Search

Ovo su neke od najljepših kuća u 2018.

Ovo su neke od najljepših kuća u 2018.

Dodijeljene prestižne RIBA nagrade

Tekst: E.G.


Image: Buro247.kz

Dobro je poznato kako se o ukusima ne raspravlja, pogotovo kad je riječ o tome kako nečiji dom treba ili ne treba izgledati, ali složit ćemo se da mišljenje struke ne treba ignorirati. Nedavno su tako dodijeljene prestižne nagrade iz područja dizajna i arhitekture za Veliku Britaniju, RIBA, a jedna od kategorija koja nas je najviše zaintrigirala je svakako i ona za Kuću godine. Za nagradu se natjecalo sedam različitih objekata, a u konačnici je pobjedu odnijela kuća naziva Lochside. Više detalja doznajte u nastavku.

Lochside House

Za pobjedničku kuću je zaslužan studio HaysomWardMiller Architects, a žiri je bio posebno fasciniran načinom na koji se ona uklopila u postojeću vizuru te korištenjem održivih materijala. Štoviše, kuća je opisana kao primjer kuće svog stila gradnje. 

Ovo su neke od najljepših kuća u 2018. (фото 1)

 

Ovo su neke od najljepših kuća u 2018. (фото 2)

Pheasants 

Kako su arhitekti iz studija Sarah Griffiths + Amin Taha sami priznali, ovo im je bio jedan od najizazovnijih projekata u životu. Rad na kući Pheasants je trajao desetak godina, a trud se na kraju isplatio, budući da nije bilo potrebe za kompromisima. Rezultat je moćna rezidencija s panoramskim pogledom na rijeci Temzi čiju je vrijednost prepoznala i struka.

Ovo su neke od najljepših kuća u 2018. (фото 3)


Ovo su neke od najljepših kuća u 2018. (фото 4)

Red House

I ova je kuća došla sa svojim setom problema za arhitekte iz studija 31/44 Architects. Naime, morala je biti rađena tako da se savršeno uklapa u ulicu s viktorijanskim kućama, bez da izgleda umjetno ili znatno novije. Tako je i dobila naziv-crvena cigla je korištena baš zato da se poštuje viktorijanski smjer gradnje.

Ovo su neke od najljepših kuća u 2018. (фото 5)

 

Ovo su neke od najljepših kuća u 2018. (фото 6)

Coastal House

Studio 6a Architects zaslužan je za projekt renovacije kuće s početka 20. stoljeća, a rad arhitekata je posebno pohvaljen u smislu očuvanja izvorne vizure i povijesnih vrijednosti koje ona nosi, kao i vještim dodavanjem suvremenih detalja.

Ovo su neke od najljepših kuća u 2018. (фото 7)

 

Ovo su neke od najljepših kuća u 2018. (фото 8)

Old Shed New House

Jedna je obitelj kontaktirala studio Tonkin Liu u želji da naprave svoju savršenu vikendicu. Nakon godina potrage za odgovarajućim objektom, pronašli su staru kolibu koju su pretvorili u modernu kuću za odmor, čiji je centralni moment prekrasna biblioteka.

Ovo su neke od najljepših kuća u 2018. (фото 9)

 

Ovo su neke od najljepših kuća u 2018. (фото 10)

Vex

Projekt arhitekata Chance De Silva and Scanner je trajao gotovo tri godine, a zanimljivo je istaknuti da je inspiriran glazbom francuskog skladatelja i pijanista Erika Satiea. Točnije, njen bi izgled trebao odati počast potencijalnoj glazbenoj sekvenci koja ne staje. Korišteni su materijali poput betona i drva, a naglasak je stavljen na maksimalno iskorištavanje prostora te dotok prirodne svjetlosti.

Ovo su neke od najljepših kuća u 2018. (фото 11)

 

Ovo su neke od najljepših kuća u 2018. (фото 12)

The Makers House

Arhitekti iz studija Liddicoat & Goldhill su ovaj projekt opisali kao "pješčanik za nove ideje", budući da kažu kako je sve funkcioniralo na principu pokušaja i pogreške. To znači da ovdje nećete naići na polovična rješenja, već pomno promišljen rad koji nitko nije požurivao.

Ovo su neke od najljepših kuća u 2018. (фото 13)

 

Ovo su neke od najljepših kuća u 2018. (фото 14)

Leave a comment

više