Search

Ovo je 7 najdivnijih interijera iz 2017. godine po izboru Bobe Blašković s Dbloga

Ovo je 7 najdivnijih interijera iz 2017. godine po izboru Bobe Blašković s Dbloga

Težak zadatak i još teži izbor...

Tekst: Latica Martinis Filković


Image: Jure Živković,
Maja Danica Pećanić,
Relja Ivanić

Zamolili smo Bobu Blašković, autoricu omiljenog Dbloga pod okriljem Telegrama, da nam odabere i prokomentira prema nekim svojim kriterijima najupečatljivije i najatraktivnije interijere koje je imala prilike vidjeti, obraditi i predstaviti svojim čitateljima u ovoj godini. Prvo što nam je rekla jest to da smo pred nju stavili prilično težak zadatak (smijeh)....

Ovaj put smo u Büro 24/7 redakciji zajednički odlučili kako nećemo sami birati najbolje hrvatske (i poneki u regiji) interijere koje smo objavili i imali prilike vidjeti u 2017. godine. Naime, odlučili smo se za to pitati stručnjakinju i veliku ljubiteljicu arhitekture i dizajna, Bobu Blašković, autoricu Dbloga pod okriljem portala Telegram.hr. Zamolila sam je da nam odabere sedam najposebnijih interijera - projekata prema vlastitom izboru, a koje je pomno obradila, vidjela i objavila ove godine na svom blogu, kako ona sama voli reći, mjestu o D stvarima i lijepoj strani života. Da, možda smo je stavili pred prilično težak zadatak jer je, kako nam je otkrila, bilo puno previše prekrasnih i upečatljivih interijera u 2017. godini, no, uspjela je. Što nam je Boba (s kojom smo već radili jedan veliki, i meni osobno drag intervju koji možete pronaći ovdje) rekla i izdvojila na zadanu temu, više pročitajte u nastavku. Hvala ti Boba (smijeh)!

Ovo je 7 najdivnijih interijera iz 2017. godine po izboru Bobe Blašković s Dbloga (фото 1)

"Odaberi 7 najposebnijih interijera iz 2017. godine i reci zašto. Moram priznati da je to jako težak zadatak, pogotovo za nekog tko godinama posjećuje divne interijere i piše o njima. No, zašto je to tako teško, sto je razloga, možda zato što su svi koje sam posjetila po nečemu posebni, ali možda još i važnije - postavlja se pitanje kriterija. Kako ih uspoređivati, valorizirati, vrednovati? Sto je pitanja...

I zato sam odbacila bilo kakvu logiku i stručan sud i odlučila se vezati samo za emocije. I zato vam predstavljam moj osobni odabir koji nema veze s ni jednom stručnom podjelom. Ovo su prostori koji su mi dragi radi osoba koje žive i rade u njima, to su prostori koji me inspiriraju, nadahnjuju. To su interijeri koji nekako lijepo stare i koji su sve ljepši, topliji, draži... kad god ih posjetim. No, na tu listu ugurala su se i dva interijera koja bih tek voljela posjetiti... Da ne duljim, evo liste."

Stan Pečanić, Zagreb

projekt: Željka Pavlinović i Maja Danica Pečanić (vlasnica)

Ovo je stan svjetski poznate food-fotografkinje Maje Danice Pečanić i ukratko stan u koji bi se vrlo lako odmah mogla preseliti. Ovo je jedan od onih stanova u kojem se živi, radi, druži, kuha... i stan u kojem su nastale neke od najljepših kuharica i reklama. Volim ga zato što je odraz njegove vlasnice koja ga je sama godinama polako dorađivala, a i fascinantan je radi predivnog direktnog pogleda na nasip i zelenilo. Ukratko, stan s nekom divnom posebnom energijom i divnim sjevernim mekanim svjetlom. (Više o projektu čitajte ovdje)

