Traži

Ovo je najgenijalnija knjižara koju smo ikada vidjeli i nalazi se u Kini

Ovo je najgenijalnija knjižara koju smo ikada vidjeli i nalazi se u Kini

Rad arhitektonskog studija X+Living

Tekst: Tina Kovačiček


Fotografija: X+Living Press/Shao Feng.

Možda će vam na prvi pogled knjižara u kineskom gradu Chongqing izgledati kao svemirski brod. Zapravo nešto između svemirskog broda i pogleda kroz kaleidoskop. E baš takve vrste ideja i zamisli koje uspješno provode u djelo potpisuje kineski arhitektonski studio X+Living čiji članovi, obzirom na portfolio, doista razmišljaju veliko. Jedan od posljednjih projekata u nizu koj potpisuju je ova veličanstvena knjižara u 'gradiću' Chongqing smještenom među planinama, u unutrašnjosti Kine. I ovo je samo jedna u nizu knjižara koje su odradili, ali obzirom da je otvorena početkom godine, za sada je dobila mnogo medijske pažnje recentnih medija koji se bave dizajnom. I drago nam je da se radi upravo o knjižari kao malom arhitektonskom čudu iz Kine. Inače, Chongqing je najveći grad u unutrašnjosti Kine s dugom poviješću i tradicijm. Od davnine, njegovi su šarmantni uglovi privlačili brojne drevne pisce i kaligrafe te je do danas ostao centar kulture u toj regiji. Nije čudo da je u 21. stoljeću zaslužio knjižaru ovakvih dimenzija.

Osnovna ideja arhitekata bila je privući sve posjetitelje u prostor tako da se osjećaju ugodno, da zapravo ne požele izaći. I dok jednostavna 'prosječna' ulazna vrata knjižare ne daju naslutiti što se unutra dešava, prizor koji se otvara pred vama kada uđete je veličanstven. Posjetitelji se unutar knjižare osjećaju kao u privatnoj ugodnoj prostoriji gdje mogu čitati satima. Prigušeno svjetlo, tople boje i nenametljivi materijali osnovni su razlog tome dok se veličinom ova knjižara proteže na nekoliko katova i polukatova s puno odjeljaka. Tamo se možete zavući i čitati na miru.

Ovo je najgenijalnija knjižara koju smo ikada vidjeli i nalazi se u Kini (фото 1)

Duž cijelog stropa je ogledalo koje se reflektira prema podu stvarajući prividni dojam još brojnih prostorija, polica, katova te tunela knjiga. Baš taj efekt je postignut kako biste što dublje zaronili u literature. Tu je i posebna soba za čitanje te dio prostorije posebno namijenjen istraživačima s tematskim zadacima. Između policama s knjigama ili na stepenicama posjetitelji se mogu odmoriti i utonuti u vlastite misli. Postoji i poseban prostor namijenjen i prilagođen djeci, a ova 'kuća' knjiga na četiri kata naravno nudi i mjesto za popiti kavu, na samom vrhu.

Ovo je najgenijalnija knjižara koju smo ikada vidjeli i nalazi se u Kini (фото 2)

Na čelu arhitektonskog studija X+Living ponosno stoji jedna mlada dama koju su u Kini već proglasili najuspješnijom arhitekticom mlađe generacije jer projekti koje potpisuje njezin studio zaista izgledaju čudesno. I da, izgleda da ima neki poseban odnos s knjižarama jer već ih je osmislila nekoliko i sve redom izgledaju čudesno.

Napišite komentar