice. Posebnost ovog arhitektonskog projekta leži upravo u odnosu otvorenog i zatvorenog prostora te kako se zanimljivo uklopio u okolnu prirodu.

Ovdje bismo živjeli: Divna staklena kuća u blizini Beograda (фото 1)
Ovdje bismo živjeli: Divna staklena kuća u blizini Beograda (фото 2)
Ovdje bismo živjeli: Divna staklena kuća u blizini Beograda (фото 3)

Ovih se dana mnogo govori o projektu Kuće na Avali koja je nakon dvije godine rada završena prošle godine. Nominacija za prestižnu arhitektonsku Nagradu Mies van der Rohe nije izostala. Projekt potpisuje TEN, arhitektonski i istraživački studio sa sjedištem u Zürichu i Beogradu, sastavljen od, kako kažu, tima pojedinaca iz područja arhitekture, dizajna i povijesti arhitekture. Okupili su se kako bi razvijali interdisciplinarne projekte i partnerstva u širokom spektru kulturne produkcije, s naglaskom na istraživanje kroz dizajn i rad oblikovan zajedničkim vrijednostima. Istovremeno nastoje istražiti i testirati mogućnosti prostora i arhitekture. Da im to polazi za rukom, dokazuje projekt spomenute Kuće na Avali.

Ovdje bismo živjeli: Divna staklena kuća u blizini Beograda (фото 4)
Ovdje bismo živjeli: Divna staklena kuća u blizini Beograda (фото 5)
Ovdje bismo živjeli: Divna staklena kuća u blizini Beograda (фото 6)
Ovdje bismo živjeli: Divna staklena kuća u blizini Beograda (фото 7)

Kuća je to za jednog obrtnika, kažu, i prvenstveno stambeni prostor koji se nalazi u prirodi, na planini Avala u blizini Beograda. Može se opisati kao jednoetažni životni prostor, sagrađen oko postojećeg voćnjaka i zatečenog vrta na strmom terenu. Zamišljena je kao okvir vanjskih dimenzija 16 metara te unutrašnjih 9,6 metara kojim je obilježen jedinstven prostor za život. Čeličnom konstrukcijom istražena je noseća granica osnovnog materijala u konstruktivnom i strukturalnom smislu. Nivo poda objekta, na 262,20 metara nadmorske visine, obilježava novi horizont u topografiji vrta i postojećeg pada s pogledom na prirodu i susjednu šumu. Kuća oblikuje i obuhvaća prirodu jasnim arhitektonskim obrisima i geometrijskom postavom, čime stvara doživljaj vanjskog prostora u interijeru i postavlja pitanje granice stambenog prostora.

Ovdje bismo živjeli: Divna staklena kuća u blizini Beograda (фото 8)
Ovdje bismo živjeli: Divna staklena kuća u blizini Beograda (фото 9)
Ovdje bismo živjeli: Divna staklena kuća u blizini Beograda (фото 10)
Ovdje bismo živjeli: Divna staklena kuća u blizini Beograda (фото 11)
Ovdje bismo živjeli: Divna staklena kuća u blizini Beograda (фото 12)

Tlocrt kuće razvijen je kao niz od četiri terase, svaka s različitim podom i materijalnošću, čime se nude mogućnosti za različitu uporabu i broj korisnika. Kroz svoje performativne i pokretljive elemente, kuća mijenja razmjer i dojam cjelovitog korisničkog prostora – od prostora površine 50 m2 do jedinstvenog otvorenog prostora od 156 m2. Granice prema otvorenom prostoru i prirodi su promjenjive i uvijek upitne zbog karaktera elemenata koji čine kuću – velika staklena fasada i zastori na južnoj strani te deset velikih vrata koja čine sjeverni zid kuće. Interijer kao jedan prostor omogućuje da svaka od stambenih cjelina – kuhinja, blagovaonica, dnevni boravak, kupaonica ili spavaća soba – u trenutku korištenja ispunjava i prisvaja cjelovit projektirani volumen.

Ovdje bismo živjeli: Divna staklena kuća u blizini Beograda (фото 13)
Ovdje bismo živjeli: Divna staklena kuća u blizini Beograda (фото 14)
Ovdje bismo živjeli: Divna staklena kuća u blizini Beograda (фото 15)
Ovdje bismo živjeli: Divna staklena kuća u blizini Beograda (фото 16)

Čelična struktura stoji na tri pažljivo pozicionirana oslonca. Jedan je u zemlji kod pristupne zone, a dva su betonski pejsažni monoliti različitih namjena. Jedan je vrtno stubište koje na svom drugom kraju dobiva dimenziju stupa, a u drugom je smještena ostava i kupaonica za vrt. Betonski oslonci omogućuju da se teren neprekidno nastavi oko i ispred kuće, stvarajući dodatnu terasu na tlu.

Ovdje bismo živjeli: Divna staklena kuća u blizini Beograda (фото 17)
Ovdje bismo živjeli: Divna staklena kuća u blizini Beograda (фото 18)
Ovdje bismo živjeli: Divna staklena kuća u blizini Beograda (фото 19)

Svaki dio kuće ima strukturalnu ulogu – izmjenjujući težinu i lakoću na predviđenim mjestima – kako bi cjelovita struktura bila u ravnoteži. Kuća je izgrađena uz pomoć lokalnih resursa u radionicama koje se nalaze u neposrednoj okolini.

Ovdje bismo živjeli: Divna staklena kuća u blizini Beograda (фото 20)
Ovdje bismo živjeli: Divna staklena kuća u blizini Beograda (фото 21)
Ovdje bismo živjeli: Divna staklena kuća u blizini Beograda (фото 22)
Ovdje bismo živjeli: Divna staklena kuća u blizini Beograda (фото 23)
Ovdje bismo živjeli: Divna staklena kuća u blizini Beograda (фото 24)
Ovdje bismo živjeli: Divna staklena kuća u blizini Beograda (фото 25)

Vlasnik kuće je inače rukotvorac, meštar i obrtnik koji se bavi izvođenjem i sanacijom interijera, a ekipu iz TEN studija pozvao je da u dijalogu s njim osmisle, razviju i sagrade kuću prateći tržišne standarde materijala i izdvojene resurse. Vodilja projekta bila je bliska suradnja izvođača i projektanta na svakom detalju i spoju kako bi se pokazao drugačiji proces od očekivanog: cilj nije samo dostaviti dovršen proizvod vlasniku, već ga kao budućeg korisnika prostora uključiti u čitav proces izrade kuće i u odluke o održavanju i dugotrajnosti.

Ovdje bismo živjeli: Divna staklena kuća u blizini Beograda (фото 26)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više