Ovo je 7 najdivnijih interijera iz 2017. godine po izboru Bobe Blašković s Dbloga (фото 2)

Ovo je 7 najdivnijih interijera iz 2017. godine po izboru Bobe Blašković s Dbloga (фото 3)

Ovo je 7 najdivnijih interijera iz 2017. godine po izboru Bobe Blašković s Dbloga (фото 4)

Kuća Donatović-Poljičak-Lepur, Zagreb

Projekt: Dar 612

U ovoj kući bila sam jako puno puta u različitim fazama, ali jedno je sigurno - uvijek je jednako lijepa i atraktivna, iako će uskoro imati više od deset godina. Naime, često znamo primijetiti da neki stanovi ružno stare i da se ubrzo nakon useljenja pojave brojni nedostaci. U ovoj kući ne, stanovi sestara Donatović atraktivni su i funkcionalni kao i prvog dana od useljenja. Razlog je vjerojatno što je kuća pomno projektirana i to od tri generacije arhitekata koji u njoj žive i rade. Sestre Andrea Donatović Poljičak i Morana Lepur Donatović, Andrein suprug Jakov Poljičak te Moranin i Andrein otac Lovro Donatović u ovoj kući imaju i ured tako da je i službeno ovo najarhitektonskija kuća u Zagrebu. (Više o projektu čitajte ovdje)

Ovo je 7 najdivnijih interijera iz 2017. godine po izboru Bobe Blašković s Dbloga (фото 5)

Ovo je 7 najdivnijih interijera iz 2017. godine po izboru Bobe Blašković s Dbloga (фото 6)

Ovo je 7 najdivnijih interijera iz 2017. godine po izboru Bobe Blašković s Dbloga (фото 7)

Kuća BR, Radetići

Projekt: Boris Ružić

Postoji jedan divan, talentiran čovjek u Istri koji stvara snove. Nekada je organizirao vjenčanja, imao cvjetnu galeriju, a danas uređuje interijere i stvara predivne kuće za odmor. Do sada sam posjetila jako puno njegovih interijera i svaki je po nečemu poseban. Ipak moj favorit je kuća BR u Radetićima koja je i službeno jedna od najbookiranijih kuća u Hrvatskoj. Predivna je tijekom cijele godine. Zavirite u božićnu idilu Borisa Ružića i njegovu kuću koja je nekoć bila gospodarska zgrada za smještaj traktora. (Više o projektu čitajte ovdje i ovdje)

Ovo je 7 najdivnijih interijera iz 2017. godine po izboru Bobe Blašković s Dbloga (фото 8)

Ovo je 7 najdivnijih interijera iz 2017. godine po izboru Bobe Blašković s Dbloga (фото 9)

Ovo je 7 najdivnijih interijera iz 2017. godine po izboru Bobe Blašković s Dbloga (фото 10)

Crna kuća, Hreljin Ogulinski

projekt: Tomislav Soldo

A sada jedna kuća iz snova. Naime, ovo je mala vikendica obitelji koja je u Gorskom kotaru odlučila sagraditi malu vikendicu oko starog hrasta i angažirati mladog arhitekta Tomislava Solda kojem je ovo bio jedan od prvih projekata. Definitivno bila je to hrabra, ali i dobra odluka, a to je i potvrdila struka koja je ovu kuću puno puta nominirala i isticala kao najzanimljivije u recentnoj arhitekturi. Tako mala, tako jednostavna, tako klasična, a opet s nekim pomakom... (Više o projektu čitajte ovdje)

Ovo je 7 najdivnijih interijera iz 2017. godine po izboru Bobe Blašković s Dbloga (фото 11)

Ovo je 7 najdivnijih interijera iz 2017. godine po izboru Bobe Blašković s Dbloga (фото 12)

Ovo je 7 najdivnijih interijera iz 2017. godine po izboru Bobe Blašković s Dbloga (фото 13)

Stan Novak, Zagreb

uređenje: obitelj Novak (vlasnici)

Ako je ono bila idealna vikendica, onda bi ovo mogao biti idealan stan. Teslina, sto kvadrata, trosoban stan, visoki stropovi, galerija, puno svjetla, stila, ukusa... i divne emocije koje me vežu uz ovaj prostor. Naime, u ovom stanu jesenas smo održali O'snovinu radionicu O'fotografija i još jedanput dokazali da lijepi interijeri pozitivno utječu na raspoloženje, kreativnost, emocije. Stan se inače iznajmljuje preko Airbnb-a i jedan je od najbookiranijih u Zagrebu. (Više o projektu čitajte ovdje)

Ovo je 7 najdivnijih interijera iz 2017. godine po izboru Bobe Blašković s Dbloga (фото 14)

Ovo je 7 najdivnijih interijera iz 2017. godine po izboru Bobe Blašković s Dbloga (фото 15)

Ovo je 7 najdivnijih interijera iz 2017. godine po izboru Bobe Blašković s Dbloga (фото 16)

Škola stranih jezika Sputnik, Zagreb

projekt: Design House

Ovaj prostor posebno mi je drag. To je škola stranih jezika Sputnik koju smo prošle godine moj suprug arhitekt Dražen Banković i ja preuređivali, ali i prostor koji moja partnerica u O'snovi Ana Horvačić Debić i ja svakih par mjeseci totalno stiliziramo i prenamijenimo. Ponosna sam što smo postigli da se polaznici Anine škole u ovom prostoru osjećaju ugodno i sretno, a vjerojatno je tome pridonijelo to što smo interijer osmislili kao profinjen građanski donjogradski stan, a ne kao tipičnu školu. No, ovaj prostor volim jer nas uvijek nadahne za neku novu transformaciju. Njegove štukature, erker, visoki stropovi... jednostavno su neodoljivi. Kako izgledaju te transformacije, slobodno provjerite u nastavku, a ovo je djelić atmosfere s posljednje radionice koja je bila organizirana povodom 15. godišnjice modnog brenda A'marie. (Više o projektu čitajte ovdje)

Ovo je 7 najdivnijih interijera iz 2017. godine po izboru Bobe Blašković s Dbloga (фото 17)

Ovo je 7 najdivnijih interijera iz 2017. godine po izboru Bobe Blašković s Dbloga (фото 18)

Ovo je 7 najdivnijih interijera iz 2017. godine po izboru Bobe Blašković s Dbloga (фото 19)

Mokrin House, Mokrin

projekt: Autori

Ups. Još samo jedan interijer. Mogao je to biti Botaničar, zato što mi je to najdraži i najljepši kafić u gradu ili kuća u blizini Autobusnog kolodvora u Zagrebu, arhitekta Damir Vitkovića, koja je jedna od najzanimljivijih iznenađenja - tako jednostavna i suzdržana izvana, u tako običnom i neuglednom okruženju, a tako posebna iznutra. Ali ipak za kraj, odlučujem se za Autore i Mokrin House u Srbiji. Apsolutno svaki projekt koji je taj beogradski arhitektonski ured u ovih 10 godina napravio je inspirativan i poseban, a Mokrin je jedan od njihovih prvih i možda najzahtjevnijih projekata. Riječ je o kompleksu od četiri zgrade koje su oni projektirali, rekonstruirali, prenamijenili i osmislili kao jedno savršeno mjesto za razmjenu ideja, ljudi, umjetnika... Pravi opuštajući work&leisure hub. (Više o projektu čitajte ovdje)

Ovo je 7 najdivnijih interijera iz 2017. godine po izboru Bobe Blašković s Dbloga (фото 20)

Ovo je 7 najdivnijih interijera iz 2017. godine po izboru Bobe Blašković s Dbloga (фото 21)

Ovo je 7 najdivnijih interijera iz 2017. godine po izboru Bobe Blašković s Dbloga (фото 22)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više